Vilniaus knygų mugėje – kaunietiški akcentai | Kas vyksta Kaune

Vilniaus knygų mugėje – kaunietiški akcentai

Kaunas pilnas kultūros inf. 2018/02/21 12:32
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Jau ateinantį savaitgalį, tiksliau – vasario 22-25 dienomis, sostinės LITEXPO parodų centre vyks vienas svarbiausių metų renginių – Vilniaus knygų mugė. Kaip ir kasmet, joje netruks kaunietiškų akcentų – tiek kauniečių parašytų knygų pristatymų, tiek diskusijų ir kitų renginių, taip pat dėmesį šiam miestui rodys ne vienas mugės stendas.

Kauno menininkų namų stende – „Kaunas pilnas kultūros“ ir kiti miestą pristatantys leidiniai

Naujai kuriama Kauno menininkų namų (KMN) platforma – kultūrinės informacijos centras – pirmą kartą prisistatys fizinėje erdvėje. KMN stende (3.27) bus pristatomi ir naujausi Kauno miesto kultūros žinias skelbiančio žurnalo „Kaunas pilnas kultūros“ numeriai bei 300 psl. apimties 2017 m. metraštis lietuvių ir anglų kalbomis.

Kauno menininkų namų (KMN) kultūrinės informacijos centras (infocentras) – nauja, 2018 m. pavasarį pradėsianti veikti platforma, užsiimsianti kultūrinių reiškinių bei meno informacijos sklaida ir koordinavimu Kauno mieste. KMN infocentras veiks kaip fizinė Kauno miesto bendruomenę burianti erdvė, informacijos sklaida vyks ir internetiniuose, naujai kuriamuose, kanaluose.

Kauno miesto kultūros spektrą KMN infocentre padės apžvelgti ir daugiau įvairių leidinių bei spaudinių. Tarp jų – Kauno miesto žemėlapiai su įdomiausiais kultūriniais maršrutais (leidėjas: VšĮ „Kaunas IN“), šiuolaikinio miesto viziją aptariantys bukletai (leidėjas: „VšĮ „Kaunas 2022“) ir atvirlaiškiai, skatinantys pažinti miesto istoriją (leidėjas: Kauno miesto muziejus), apdovanojimus tarptautinėse knygų mugėse pelnę fotografijos albumai (leidėjas: Kauno fotografijos galerija), šiuolaikiniai meno ir teorijos leidiniai iš viso pasaulio (platintojas: šiuolaikinio meno ir teorijos knygynas „Six Chairs Books“, šiuo metu reziduojantis Kauno menininkų namuose).

Liudo Mažylio detektyvas, Greimo kvadratas ir optimistinis požiūris į Kauno architektūrą

Ketvirtadienį, vasario 22 d., 14 val. 1.2 konferencijų salėje bus pristatyta naujausia VDU doc. Aurelijaus Zyko monografija „Švelniosios galios vedami: šalies įvaizdžio politika ir Japonija“. Renginį atidarys Japonijos ambasadorius Lietuvoje J.E. Toyoei Shigeeda, A. Zyką kalbins Richardas Jonaitis.

15 val. Vilniaus knygų mugės forume – LITEXPO įsikursiančioje LRT studijoje vyks Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorės Aldonos Ruseckaitės naujausios knygos „Dūžtančios formos. Romanas apie Vytautą Mačernį“ pristatymas, kurį pristato Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. Pristatyme kartu su autore dalyvaus Janina Riškutė ir Mantas Zemleckas.

Iškart po to, 16 val., konferencijų salėje 5.5, vyks Adolfo Ramanausko-Vanago, kurio metais paskelbti 2018-ieji, prisiminimų „Partizanų gretose“ pristatymas. Knygą, kurią išleido „Obuolys“, pristatys partizanų vado vienturtė dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Antrąją mugės dieną, vasario 23 d., pakrikštytą „Ilguoju penktadieniu“, renginių visose LITEXPO erdvėse planuojama ženkliai daugiau, lygiai kaip ir juos bei mugės stendus aplankysiančių žmonių. Jau 14 val. Knygos kino salėje bus pademonstruotas pusvalandžio trukmės filmas „Ieškoti Greimo“ („Cherchez Greimas“), skirtas pernai minėtam iškilaus lietuvių semiotiko, publicisto, rezistento Algirdo Juliaus Greimo gimimo šimtmečiui. Filmą pristatys jo režisierius, „Kaunas 2022“ komandos narys, VDU docentas Rytis Zemkauskas, taip pat Sigita Trainauskienė (scenarijaus autorė), Gvidas Kovėra (operatorius) ir Tomas Rugys (montuotojas).

14 val. konferencijų salėje 5.2 įvyks leidyklos „Lapas“ išleidžiamo kauniečio menininko Dainiaus Liškevičiaus, dalyvavusio pastarojoje Kauno bienalėje, albumo „Labyrinthus“ pristatymas. Kolekciniu ketinantį tapti riboto tiražo leidinį pristatys pats kūrėjas, albumo sudarytoja ir dailės kritikė Agnė Narušytė, meno istorikė Tojana Račiūnaitė, rašytojas Rolandas Rastauskas bei rašytoja Paulina Pukytė.

„Teatrai.lt“ stende (3.29) 15 val. įvyks susitikimas su dar tik būsimo spektaklio „Noktiurnas“, kurio premjera įvyks Kauno centriniame knygyne, kūrėjais. Apie naujausią Gyčio Padegimo darbą daugiau skaitykite čia.

Kauno apskrities viešoji biblioteka į Vilniaus knygų mugę atsiveža projektą „ Devyni išmanieji pasakojimai apie Kauno bažnyčias“. Jo pristatymas konferencijų salėje 3.1 vyks 16 val.

Jei skaitėte „Kaunas pilnas kultūros“ vasario numerį, tuomet jau pažįstate keletą albumo „100 metų kartų“ herojų, kuriuos fotografavo kaunietė fotomenininkė Monika Požerskytė. Ji ir kiti projekto bendraautoriai albumą 20 val. pristatys konferencijų salėje 5.1.

„Šimtas pasimatymų“, anot mugės organizatorių, laukia šeštadienį. Ir iš tiesų – norint aplankyti visus favoritus gali tekti gerokai paprakaituoti. Bet knygos to vertos, tiesa?

Jau vidurdienį Rašytojų kampe susitiksite su Laisvės alėjos simboliu – poetu Gintaru Patacku. Naujausią knygą „Ordinas be orderio / Орден без ордера“ („Naujosios Romuvos fondas“) pristatyti jam padės vertėja Anna Gerasimova, Tautvyda Marcinkevičiūtė ir Antanas A. Jonynas.

Tradiciškai didelį dėmesį Kaunui rodanti leidykla „Lapas“ (jos stende 5.B10 taip pat galėsite įsigyti lietuvių, anglų, vokiečių kalboms anksčiau išleistą Kauno architektūros gidą) 16 val. konferencijų salėje 5.2 pristatys knygą „Optimizmo architektūra. Kauno fenomenas, 1918-1940 m.“, lydinčią to paties pavadinimo parodą. Keliaujanti ekspozicija šiuo metu „lankosi“ Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje (vėliau keliaus į kitus Europos miestus). Knygos apie tai, kaip Lietuvos nelaimė virto Kauno laime, pristatyme dalyvaus jos autorė ir parodos kuratorė Marija Drėmaitė bei nuolatiniai jos kolegos architektūros istorijos srityje Julija Reklaitė ir Vaidas Petrulis. Prie diskusijos prisijungs LR Seimo narys Arūnas Gelūnas.

Taip pat 16 val. konferencijų salėje 5.5. savo neseniai išleistą monografiją „Žydų teatras tarpukario Lietuvoje“ pristatys VDU doc. dr. Ina Pukelytė. Beje, savotišką pačios autorės rašytą knygos anonsą galbūt skaitėte „Kaunas pilnas kultūros“ 2017 m. rugsėjo numeryje, dedikuotame teatrui. Leidinio pristatyme dalyvaus autorė, Markas Zingeris, Linas Venclauskas ir Rūta Mažeikienė.

Tarp laukiamiausių Vilniaus knygų mugės premjerų – ką tik VDU garbės profesoriaus ir Kauno miesto piliečio regalijomis apdovanoto prof. Liudo Mažylio knygos „99 metai po įvykio“ pristatymas. Jis konferencijų salėje 5.1 vyks 16 val., autorių kalbins žurnalistas Dovydas Pancerovas.

17 val. konferencijų salėje 3.4 prasidės Vytauto Didžiojo universiteto inicijuota diskusija su prof. Jonu Vaičenoniu „Kauno istorijos tyrimų iššūkiai“. Joje taip pat dalyvaus prof. Zigmantas Kiaupa, Gabrielius Sužiedėlis, Laima Bucevičiūtė ir Gediminas Kasparavičius. Diskusijos metu bus pristatytas Kauno istorijos metraštis.

Dar kartą apie A. J. Greimą – 17 val. leidykla „Aukso žuvys“ kviečia į Miglės Anušauskaitės komiksų knygos „Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika“, įtrauktos į 2017 m. kūrybiškiausių knygų dvyliktuką, pristatymą. Jo metu autorę kamantinės filosofas Kęstas Kirtiklis.

17 val. progą užsukti į Muzikos salę „užfundijo“ festivalis „Kaunas Jazz“. Čia, tarp daugybės muzikos leidėjų ir atlikėjų stendų, vyks diskusiją apie šių metų festivalį (daugiau apie jį skaitykite čia).

Dar vienas iš mūsų žurnalo puslapių pažįstamas albumas – „Nemunu per Lietuvą“ (leidykla „Terra Publica“) – bus pristatomas konferencijų salėje 5.1 19 val. Renginyje dalyvaus Selemonas Paltanavičius (Nemunu plaukiantį „Kaunas pilnas kultūros“ interviu su juo skaitykite čia), Zita Kelmickaitė, Gabrielius Liaudanskas-Svaras ir Benediktas Vanagas.

Paskutinę mugės dieną, sekmadienį pradėti patariame konferencijų salėje 5.5, kur 11 val. vyks diskusija „Emmanuelis Levinas ir šiandieninis moralės poreikis“. Ją inicijavo filosofijos leidykla „Jonas ir Jokūbas“, į mugę pasikvietusi vieno žymiausių iš Kauno kilusių žmonių atminties puoselėtoją filosofą Viktorą Bachmetjevą ir ekonomistę, seimo narę Aušrą Maldeikienę. Jų pokalbį moderuos Algirdas Davidavičius.

15 val. LRT studijoje įvyks Astridos Petraitytės knygos „Algirdas. Iš Kauno. Kuriant valstybę“ apie Kovo 11-osios signatarą Algirdą Patacką (leidykla „Homo liber“) pristatymas. Jame dalyvaus autorė, Saulius Šaltenis, Nijolė Oželytė ir Robertas Grigas.

Taip pat mugėje rekomenduojame užsukti į VDU stendą (3.11), kuriame galėsite įsigyti ne tik A. Zykaus ir I. Pukelytės monografijas, bet ir naujausiame mūsų žurnalo numeryje pristatomą Aušrinės Kulvietytės-Cemnolonskės sudarytą kolektyvinę monografiją „Architektūriniai pasivaikščiojimai ir paveldosaugos aktualijos. Skiriama Nijolei Lukšionytei“. Savo stendą Vilniaus knygų mugėje turės ir žurnalas „Nemunas“ (5.A13). Visai greta, stende 5.A12, rasite Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus leidyklą „Kauko laiptai“. Emmanuel Levinas veikalą „Laikas ir kitas“ tuo tarpu pasiūlys leidykla „Jonas ir Jokūbas“ (5.D15).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA