Itin kokybiška jautiena į Kauną atkeliauja iš atrinktų ir griežtai kontroliuojamų Lietuvos ūkių | Kas vyksta Kaune

Itin kokybiška jautiena į Kauną atkeliauja iš atrinktų ir griežtai kontroliuojamų Lietuvos ūkių

R. Tenio nuotr.

Kaune ryškėja nauja tendencija – pirkti maisto produktus specializuotose parduotuvėse, kurios siūlo aukštesnę prekių kokybę bei didesnes garantijas. Itin kokybiškos, šviežios, atrinktuose Lietuvos ūkiuose be antibiotikų ir kitų cheminių medžiagų užaugintos jautienos tiekimu, paruošimu vartojimui bei prekyba užsiimančios mėsinės „TAR TAR“ įkūrėjai papasakojo, kaip auginama jų parduotuvėje parduodamų galvijų mėsa.

[galerija kiek=”12″]

„TAR TAR“ vadovė ir įkūrėja Brigita Migonienė džiaugiasi, jog per pirmąjį veiklos pusmetį jau susiformavo tam tikras klientų ratas, kurie įvertino Lietuvos ūkininkų užaugintos jautienos kokybę ir skonines savybes, todėl perka čia nuolat. „Negalėčiau apibūdinti, kad pas mus lankosi konkretaus tipo klientai. Atvirkščiai – pirkėjai yra labai skirtingo amžiaus, socialinės padėties, pajamų. Perka ir vyresnio amžiaus kauniečiai, ir jaunos mamos, nemažai užsuka ir vyrų“, – sako B. Migonienė. Moters teigimu, visus jų klientus nebent išskiria vienas pagrindinis bruožas – visi jie vertina ir ieško kokybės, už kurią „TAR TAR“ gali garantuoti, nes turi visus duomenis apie kiekvieno į mėsinę patekusio galvijo auginimo sąlygas, mitybą.

Tiekimas – tik iš atrinktų ūkių

Jautienos tiekimą mėsinei „TAR TAR“ išskirtinai užtikrina vienintelis tiekėjas ir vienas iš galvijų augintojų bei mėsinės steigėjų – kooperatyvas „Balta avis“. Šiuo metu kooperatyvas vienija 6-7 iš visos Lietuvos pagal griežtus kriterijus atrinktų ūkių, kurių ūkininkavimo principai atitinka šio koopertatyvo ideologiją. „Mes žinome kiekvieno galvijo, kuris patenka ant galutinio vartotojo stalo, istoriją, kas jo tėvai, kaip jis buvo auginamas, šeriamas, ar nesirgo. Užtikriname, kad mūsų iš dalies valdomos mėsinės „TAR TAR“ prekyboje neatsiras sirgusių, antibiotikais gydytų galvijų mėsos, taip pat visi galvijai yra šeriami išskirtiniu, mūsų pačių iš ūkių atrinktu pašaru“, – pasakoja kooperatyvo „Balta avis“ vadovas Gintas Migonis.

Pasak ūkininko, mėsinės „TAR TAR“ prekybai skirti jautukai yra šeriami ekologiniuose ūkiuose paruoštu šienainiu ir iš 6 komponentų suformuotu grūdiniu pašaru, į kurį įeina kviečiai, miežiai, avižos, žirniai, spelta kviečiai ir kukurūzai. „Grūdus taip pat stengiamės pirkti iš ekologinių arba atrinktų ir patikrintų ūkių, – sako G. Migonis. – Netaupome galvijų mitybai, nes nuo to priklauso ir jų sveikata, atsparumas ligoms, skoninės mėsos savybės. Garantuojame, kad pašaruose nėra GMO ar kokių papildomų augimą skatinančių priemonių“.

Galvijų gerovė – pirmoje vietoje

Į kooperatyvą „Balta avis“ apsijungusiuose ūkiuose viso yra 700 motininių karvių, kurioms atsivedus veršelių, jie auga laisvai ganydamiesi su mamomis didelėse ganyklose lauko sąlygomis iki 7 mėnesių. Vėliau paaugę jautukai perkelimi į pagrindinę kooperatyvui priklausančią penėjimo stotį. Čia įrengta erdvi apvalios formos stoginė, kuri užtikrina galvijams pavėsį nuo saulės, stogą nuo kritulių, užuovėją bei nuolatinį gryną orą ir natūralų apšvietimą.

„Net ir žiemą galvijai laikomi lauko sąlygomis, juk jautis mažai kuo skiriasi nuo stirnos ar briedžio, net turi ilgesnį kailį – šaltis jiems tikrai nėra baisus, svarbu sudaryti tinkamas šėrimo, girdyklos, poilsio sąlygas“, – stereotipus griauna G. Migonis, tikinantis, kad galvijui įprastame tamsiame, nevėdinamame, priterštame tvarte, kur kaupiasi anglies dvideginis ir amoniakas, gyvenimo sąlygos yra tikrai blogesnės, nei ganytis laisvai.

Pasak G. Migonio, gal pirkėjams ir sunku patikėti, bet jų galvijai nėra gydomi ir antibiotikais, kaip įprasta daugumoje ūkių. „Antibiotikai nėra draudžiami gyvulininkystėje, tai – labiau požiūrio klausimas. Šioje vietoje esame labai griežti – susirgusių galvijų mėsa nepatenka į mūsų vykdomą prekybą“, – sako G. Migonis. Pasak kooperatyvo vadovo, kadangi susivienijime nėra daug ūkių, yra labai lengva vieni kitus kontroliuoti ir patikrinti. „Pelnyti mūsų pasitikėjimą nėra paprasta“, – pasakoja G. Migonis, pats asmeniškai tikrinantis prekybai skirtų galvijų mėsą.

Stengiasi edukuoti valgytoją

Kaune Savanorių pr. „Hyper Maximos“ patalpose įsikūrusios mėsinės „TAR TAR“ vadovė B. Migonienė pastebi, kad nuo įsikūrimo pradžios jiems pavyko pasiekti labai neblogų rezultatų ir klientų edukacijos srityje. „Mes nuolat pasakojame, kaip auginami galvijai, kaip jų mėsa paruošiama gamybai, kurios galvijo dalys tinkamos kepti orkaitėje ar ant grilio, kurios – troškinti. Mūsų klientai jau išmoko išpjaustomų dalių tarptautinius pavadinimus, įvertino mėsos paruošimo gamybai kokybę, nuo kurio priklauso ir galutinio patiekalo skonis“, – sako B. Migonienė.

Parduotuvės darbuotojai visuomet yra pasiruošę padėti išsirinkti, papasakoti mėsos kilmės istoriją, pasidalinti gaminimo subtilybėmis. Pasirinkimas čia išties platus: nuo šviežių ir greitai paruošiamų jautienos burgerių ir dešrelių iki klasikinių nugarinės bei antrekoto kepsnių – tai ir dar daugiau kasdien galite rasti Savanorių prospekto „Hyper Maxima“ įsikūrusioje parduotuvėje.

Daugiau informacijos apie parduotuvę ir joje siūlomą mėsos asortimentą galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA