#V100 Žinomi kauniečiai atidengė Vytį, dekoruotą susmulkintais 3 mln. litų | Kas vyksta Kaune

#V100 Žinomi kauniečiai atidengė Vytį, dekoruotą susmulkintais 3 mln. litų

Trys milijonai litų – tokia suma susmulkintos, mūsų šalyje nebenaudojamos valiutos Vasario 16-ąją tapo Savanorių prospekte įrengtos instaliacijos puošmena. Lietuviškumo simbolį Vytį primenanti raitelio ant žirgo skulptūra sukurta norint originaliai įprasminti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Pasigrožėti netradiciniu sprendimu prie gėlių salono susirinko būrelis kartu sukaktį nusprendusių paminėti žinomų kauniečių. Rankose jie laikė vėliavėles, o į paltų atlapus buvo įsisegę trispalvę.

„Pirmą kartą patyriau tikrą šventės džiaugsmą. Anksčiau man Vasario 16–oji buvo tiesiog laisva diena. Tačiau šįkart smagi šimtmečio nuotaika tarsi tvyro ore“, – tvirtino aktorius, televizijos laidų prodiuseris Gediminas Juodeika.

Jam pritarė ir dainininkė Irma Jurgelevičiūtė, stilistas Karolis Murauskas, visažistė Gabrielė Sabaliauskaitė, dizainerė Diana Rūta Stankevičienė, dainininkas Mindaugas Mickevičius–Mino, tapytoja Gintė Ramutytė, grožio specialistė Vaida Norkūnaitė, dizainerė Gintarė Ačaitė, švenčių planuotoja Inga Budrienė ir kiti.

„Instaliaciją sukūrėme per tris dienas. Prieš pradedant darbus jau žinojome, kad ją dekoruosime sunaikinti paruoštais litais. Susmulkinti pinigai buvo puiki medžiaga darbui“, – sakė salono „Tarp gėlių“ direktorius Sigitas Mankus.

Anot jo, šventinę dieną norėjosi, kad kuo daugiau miestiečių pajustų iškilmių atmosferą ir renginiai vyktų ne tik Kaune centre, bet ir nuo jo nutolusiose vietovėse. Instaliacija praeivius turėtų džiuginti iki Kovo 11–osios minėjimo, o gal ir dar ilgiau.

„Mieste šįmet buvo intensyviai sprendžiama, kur įrengti tautos vedliui Vyčiui įamžinti skirtą skulptūrą. Šis simbolis lietuviams svarbus. Tad, kol tikroji skulptūra taps realia, pasidžiaugti bus galima mūsų meistrų kūryba“, – kalbėjo S. Mankus.

Raitelio, apsiginklavusio kalaviju ir skydu, kompozicija yra maždaug keturių metrų aukščio. Jai spalvą ir faktūrą suteikė susmulkinti 200 litų vertės banknotai.

„Norėjome naudoti 500 litų kupiūras, bet niekur negavome mums reikiamo kiekio žaliavos“, – pasakojo pašnekovas. Iš viso instaliacijai prireikė trijų kibirų litų. Kiekviename jų buvo milijono vertės smulkių popierėlių.

„Kiekvienas ieškome savito būdo kaip įamžinti tai, kas mums svarbu. Tikimės, jog mūsų Vytis ne tik šiandien, bet dar ilgą laiką primins, jog turime džiaugtis ir didžiuotis atkurta valstybe“, – sakė S. Mankus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA