Netikėtai Seimo nario mandatą gavęs A. Kupčinskas: dar neapsipratau su šia žinia | Kas vyksta Kaune

Netikėtai Seimo nario mandatą gavęs A. Kupčinskas: dar neapsipratau su šia žinia

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį kauniečiui Tadui Langaičiui pranešus, kad traukiasi iš Seimo, jo vietą parlamente užims Kauno konservatorių sąraše tolesniu numeriu pažymėtas Andrius Kupčinskas. Apie šitokią įvykių eigą buvęs Kauno meras sakė nė negalvojęs, tačiau ruošiasi priimti iššūkį ir keltis iš vienos opozicijos į kitą, kur sprendžiami visos Lietuvos klausimai.

„Kas vyksta Kaune“ susisiekus su žinomu Kauno politiku, šis buvo Vilniaus knygų mugės sūkuryje. Pasiteiravus, kaip vertina kolegos sprendimą ir netikėtą savo karjeros posūkį, Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) atstovaujantis A. Kupčinskas sakė dar neapsipratęs su mintimi, kad sės į Seimo nario kėdę – tai jam buvo nauja žinia.

„Matyt, turės praeiti kažkiek laiko, kad nusistovėtų. Turiu pasakyti, šiais metais planavau visai kitokias veiklas, darbus. Esu karys savanoris Krašto apsaugos savanorių pajėgose, Kauno miesto tarybos narys, turiu ir individualios veiklą. Dabar pobūdis keisis – pastarųjų reikės atsisakyti, su Seimo nario mandatu, ko gero, suderinama tik savanorystė“, – planus dėliojo buvęs Kauno meras.

2016 m. Seimo rinkimuose jis pirmą kartą kandidatavo Kalniečių vienmandatėje apygardoje, kur po antrojo turo pralaimėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatei Aušrai Papirtienei.

„Pritrūko visai nedaug, tačiau politikoje kaip amerikietiškose kalneliuose – niekada nežinai, kada pasiseks. Toks jau politiko darbas – reikia būti susitaikius su tam tikru siurprizo elementu, per daug nesureikšminti vieno ar kito rezultato ir eiti į priekį“, – kalbėjo A. Kupčinskas.

Jis spėjo, kad likimas šią progą pakišo ne be reikalo ir atėjo laikas žengti svarbų žingsnį. „Visai neplanavau, kad šiemet yra tikimybė gauti Seimo nario mandatą. Tokios eigos būtų galima tikėtis, pavyzdžiui, kitų metų pradžioje kažkam iš Seimo narių kandidatavus ir išvykus į Europos Parlamentą, tačiau didelių vilčių į tai nedėjau – kam apsikrauti bereikalingomis emocijomis ir mintimis. Naujienos tikrai užklupo netikėtai“, – teigė pašnekovas.

Keltis į sostinę jis neketina. Anot A. Kupčinsko, gimtasis miestas nuo to tik išloš – gyventojų pajamų mokesčio lėšos teks Kaunui. Vienas konservatorių lyderių pripažino, kad darbas Seime bus nauja patirtis. Pažymėjus, kad T. Langaitis nusprendė trauktis dėl aršaus valdančiųjų pasipriešinimo ir paklausus, ar atlaikys „valstiečių“ spaudimą, politikas priminė, kad politinėje arenoje yra praleidęs jau 18 metų, per kuriuos teko pabuvoti ir Kauno meru, ir merui oponuojančia jėga.

„Reikia mokėti dirbti ir pozicijoje, ir opozicijoje. Tokia demokratijos rutina ir pagrindas. Jeigu nebus stiprios opozicijos, įsisiautės ir pradės savivaliauti valdantieji. Geresnės santvarkos kol kas niekas nesugalvojo ir kiekvieno politiko misija prasminga. Reikia pasiaukoti ir nusiteikti tam tikroms nesėkmėms“, – aiškino A. Kupčinskas.

Jis pabrėžė, kad miesto taryboje dabar taip pat atstovauja oponuojančiai jėgai – TS-LKD frakcija pateikusi daugiau kaip 200 siūlymų, kurių pritarta vos vienam. Tam, kurio atmesti buvo tiesiog neįmanoma – suteikti Kauno Garbės piliečio vardą Liudui Mažyliui. Visus kitus, A. Kupčinsko žodžiais, volas pervažiuodavo. „Kaip sakė Juozas Erlickas, kai tau nuleidžia padangas, svarbu nenuleisti rankų“, – šmaikštavo kaunietis.

Su TS-LKD pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu, pranešusiu žinią, A. Kupčinskas sakė susitikęs, tačiau perėjimo į parlamentą, darbo detalių dar neaptaręs. „Seimo sesija neprasidėjusi, manau, dar bus laiko išsiaiškinti niuansus, taisykles – dabar tiesiog reikia įsisąmoninti naujieną. Tam reikia skirti dėmesio – dabar esu knygų mugėje, visai kitame šurmulyje“, – tvirtino neplanuotoje loterijoje išlošęs Kauno politikas.

Beje, įdomu tai, kad apie kolegos sprendimą trauktis A. Kupčinskas sužinojo ketvirtadienio vakarą, o G. Landsbergis – tik šiandien, pasak jo, nedaug anksčiau nei žinia buvo paviešinta visuomenei. Panašu, kad Kauno konservatoriai tarpusavyje palaiko artimesnius ryšius nei su pagrindine partijos vadovybe.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad šiuo metu konservatoriai parlamente turi 31 atstovą. A. Kupčinskui pradėjus dirbti Seime, jo vietą Kauno miesto taryboje turėtų užimti Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos bei „Kauno liftų“ vadovas Jonas Guzavičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA