Ar gresia atsakomybė, jei nenurodysiu policijos pareigūnui, kas vairavo automobilį pažeidimo metu? | Kas vyksta Kaune

Ar gresia atsakomybė, jei nenurodysiu policijos pareigūnui, kas vairavo automobilį pažeidimo metu?

Organizatorių nuotr.

Viršijant greitį buvo nufotografuotas mano automobilis. Vairavo draugas. Gavau prašymą iš policijos pateikti duomenis, kas vairavo automobilį tuo metu. Draugas prašo nieko policijai nesakyti, esą manęs nenubaus, jei policijai nesuteiksiu informacijos. Ar čia tiesa?

Transporto priemonės kelia didesnį pavojų aplinkiniams, todėl jos savininkas (valdytojas), turėdamas teisę valdyti savo transporto priemonę, ja naudotis, disponuoti, negali pažeisti įstatymų, taip pat kitų asmenų teisių. Taigi, įstatymų leidėjas, reguliuodamas transporto priemonių nuosavybės ir saugaus eismo keliuose santykius, atsižvelgdamas į transporto priemonių kaip nuosavybės objektų specifiką, yra nustatęs tam tikras jų savininkų (valdytojų) pareigas ir atsakomybę už jų nevykdymą. Viena iš tokių transporto priemonės savininkui (valdytojui) keliamų pareigų yra nustatyta Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 20 straipsnio 2 dalyje, kuri numato, kad policijos pareigūnui, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnui, savivaldybės vykdomajai institucijai arba jos įgaliotam pareigūnui pareikalavus teisės pažeidimo išaiškinimo tikslu, transporto priemonės savininkas (valdytojas) turi nurodyti šiam pareigūnui duomenis apie asmenį (vardą, pavardę, asmens kodą arba gimimo datą, gyvenamąją vietą), kuris tam tikru metu valdė ar naudojosi transporto priemonės savininkui (valdytojui) priklausančia transporto priemone, o juridinio asmens vadovas ar jo filialo vadovas – privalo nurodyti šiam pareigūnui duomenis apie asmenį (vardą, pavardę, asmens kodą arba gimimo datą, gyvenamąją vietą), kuris tam tikru metu naudojosi juridiniam asmeniui priklausančia transporto priemone. Transporto priemonės savininkas (valdytojas) arba juridinio asmens vadovas (ar jo filialo vadovas), nepateikę šioje dalyje nurodytų duomenų, atsako už transporto priemonės savininko (valdytojo) pareigų neatlikimą Administracinių nusižengimų kodekse (toliau – ANK) nustatyta tvarka.

Atsakomybė už transporto priemonės savininkui (valdytojui) nustatytų reikalavimų nevykdymą nustatyta ANK 431 straipsnyje, kuris numato, kad transporto priemonės savininkui (valdytojui) Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymas užtraukia baudą nuo vieno šimto penkiasdešimt iki trijų šimtų eurų. Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai užtraukia baudą nuo keturių šimtų keturiasdešimt iki šešių šimtų eurų.

Pažymime, kad transporto priemonės savininkui (valdytojui) arba juridinio asmens vadovui (ar jo filialo vadovui) atsakomybė už pareigų neatlikimą netaikoma, jeigu jis prarado transporto priemonę prieš savo valią.

 Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

 Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA