Duris atvėrė kinui: Kauno muzikiniame teatre pristatytas „Pelėdų kalnas“ | Kas vyksta Kaune

Duris atvėrė kinui: Kauno muzikiniame teatre pristatytas „Pelėdų kalnas“

R. Tenio nuotr.

Pirmadienio vakarą Kauno valstybiniame muzikiniame teatre rinkosi Lietuvos kultūros, politikos ir sporto grietinėlė. „Pelėdų kalno“ kūrėjai surengė išankstinį padėkos Kauno miestui vakarą, kuriame visuomenei pirmą kartą parodyta istorinė vaidybinė Audriaus Juzėno drama. Vakaras buvo išskirtinis ir dėl dar vienos priežasties – tai pirmas kartas, kai Kauno muzikiniame teatre buvo rodomas kino filmas.

Svečiai pradėjo rinktis nuo 18.30 val., premjeroje dalyvavo Visvaldas Matijošaitis ir savivaldybės atstovai, Viktoras Pranckietis, kiti politikai, kultūros, meno ir sporto žmonės bei, žinoma, pagrindiniai filmo kūrėjai – režisierius Audrius Juzėnas, prodiuseriai, aktoriai, kompozitorius ir kiti.

Galimybės pirmiems peržiūrėti filmą nepraleido ir garsioji amerikiečių Ballų šeima. Anot organizatorių, tai puiki proga pasauliui pranešti apie kino filmą, tad specialiai jiems pasirūpinta sinchroniniu vertimu. Pastaruoju metu Lietuvoje itin populiarūs Ballai į „Pelėdų kalno“ premjerą atvyks su visa savo vardo realybės šou filmavimo komanda.

Antroji, didesnė filmo premjera įvyks sostinėje, kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, vasario 15 d. vakarą, o šalies kino teatrų repertuaruose Lietuvos kino centro remiamas „Pelėdų kalnas“ atsidurs jau nuo vasario 16 d. Premjeros data parinkta neatsitiktinai – filmo kūrėjai kino juostą dedikuoja atkurtos Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį švenčiantiems žmonėms.

Bene laukiamiausias šių metų filmas nukelia į 1947–1953 metų Lietuvą, kai Antrojo pasaulinio karo chaosą ištvėrusi jaunoji karta, dabartiniai mūsų seneliai ar tėvai, turėjo rinktis tarp emigracijos, traukimosi į mišką ir prisitaikymo tuometinėje okupuotoje šalyje.

Tai pasakojimas apie pasiaukojantį partizaninį žygį į Vakarus tam, kad būtų nunešta žinia laisvam pasauliui ir JAV kongresui apie Baltijos šalių nepriklausomybės siekį bei Kremliaus nusikaltimus. Kartu tai – pasakojimas apie tuos, kurie maištavo tyliai, be ginklo, vildamiesi laimės, mylimojo ar mylimosios, oraus gyvenimo, ir apie tuos, kurie sudaužytų likimų fone pasidavė.

Kad ir kokį kelią pasirinko kiekvienas iš filmo herojų, laisvės troškimo negalėjo numalšinti niekas: „Laisvė – čia, širdyje. Ji – ne iliuzija. Galima ją sunaikinti tik išplėšus širdį“ – skamba partizanų vado Kovo žodžiai filme, tačiau net ir išplėšus širdį laisvės troškimas niekur nedingsta.

A. Juzėnas atskleidė pokario kartos veidą, išgyventas emocijas, kovos už laisvę ar būtį ir baimės atmosferą – baimės, taip ir nenumalšinusios nenumaldomo laisvės šauksmo.

Filme vaidina: Arnas Danusas, Aidas Jurgaitis, Paulina Taujanskaitė, Skomantas Duoplys, Adomas Jasiukėnas, Rūta Šmergelytė, Mantas Zemleckas, Anastasija Marčenkaitė, Monika Bičiūnaitė, Darius Meškauskas, Aleksas Kazanavičius, Aleksandr Špilevoj, Aleksandra Metalnikova, Dainius Svobonas ir kt. Režisierius: Audrius Juzėnas, scenarijaus autorius – Pranas Morkus, prodiuseriai: Norbertas Pranckus ir Justina Ragauskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA