Šimtmečio koncerto „Žalgirio“ arenoje programa: nuo amžinų kūrinių iki šių laikų klasikos | Kas vyksta Kaune

Šimtmečio koncerto „Žalgirio“ arenoje programa: nuo amžinų kūrinių iki šių laikų klasikos

R. Tenio nuotr.

Jau rytoj kauniečiai ir miesto svečiai plūstelės į didžiausią šalyje „Žalgirio“ areną, kur mirguliuos trispalvių jūra ir ant scenos lips žinomiausi atlikėjai. Čia skambės Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas koncertas „Aš – dalis tavęs!“, kurio idėją, eigą ir programą pravėrė jo režisierė Jurgita Klimaitė-Riebling.

Šventinę nuotaiką kurs ir publika

Kaip pasakojo pašnekovė, kiekvieną renginio svečią, atvykusį į „Žalgirio“ areną, hole pasitiks „100“ – dvimetriniai skaitmenys. Prie jų, atspaudus į dažus, bus galima pridėti delną, pirštą – palikti žymę simboliškai spalvinant savo šimtmetį. Iš šventės dalyvių atspaudų bus sudaryta savotiška trispalvė – paskui skaičiai atkeliaus į salę, o renginio metu ranką prie jų pridės ir iškilūs kauniečiai.

„Arena, kaip rodo dabartiniai skaičiai, bus pilnutėlė, iki pat viršaus – kiek žinau jau daugiau kaip prieš 10 dienų buvo kelių šimtų bilietų deficitas. O trispalvių čia tikrai netrūks: mirguliuos didžiosios vėliavos, žmonėms bus dalinamos mažos vėliavėlės. Siekiama įtraukti publiką į renginį, sukurti gyvą Lietuvos plazdenimą, kad tai būtų ne tik sėdėjimas salėje ir vienpusis linksminimas, bet bendras džiaugsmas, vieninga nuotaika“, – sakė J. Klimaitė-Riebling.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad koncertą aplankyti turėtų apie 10 tūkst. žmonių. 9 tūkst. bilietų buvo iš anksto skirti nusipelniusiems piliečiams, valstybės tarnautojams, kultūros, švietimo įstaigoms, jaunimo, neįgaliųjų ir nevyriausybinių organizacijų nariams, o likęs tūkstantis kvietimų pirmadienio rytą miesto savivaldybėje išdalinti atkakliausiems kauniečiams – dėl jų teko netrumpai palūkėti ir nemažai pasistumdyti.

„Koncertą šįkart ves gerai žinomi veidai – Ignas Krupavičius ir Eglė Kernagytė-Dambrauskė. Neneigsime, kad vedančiųjų parinkimui buvo svarbi Eglės tėvo linija (E. Kernagytės-Dambrauskės tėvas – legendinis atlikėjas a. a. Vytautas Kernagis – „Kas vyksta Kaune“). Be to, ji jau ne kartą vedusi tokius valstybinius renginius ir Eglei tai puikiai sekasi, tai yra šiltas žmogus, jaunesnės kartos atstovė“, – kalbėjo renginio režisierė.

Anot J. Klimaitės-Riebling, norėjosi sukurti gyvą organizmą vedėjų korpuse (juokiasi), kuris mielai bendrautų su publika, būtų tarp jos ir ant scenos spinduliuotų energiją.

Repertuare – amžinos dainos ir specialiai parinkti atvaizdai

„Bus atliekami gerai žinomi kūriniai – juos dainuoti galės visi kartu. Tačiau norėjome išnaudoti ir ekranus, rodyti juose ne tik geometriją ir geografiją, abstrakčią grafiką, bet kažką pasakyti, nes sukurta speciali, originali scena“, – apie unikalius sprendimus kalbėjo J. Klimaitė-Riebling.

Tam pasinaudota fotografo Ramūno Danisevičiaus archyvais, organizatoriai paprašė jo parinkti paprastų Lietuvos žmonių atvaizdų: įvairių portretų, situacijų, veidų – atliekant vieną dainą publiką matys tokią vizualiką. Taip pat ekranuose švies Lietuvos vaizdai, Daliaus Pletniovo kompanijos – kauniečių sukurto dokumentinio filmo apie mūsų šalį ištraukos.

„Ketiname pasinaudoti ištraukomis iš Donato Ulvydo filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“, kartu Kęstučio Baranausko šokėjai stato dramatinį šokį. Gyvai rodysime dronais filmuojamą Kauną, vaizdus iš kitų Lietuvos kampelių“, – pasakojo moteris.

Muzikos bus tikrai daug – kaip užsiminė J. Klimaitė-Riebling, kūrinių, kurie yra amžini, ir naujesnių. Skambės Marijono Mikutavičiaus „Pasveikinkit vieni kitus“ – šįkart jį atliks „Original Copy“, kadangi Marijonas turi kitą baisaus dydžio koncertą. Jurga Šeduikytė atliks kūrinį „Laisvė“, Ovidijus Vyšniauskas dainuos „Kur bėga Šešupė“, Eugenijus Chrebtovas – „Šaukiu aš tautą“, skambės Romo Dambrausko „Lietus Lietuvoj“, Egidijaus Sipavičiaus „Pagaminta Lietuvoje“, „Šventinį bankuchenas“ suteiks džiaugsmo jaunesniajai kartai „Lietuvos istorijos repu“. „Tai, turbūt – reta proga pamatyti „Švetinio bankucheno“ vokalistą gyvai“, – pridūrė režisierė.

„El Fuego“ atliks, vėlgi, amžiną dainą „Dieve, laimink Lietuvą“, Ieva Zasimauskaitė – įdomų kūrinį „Tu tik tikėk“, Monika Linkytė – V. Kernagio „Išeinu“. Specialiai koncertui iš Anglijos grįžta Merūnas Vitulskis, sudainuosiantis „Lietuva brangi“ – tai kūrinys, su kuriuo žinomas tenoras laimėjo „Dainuoju Lietuvą“. Jonas Sakalauskas atliks dainą „Partizanų būrys“ – „nusilenksime tiems, kurie prisidėjo, kad Lietuvą turėtume, kokią turime šiandien. Povilas Meškėla trinktelės su „Mes jėga“, – kalbėjo J. Klimaitė-Riebling. Atlikėjams taip pat pritars Kauno bigbendas su choristais.

Apdovanos gniaužiančius Lietuvos vienybės kumštį

„Kaip matote, tai – nemirštančių dainų paletė, kurią norime integruoti į šį renginį, o tarp muzikinių numerių turime apdovanojimus tiems žmonėms, kurie kuria Lietuvą kaip stiprią, klestinčią, šviesią, unikalią ir laisvą šalį. Štai toks penkių pirštų kumštis, kurį sugniaužę visada kažko pasiekiame, kaip kad Lietuvos laisvės“, – intrigavo viena iš renginio kūrėjų.

J. Klimaitė-Riebling išlaikė paslaptį – neatskleidė, kas būtent bus apdovanoti. Bet tai nebūtinai yra vienas žmogus, gali būti ir organizacija, fondas, kažkokio formato televizijos laidos kūrėjai – tiesiog nominacijos išskirstytos į penkias minėtas sritis.

„Šimtmečio proga šiems asmenims tikslinga ir prasminga padėkoti bei sukurti jiems iškilmingą vakarą. Tiesa, miesto iniciatyva vienas žmogus bus paskelbtas Kauno Garbės piliečiu“, – sakė koncerto režisierė. Kauno miesto savivaldybė jau paskelbė, kad šis vardas bus suteiktas Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą praėjusių metų kovą suradusiam VDU profesoriui Liudui Mažyliui.

Dvi valandos, pasak J. Klimaitės-Riebling, turi praeiti prasmingai, nuotaikingai, originaliai, kūrybingai ir taip, kad norėtume tai atsiminti. Jos manymu, nereikia labai patosiškai žiūrėti, jog štai „dar visą 100 metų bus ką atsiminti“.

„Man atrodo, kad gražu tokias nuostabias progas išgyventi tą minutę, išėjus sakyti „geras buvo koncertas, man labai patiko“, palikti areną pakilia emocija, pajusti vienybę, kad gera būti kartu, švęsti nepriklausomybę. Tas 100 – didelis skaičius. Žinome, kad Lietuvai jau daugiau nei 100 metų, tačiau šiuo atveju minime kaip tik tokią sukaktį ir norime atšvęsti gražiai, kokybiškai – tai matys ir žmonės, susirinkę į „Žalgirio“ areną“, – žadėjo J. Klimaitė-Riebling.

Koncertas „Aš – dalis tavęs!“ „Žalgirio“ arenoje prasidės vasario 15 d., 19 val. Šventinis renginys kasmet sulaukia gausybės lankytojų – salė būna sausakimša, tad norint išvengti spūsčių organizatoriai ragina atvykti bent 1 valanda anksčiau – nuo 18 val. (durys atidaromos 17.30 val.). Renginys truks 2 valandas, o negavę laimingojo kvietimo valstybės atkūrimo šimtmečio koncertą pažiūrėti galės 21 val. per LRT.

Visą valstybės atkūrimo šimtmečio renginių Kaune programą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA