Valstybės šimtmečio sutiktuvės: kaip šventė Kaunas (renginių apžvalga) | Kas vyksta Kaune

Valstybės šimtmečio sutiktuvės: kaip šventė Kaunas (renginių apžvalga)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį minint Lietuvos atkūrimo šimtmetį Kaune netrūko įvairiausios veiklos. Miestas šurmuliavo nuo pat ryto iki vidurnakčio. Kol šventinės emocijos dar nespėjo ataušti, kviečiame skaitytojus prisiminti, kaip šiemet ypatingąją Vasario 16-osios datą sutiko Kaunas.

Valstybės atkūrimo šimtmečio išvakarėse nušvito 18-ka tarpukario šedevrais vadinamų miesto pastatų. Šviečiančio Kauno vaizdą iš paukščio skrydžio gyventojai galėjo išvysti Vasario 16-osios rytą specialiai jiems skirtame portalo „Kas vyksta Kaune“ komandos kurtame šventiniame sveikinime.

11 val. Kauno studentai, moksleiviai bei visuomeninių organizacijų atstovai leidosi į eiseną nuo Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį. Laisvės alėjoje, prie Soboro, buvo galima išvysti 100 metrų ilgio vėliavą. Ją ištiesę laikė daugybė kauniečių.

Kol vieni kauniečiai dalyvavo eisenoje, kiti bėgo trečius metus iš eilės organizuotame Gediminaičių bėgime. Aktyviai paminėti valstybės šimtmetį nusprendė maždaug 80 miesto gyventojų ir svečių. Bėgimas šaligatviais startavo Gimnazijos gatvėje, netoli Vytauto Didžiojo universiteto Teologijos fakulteto, o finišo tiesioji bėgikų laukė Vienybės aikštėje.

Vidurdienį Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyko tradicinis Vasario 16-osios minėjimas. Portale „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai galėjo stebėti tiesioginę renginio transliaciją. Čia rikiavosi kariai, 100 kartų suskambo varpas. Minėjime netrūko ir įtaigių kalbų, tačiau karo muziejaus sodelyje buvę kauniečiai nebuvo nudžiuginti geru įgarsinimu. Daugeliui esą teko gerokai įtempti ausis norint išgirsti per mikrofoną tariamus iškilmingus šaliai skirtus žodžius.

Iškart po šventinio minėjimo Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyko legendinio grupės „Hiperbolė“ gitaristo ir dainų autoriaus Igorio Berino bei grupės Huge Soul koncertas. Renginį portalo skaitytojams ketinta transliuoti tiesiogiai, tačiau vasario 16-osios išvakarėse tai padaryti buvo uždrausta pačių atlikėjų. Dėl ko taip pasielgta, svarstymų būta įvairių. Tačiau daugelis kauniečių šiuo koncertu tikina esantys nusivylę ir sako, jog patys atlikėjai pasidarė sau šventę, kurios taip, kaip derėtų nepajuto miesto gyventojai.

Šiek tiek po vidurdienio kauniečiai kviesti dalyvauti orientaciniame maršrute „Šimtas Lietuvos laisvės akimirkų Kaune“ ir aplankyti su tarpukariu susijusius pastatus, paminklus bei kitas įsimintinas vietas, kuriose iki pat vakaro virė skirtingas veiksmas. Mieste trumpam atgimė tautos herojai: Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai Jonas Basanavičius ir Jonas Vileišis, poetas Maironis bei estrados dainininkas Danielius Dolskis. Nors veiklos buvo apsčiai, kauniečiai sakė esantys nepakankamai informuoti apie orientacinio žaidimo vyksmą ir jo detales. Nuotaika esą buvo sugadinta renginiui dar neprasidėjus – ieškant specialių orientaciniam žaidimui skirtų lankstinukų.

Vakare Istorinės Prezidentūros sodelyje buvo surengti teatralizuoti Prezidentų sveikinimai bei atidarytas ledo skulptūrų parkas. Kauniečiai stebėjo lazerių šou, klausėsi muzikos. Prezidentūroje tikėtasi sulaukti rekordinio lankytojų skaičiaus. Vasario 16-ąją istorinis statinys veikė iki vidurnakčio.

Lyg iš gausybės rago pažiro ir šiai ypatingai datai pažymėti realizuotų idėjų. Šilainių mikrorajone esančioje „Šv. Dvasios bažnyčioje“ buvo įkurdinta išskirtinė šalies trispalvė iš 1000 gėlių žiedų. Vėliavą kone parą kūrė minėtos „Šv. Dvasios bažnyčios“ jaunimas padedamas salono „Gėlių šalis“ floristės. Tikintieji reginiu galės džiaugtis apie dvi savaites, maždaug tiek gėlių žiedai nenuvys.

Vasario 16-ąją, po vidurdienio, kauniečiai galėjo stebėti neįprastą reginį, dar vieną savanorišką iniciatyvą – šalies trispalvę iš dūmų, skrodusią Nemuną nuo prekybos centro „Akropolis“ iki Vytauto Didžiojo tilto tolyn. 180 sekundžių trukęs reginys užfiksuotas vaizdo įraše.

Savanorių prospekte iškilo ir Kauno simbolis – Vyčio skulptūra. Tik šįkart ne iš sunkiojo metalo, o iš trijų milijonų litų. Būtent tiek jai pagaminti buvo susmulkinta ir panaudota mūsų šaliai dar prieš įvedant eurą tarnavusios valiutos.

Šiemet prekybininkai pajuto tikrą antplūdį visų norinčių įsigyti trispalves. Tie, kurie šalies vėliava pasirūpino anksčiau, be vargo išsikėlė ją prie savo namo ar pasipuošė kambarius, langus ar kitas erdves. Kauniečiai ir šiuo aspektu nestokojo išradingumo – vienas iš tokių atvejų buvo pastebėtas vadinamajame Bermudų trikampyje stūksančiame daugiabutyje.

Netrūko ir kitų pokštų Valstybės šimtmečio proga. Kauniečiai, apsilankę vienoje miesto picerijoje, sąskaitą mėgino padengti senąja Lietuvos valiuta – litu. Tikindami padavėją, jog tokią dieną litas ir euras – vienodos vertės.

Vakare mieste vėl sušvito 18-ka tarpukario palikimo pastatų. Spalvos ant fasadų vasario 16-ąją mainėsi įvairiausiai – kartas nuo karto ant jų, kaip ir prideda, simboliškai sušvisdavo ir derinys iš geltonos-žalios-raudonos. Šį reginį užfiksavo portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografas. Vaizdai – nuotraukų galerijoje.

Vasario 16-ąją, šventiniam šurmuliui šiek tiek aprimus, klausėme kauniečių, kaip šie vertina mieste vykusias veiklas. Nuomonės ir nuotaikos buvo kontraversiškos. Nestigo kritikos sakant, jog Kaunui dar yra kur pasitempti organizuojant tokio masto renginius ir rūpinantis jų kokybe.

Visas iniciatyvas, skirtas Valstybės šimtmečiui, galite rasti suvedę raktažodį: #V100. Taip pat kviečiame skaitytojus dalintis Lietuvai įsimintinos dienos šventės akimirkomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA