Parodė, ką valgo pacientai Kaune už 1,45 euro per dieną | Kas vyksta Kaune

Parodė, ką valgo pacientai Kaune už 1,45 euro per dieną

delfi.lt 2018/02/20 19:27

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai tęsia patikros akcijas, per kurias tikrinamas Lietuvos ligoninėse pacientas teikiamas maistas. Antradienį specialistai apsilankė Kauno klinikinėje ligoninėje, kurios maistą įvertino šešetu. Toks įvertinimas supykdė ligoninės personalą. Jų teigimu, patiekti geresnio maisto už skiriamas lėšas yra neįmanoma. Eilinio paciento maistui per dieną neskiriama nė pusantro euro.

Daugiausiai diskusijų sukėlė tradicinis lietuviškas patiekalas balandėliai, kuriuos SAM atstovai įvertino kaip „neypatingai naudingą produktą“.

Kritika balandėliams

Antradienį Kauno klinikinės ligoninės pacientai pusryčiams gavo kvietinės košės, priešpiečiams – kopūstų košės ir jogurto. Pietums buvo patiekta perlinių kruopų sriuba ir balandėliai su bulvių koše, vakarienei – daržovių košė su kumpeliu.

Kiekvienam pacientui maistas šiek tiek skiriasi pagal paskirtą dietą, tačiau dienos meniu pagrindas buvo toks.

„Pasakyčiau, kad maistas yra tradicinis, lietuviškas, o tai reiškia, kad jis nėra labai palankus sveikatai – nėra šiuolaikinės dietos, nėra šiuolaikinius kriterijus atitinkantis maistas. Pasigedome šviežių daržovių, vaisių. Paros meniu apskritai nėra vaisių, o daržovių yra tik kopūstai, kurie yra balandėlių sudėtinė dalis. Vakare bus ryžių salotos su daržovėmis. Arbata yra su cukrumi ir žmogus neturi pasirinkimo. Taip pat mes norime matyti duonos pasirinkimą, padažų pasirinkimą. Tiesa, padažų pasirinkimas yra minimalus“, – sako SAM mitybos skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

A. Kranauskas maistą Kauno klinikinėje ligoninėje dešimtbalėje sistemoje įvertino šešetu.

Sako, kad galima geriau

Išgirdęs įvertinimą ligoninės personalas subruzdo ir buvo akivaizdu, kad toks įvertinimas personalui nepatiko. Teigiama, kad skundų dėl maisto šioje ligoninėje sulaukiama retai.

„Nusiskundimų gauname labai mažai. Dirbu jau ne vienerius metus ir žinau, kad dažniausiai nusiskundimai būna iš viduriuojančių ligonių pusės. Gal jiems nelabai aišku, kokia dieta jiems reikalinga ir matyt jie skundžiasi, kad jiems skirta gana nuobodi dieta. Bet mes bent jau penketą dienų turime laikytis dietos, kad gydymas vyktų sklandžiai. Jie tikrai negauna daržovių, keptų gaminių ir iš jų būna daugiausiai skundų. Pastaruoju metu neteko sulaukti skundų dėl eilinės dietos“, – sako Vitalija Šurkuvienė, Kauno klinikinės ligoninės dietologė.

Kauno klinikinė ligoninė maistą gamina savo virtuvėje. Vieno ligonio maistui per dieną skiriama 1,45 euro. Nėščiosioms maisto patiekiama už 1,59 euro. SAM atstovai mano, kad už tokią švelniai tariant kuklią sumą galima patiekti geresnės kokybės maistą.

„Manau, kad galima geriau ir matėme pavyzdžių, kai ligoninės už tą pačią sumą pamaitina truputį geriau“, – sako A. Kranauskas.

„Be abejo, norėtume, kad suma būtų didesnė. Tuomet ir daržovių būtų daugiau, būtų daugiau vaisių. Mes žinome, kad trūksta“, – sako V. Šurkuvienė.

Tai buvo trečioji patikrinta ligoninė Lietuvoje. Planuojama, kad iš didžiųjų miestų patikros persikels į regionines ligonines.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA