Karaliaus Mindaugo mokymo centrą krečia neramumai: buvęs darbuotojas pažeidė įstatymą (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Karaliaus Mindaugo mokymo centrą krečia neramumai: buvęs darbuotojas pažeidė įstatymą (papildyta)

VTEK, BNS inf. 2018/02/21 13:01
Asociatyvi / Centro nuotr.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė, kad buvęs VšĮ „Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras“ (KMPMC) direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Vincas Aidukevičius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus bei vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti, – rašoma VTEK pranešime.

Tyrimą VTEK atliko savo iniciatyva. Tiriant nustatyta, kad duomenis apie jo darbovietėje dirbančius jam artimus asmenis – du sūnus bei marčią – V. Aidukevičius deklaravo tik 2017 m. kovą (kai Švietimo ir mokslo ministerija vykdė KMPMC veiklos auditą), nors šią pareigą turėjo įvykdyti anksčiau.

Tyrimo metu surinkti dokumentai patvirtina, kad V. Aidukevičius ne kartą laikinai ėjo KMPMC direktoriaus pareigas ir tuomet de jure turėjo įgaliojimus spręsti visų KMPMC darbuotojų – tarp jų ir savo sūnų bei marčios – tarnybos eigos klausimus. Todėl V. Aidukevičiui formaliai galėjo kilti interesų konfliktas.

Taip pat VTEK nustatė, kad tiriamuoju laikotarpiu V. Aidukevičius pasirašė 337 aktus dėl nuomojamų iš UAB „Valedija“ automobilių perdavimo-priėmimo. Šie aktai savo esme yra sudėtinė nuomos sutarčių dalis. Iš KMPMC gautos lėšos yra pagrindinis UAB „Valedija“ pajamų šaltinis, o šioje bendrovėje dirba du asmenys, viena iš kurių yra V. Aidukevičiaus marti.

Todėl, VTEK vertinimu, jis privalėjo informuoti KMPMC direktorę apie jam kilusį interesų konfliktą, nusišalinti ir toliau nedalyvauti sprendžiant su UAB „Valedija“ susijusius klausimus.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme numatytos pasekmės už šio teisės akto pažeidimus valstybinėje tarnyboje nebedirbantiems asmenims netaikytinos. Todėl, siekdama užtikrinti atsakomybės neišvengiamumo principą, VTEK nusprendė surašyti V. Aidukevičiui administracinio nusižengimo protokolą už minėtuosius įstatymo pažeidimus.

Papildyta

Kaip rašo naujienų agentūra BNS, administracinių nusižengimų kodeksas numato už minėtus pažeidimus galimybę skirti iki 300 eurų baudą – VTEK atstovai siūlo svarstyti galimybę griežtinti atsakomybę.

VTEK pernai rugsėjį pripažino, kad buvusi KMPMC direktorė Laimutė Anužienė pažeidė įstatymus ir skyrė jai baudą. Tuomet nustatyta, kad centras sudarinėjo sutartis dėl autorinių darbų su L. Anužiene, jos šeimos nariais, pagal jas išmokėta beveik 30 tūkst. eurų. Nustatyta, kad dalį sutarčių su savimi pasirašė pati L. Anužienė. Buvusi direktorė taip pat pasirašė dešimtis įsakymų dėl savo ir šeimos narių komandiruočių, atostogų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka tyrimą dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo minėtoje įstaigoje. Tyrėjai aiškinasi mokymo centro pastatų Kaune rekonstravimo aplinkybes, L. Anužienei tyrime suteiktas specialiosios liudytojos statusas.

VTEK yra nustačiusi, kad įstatymus pažeidė ir kiti buvę KMPMC darbuotojai – tuometinė direktoriaus pavaduotoja ugdymui ir „Valedijos“ savininkė Jolanta Valiulienė, praktinio mokymo vadovė, L. Anužienės marti Ieva Anužienė bei du L. Anužienės sūnūs – padalinio „Modus“ vadovas Nerijus Anužis, KMPMC Kurorto verslo skyriaus vedėjas Aivaras Anužis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA