V. Adamkus tarė žodį Seime – ragino nenuvilti jaunimo | Kas vyksta Kaune

V. Adamkus tarė žodį Seime – ragino nenuvilti jaunimo

BNS 2018/02/15 15:44
Valdas Adamkus / J. Petronio nuotr.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus minint valstybės atkūrimo šimtmetį pabrėžė tęstinumo vaidmenį valstybės gyvenime, tautos vienybės svarbą, jaunimą kvietė domėtis istorija, o politikus ragino elgtis taip, kad jaunoji karta juos stebėdama nenusiviltų valstybe ir viešuoju gyvenimu.

„Vasario 16-oji – neabejotinai viena svarbiausių mūsų istorijos viršukalnių. Bet kartu tai – tautos siekiai, iš sukilimo lauko perkelti į politinį lygmenį. Kuriuos tęsė valstybės gynimas ir kūryba. O tai po trisdešimties metų, naujos okupacijos akivaizdoje, tęsė partizanų kova, vėliau – mūsų disidentai ir politiniai kaliniai. Kol atėjome į Sąjūdį ir Kovo 11-ąją, o vėliau – į svarbiausias Europos ir pasaulio organizacijas“, – iškilmingame minėjime Seime ketvirtadienį sakė V. Adamkus.

Jaunimą jis kvietė domėtis istorija, skaityti knygas, klausytis, ką pasakoja tėvai ir seneliai. „Žinokite: tai, kas šiandien atrodo tik žodžiai, ateityje taps vertingu jūsų turtu. Ne tik skaitykite faktus ir datas, bet stenkitės suprasti žmones, jų savijautą, jų poelgius. Stenkitės suprasti, kaip, iš kur ir kokiu keliu į Vasario 16-ąją, į Kovo 11-ąją, į šiandieną ėjo ir eina Lietuva“, – kalbėjo V. Adamkus.

Taip pat jis kreipėsi ir į politikus, primindamas, kad dabartinius jų ginčus ir konfliktus stebi jaunoji karta, ir ragino elgtis taip, kad būtų jaunimui pavyzdžiu, o ne taptų priežastis nusivilti valstybe.

„Naudodamasis proga, noriu išsakyti vieną palinkėjimą, skirtą ne tiek jaunimui, kiek vyresniesiems kolegoms – politikams, viešojo gyvenimo dalyviams. Kai mes sprendžiame problemas ir ieškome atsakymų į klausimus, kai ginčijamės, kai pykstamės, nepamirškime, kad į mus žiūri ir mūsų klauso Lietuvos jaunimas. Žiūri, klauso ir viską dedasi į galvas ir širdis. Ir pagal mūsų elgesį sprendžia, kas yra valstybė, kas yra Lietuva“, – sakė V. Adamkus.

„Kaip aš kadaise žiūrėjau ir prezidentą Kazį Grinių ir gaudžiau kiekvieną jo žodį, kaip dabartiniai politikai su pagarba ir smalsumu žvelgė į Sąjūdžio asmenybes, taip šiandien jaunimas klauso jūsų žodžių. Mokyklose ir auditorijose auga būsimieji Lietuvos piliečiai – būsimieji mokytojai ir prezidentai, diplomatai ir ūkininkai, būsimieji jonai basanavičiai ir vincai kudirkos, būsimieji vincentai sladkevičiai ir liudai mažyliai. Todėl – būkime orūs, neleiskime jaunimui iš anksto nusivilti politika ir viešuoju gyvenimu. Neleiskime nusivilti laisve. Neleiskime nusivilti Lietuva“, – kalbėjo V. Adamkus.

Buvęs šalies vadovas savo kalboje minėjo, kad šimtmečio sukaktis jam išskirtinė šventė ir dėl to, kad kad jis pats yra gimęs Vasario 16-osios Lietuvoje, iki sovietų okupacijos. „Jaučiamės tarsi gyva jungtis tarp dviejų laisvės atkarpų, perskirtų juodo okupacijos penkiasdešimtmečio. Gavome sunkių likimo išbandymų, bet gavome ir nuostabių likimo dovanų, ir kurių vienos vertingiausių – Kovo 11-oji ir šiandieninis Lietuvos jubiliejus“, – kalbėjo V. Adamkus.

Šiemet Lietuva mini valstybės atkūrimo šimtmetį. 1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba paskelbė atkurianti nepriklausomą Lietuvos valstybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA