Ugdymo ekspertams užkliuvo midus Balio Sruogos eilėse | Kas vyksta Kaune

Ugdymo ekspertams užkliuvo midus Balio Sruogos eilėse

delfi.lt 2018/02/04 09:46
B. Sruoga su draugu Kaune / Archyvo nuotr.

Ugdymo plėtotės centras pripažįsta, kad ekspertai per jautriai sureagavo į Balio Sruogos poemoje už protėvius keliamą midaus taurę. Esą pastaruoju metu dėl kūriniuose minimo alkoholio ir tabako dažnai skundžiasi tėvai.

Prieš kelias dienas buvęs kultūros ir švietimo ministras, literatūrologas Darius Kuolys sulaukė ekspertų raginimo kupiūruoti šeštokų vadovėlyje spausdinamą B. Sruogos poemą „Giesmė apie Gediminą“. Ekspertams kliuvo, kad poemoje Gediminas kelia midaus taurę už protėvius – tai esą „neugdo moralinių vertybių, skatina alkoholio vartojimą“. Vadovėlį recenzavo Ugdymo plėtotės centro parinkti ekspertai.

Teigta, kad dėl šio B. Sruogos teksto 6 klasės vadovėlis „neatitinka vertinimo kriterijaus“, kuris sako: „Tekstinė ir vaizdinė medžiaga padeda ugdytis moralines, kultūrines ir pilietines vertybes, būti atsakingiems už gamtos ir kultūros paveldo išsaugojimą ir tęstinumą.“ Reikalaujama „kupiūruoti“ eilutes:

Gediminas pirmas kelia
Sunkiąją midaus taurelę, –
Tauro ragą kaip puodynę,
Žodį tardamas auksinį:
„Mano mylimi draugai!
Stiprūs mes, linksmi nūnai!
<…>
Šiandien taurės mums putoja,
O koks laukia mūs rytojus?
Ar vėl lėksim sakalais
Su trimitais, su daina?
Ar pavirsim pelenais
Lyg ugniakuro vieta?
Ir prieš mus kaip margos srovės
Nutekėjo daug dienų.
Buvo žmonės.
Džiaugės, kovės…
Kas beliko nūn iš jų?
Žemė? Vėjas? Tamsuma?
Ar jie jaučia mus, ar girdi?
Ar kad jaudina mums širdį –
Ir paguoda jų visa?
Nežinau… Bet dvasioj mano
Jie nemirdami gyvena.
Juos gaivindamas miniu.
Ir šią taurę aš keliu,
Kad gyventų širdyse
Mūsų protėvių dvasia
Kaip šviesa ir šilima,
Kaip ugniakuro liepsna.
Kad su protėviais kartu
Mūsų atmintis gyventų,
Ir kad joj sunkiu metu
Šilimą ir šviesą semtų
Mūsų provaikių vaikai, –
Taurę aš keliu, draugai!“.

„Ugdymo plėtotės centro specialistai negali daryti įtakos vertintojų nuomonei, tačiau visada konsultuoja ir pataria. Sutinkame, kad šiuo atveju per jautriai reaguota į tekstą, susitiksime su vertintojais ir aptarsime šį atvejį. Autoriams buvo išsiųstos tik pirminės pastabos“, – teigia Ugdymo plėtotės centro direktorius Giedrius Vaidelis.

Pasak G. Vaidelio, pastaruoju metu gaunama daug skundų iš tėvų, visuomenės dėl jau išleistuose vadovėliuose pateiktų literatūros kūrinių ištraukų, kur minimas alkoholio vartojimas, rūkymas. Dėl to yra kreipęsis ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Būtent dėl šios priežasties, sako G. Vaidelis, vertintojai labai atidžiai peržiūri turinį, vertina, kad jis būtų tinkamas, suprantamas, naudingas to amžiaus mokiniams.

Tarpukariu ekspertams nekliuvo

Įdomu tai, kad B. Sruogos kūrinys neužkliuvo net tarpukariu, nors tuo metu Lietuvoje vyravo autoritarizmas.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos Senųjų ir retų spaudinių skyrius feisbuke pasidalijo įrašu, iš kurio matyti, kad 1938 m. Švietimo ministerijos Knygų tikrinimo komisija kūrinį „Giesmė apie Gediminą“ aprobavo.

Sruogos kūrinio aprobacija / KAVB nuotr.

Kilus triukšmui dėl B. Sruogos, už alkoholio reklamos ribojimus pasisakantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė nepritariantis ekspertų pozicijai.

„Neabejotinai tai yra absurdas! Negali būti net kalbų apie jokį literatūros ir meno kūrinių darkymą, cenzūravimą, eilučių iš poemų ar eilėraščių braukymą. Tai yra mūsų – lietuvių – kultūros dalis, mūsų tvirtybė ir patriotiškumą ugdantys dalykai“, – savo paskyroje komentavo ministras.

Jis aiškino, kad B. Sruogos „Giesmė apie Gediminą“ yra literatūros kūrinys, kuris nėra ir negali būti vertinamas Alkoholio kontrolės įstatymo kontekste. „Tad šiuo atveju nėra absoliučiai jokių pažeidimų! Apgailestauju, kad švietimo ekspertai pateikė tokias rekomendacijas ir savaip interpretavo teisės aktus“, – teigia A. Veryga.

Problemos neįžvelgė ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD). „Departamentas negali vertinti nei Ugdymo plėtotės centro darbo, nei poveikio vaikams. Mes pagal savo kompetenciją galime tikrai ir vienareikšmiškai pasakyti, kad Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimų čia tikrai nėra – tai yra meno kūrinys, literatūros kūrinys, kuriam minėtas įstatymas netaikomas“, – sakė Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Jurgis Kazlauskas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA