Pristatys atnaujintą Ąžuolyno tvarkymo projektą | Kas vyksta Kaune

Pristatys atnaujintą Ąžuolyno tvarkymo projektą

Kaunas.lt nuotr.

Kaune bus pristatytas atnaujintas Ąžuolyno parko tvarkymo projektas. Pirminis projektas buvo išskirtas į dvi dalis – į gamtotvarkos ir infrastruktūros atnaujinimo planą. Pirmąjį šiuo metu rengia Lietuvos gamtos fondas ir Gamtos tyrimų centras, o antrajame išdėstyti specialistų pasiūlymai visuomenei bus pristatyti vasario 22 d.

„Viskas, kas susiję su saugojamais ąžuolais ir kitais vertingais želdiniais, bus išnagrinėta gamtotvarkos plane, kurį rengia šios srities profesionalai iš Lietuvos gamtos fondo ir Gamtos tyrimų centro. Dabar bus pristatomi parko infrastruktūros atnaujinimo projekte užfiksuoti sprendimai. Parengus abu minėtus dokumentus, bus koreguojamas miškotvarkos projektas, kuriame bus numatyti galutiniai parko atnaujinimo sprendiniai“, – teigė Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Siūlymuose – nauji įrenginiai

Kelis dešimtmečius netvarkytame Ąžuolyno parke esanti infrastruktūra šiuo metu yra itin prastos būklės: takai, suoliukai ir apšvietimas primena gūdžius sovietmečio laikus. Parko infrastruktūros atnaujinimo projekte numatytas takų atnaujinimas, šiuolaikiško dizaino suoliukai, informaciniai stovai bei naujo apšvietimo įrengimas.

Parke siūloma įrengti naujas šiukšliadėžes bei restauruoti esamus ąžuolo masyvo suolus. Parke numatoma įrengti du tualetus: poilsio aikštelėje prie Radvilėnų plento ir vidinėje parko dalyje tarp mėtymo sektoriaus ir stadiono.

Ąžuolyno parko infrastruktūros sutvarkymo projekte dėmesys skiriamas ne tik takų ar mažosios architektūros elementų atnaujinimui, bet ir tinkamų ąžuolų augimo sąlygų užtikrinimui.
Pavyzdžiui, vienintelė parke vaikų žaidimo aikštelė šiuo metu įrengta po ąžuolų lajomis ant šaknų ir pažeidžia ąžuolų ekosistemą. Aikštelę siūloma perkelti į kitą vietą, žemės paviršių atstatant augaliniu sluoksniu.

Naujiena bėgimo mėgėjams

Ąžuolyno parką pamėgusiems bėgikams projektuotojai siūlo sprendimą sportui tamsiu paros metu. Atnaujintame projekte numatyta kilometro ilgio bėgimo trasa su šviesos „persekiojimo“ sistema, kuomet šviestuvai su davikliais suveikia reaguodami į žmogaus judėjimą.

„Pietinėje ąžuolyno dalyje, tarp raguvų esamų takų vietoje, numatyta įrengti 1 kilometro ilgio žiedinę bėgimui skirto tako trasą. Siūloma prie šio tako kas 20 metrų įrengti apšvietimo stulpelius su integruotais davikliais, kurie suveiktų reaguodami į bėgiką ir tam tikru momentu uždegtų šviesą. Šios trasos vidinėje dalyje planuojama įrengti vaikų žaidimų ir treniruoklių aikšteles, kurios ankstesniame plane buvo išskaidytos“, – teigė projekto autoriai.

Atnaujintame projekte taip pat numatomi mediniai laiptai jungtyse su A. Mickevičiaus slėniu ir Tunelio gatve esamų nulipimų vietose. Vidurinėje Ąžuolyno dalyje siūloma atkurti buvusį tvenkinį, panaudojant esamą reljefą. Planuojamas tvenkinys numatomas įrengti pagilinus jį ir išvalius iki reikiamos altitudės taip, kad jame susidarytų 2,5-3,0 metrų gylio vandens sluoksnis.

Su atnaujintu parko infrastruktūros sutvarkymo projektu kauniečiai gali susipažinti internete bei vasario 22 dieną, 17 val., Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje salėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA