Žengia link savavaldžių automobilių: kelyje Vilnius-Kaunas išbandyta informacinė sistema | Kas vyksta Kaune

Žengia link savavaldžių automobilių: kelyje Vilnius-Kaunas išbandyta informacinė sistema

LAKD nuotr.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) užsakymu kelyje A1 Vilnius–Kaunas buvo įgyvendintas eksperimentinis projektas, kurio metu sėkmingai atlikti automobilio ir infrastruktūros komunikavimo įrangos (angl. Vehicle to Infrastructure interaction, V2I) bandymai.

Kaip teigiama LAKD pranešime, naudojant V2I įrangą keičiamasi duomenimis tarp transporto priemonių ir kelių infrastruktūros – tai atliekama bevielėmis ryšio priemonėmis. Pagrindinė informacija siunčiama ir gaunama realiuoju laiku, siekiant padėti visiems kelių naudotojams ir eismo informaciniams centrams priimti sprendimus.

Bandymų metu, naudojant V2I įrangą A1 kelyje Vilnius–Kaunas, informacija apie keliuose vykdomus darbus, oro sąlygas, greičio apribojimus realiuoju laiku buvo perduodama į transporto priemones, o iš transporto priemonių gauti daviklių duomenys – į Eismo informacijos centrą.

Šios sistemos tikslas – realiuoju laiku perduodant duomenis į automobilį pranešti apie kelyje esančias kliūtis. Taip pat sistema gali veikti ir priešingai: įrenginiai keliuose gali būti prijungiami prie elektroninių automobilių sistemų, nuskaitoma jutiklių informacija ir gauti duomenys (pavyzdžiui, rūko žibintų, priekinio stiklo valytuvų, avarinio signalo) siunčiami į kelyje esančią įrangą.

Vis tobulėjančios komunikacijos pasaulyje transporto priemonių, vairuotojų ir eismo informacinių centrų apsikeitimas duomenimis yra būtinas. Šia technologija siekiama žengti pirmąjį žingsnį savivaldžių transporto priemonių link, sukurti ir išbandyti sistemas, būtinas ateities transporto plėtrai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA