Šimtmečio dovana Lietuvai – širdis iš 1,5 milijono gintaro gabalėlių | Kas vyksta Kaune

Šimtmečio dovana Lietuvai – širdis iš 1,5 milijono gintaro gabalėlių

Organizatorių nuotr.

Artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, floristas Modestas Vasiliauskas kartu su partneriais Lietuvai paruošė ypatingą dovaną – gintarinę širdį. Daugiau nei 2 metrų aukščio širdis, kuriai sunaudota 1,5 milijono gintaro gabalėlių, pretenduos į didžiausio gintarinio papuošalo rekordą.

Specialiai šiam rekordui M. Vasiliauskas rinkosi Baltijos jūros gintarą, o pačią širdį ant paruošto metalinio karkaso kūrė dvi savaites. 21 kilogramą svėrę gintaro gabalėliai buvo klijuojami ant specialių formų, kurios vėliau sujungtos į vieną bendrą kompoziciją. Pasak floristo, tai daugiausia laiko ir pastangų pareikalavęs darbas ir vienas sudėtingiausių jo siektų rekordų, mat kiekvienas gintaro gabalėlis buvo klijuojamas rankomis naudojant karštus klijus, kurių prireikė net 400 lazdelių.

Iniciatyvos autoriai pasakoja, kad padovanoti gintarinę širdį per Šv. Valentino dieną yra simboliška, nes mylėti galima ir reikia ne tik žmones, bet ir tėvynę. Rekordo duomenys bus išsiųsti agentūros „Factum“ patvirtinimui.

„Gintarinė širdis – tai ne tik meilės, bet ir ilgaamžiškumo simbolis, nes pats gintaras lietuviams yra reikšmingas nuo seniausių laikų, kai buvo brangesnis net už auksą ir garsino Baltijos jūros tautas tolimojoje Azijoje ar Egipte. Gintaro kelias nusidriekė per visa Europą, o už gintaro gabalėlį Romos imperijoje buvo galima įsigyti vergą.

Net senovės Egipto moterys puošdavosi gintariniais karoliais, o Faraono Tutanchamono kape tarp visų turtų ir brangenybių buvo rastas ir gintaro akmuo. Kiekvienam lietuviui gintaras turi labai didelę reikšmę, tikima, kad jis apsaugo nuo nužiūrėjimo, atneša sėkmę ir harmoniją“, – apie gintarą pasakojo tautodailininkė, lietuvių juvelyrė Danutė Tikužienė.

„Prezidentei paskelbus iniciatyvą „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“, su ilgamečiu restorano draugu M. Vasiliausku pradėjome galvoti apie naują rekordą Lietuvai, o mintis panaudoti gintarą atėjo labai spontaniškai, nes tai Lietuvos vizitinė kortelė, Lietuvos auksas“ – apie gimusią idėją siekti rekordo bei sukurti unikalią dovaną Lietuvai pasakojo „Bernelių užeigos“ atstovė Vaida Mažeikė, kuri kartu su bendraautoriais simboliškai priklijavo ir paskutinius gintaro gabalėlius.

Širdis bus padovanota ir nuo kovo 11 d. eksponuojama Lietuvos Respublikos prezidentūroj.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA