Kaunas atsikrato „apleisto miesto“ etiketės | Kas vyksta Kaune

Kaunas atsikrato „apleisto miesto“ etiketės

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Šios savaitės radijo laidos „Kas vyksta Kaune?“ pašnekovai diskutavo apie apleistų, neprižiūrėtų pastatų Kaune sutvarkymą bei Savivaldybės vykdomą Paveldotvarkos programą, iš kurios pastatų savininkams skiriamas finansavimas miesto centre esančių pastatų fasadų sutvarkymui.

Kitą savaitę vyksiančiame miesto tarybos posėdyje bus svarstomi su šių metų Paveldotvarkos programos nuostatomis susiję pakeitimai, o nuo vasario 9 d. bus priimamos paraiškos norinčiųjų gauti finansavimą šių metų darbams.

Ne vien pastatų savininkų „galvos skausmas“

Dauguma Lietuvos miestų, ne išimtis ir Kaunas, susiduria su apleistų, netvarkomų pastatų problema. Šiems statiniams taikomi didesni nekilnojamojo turto mokesčiai, deja, problemos nepadeda išspręsti, o griūvantys statiniai dešimtmečiais bjauroja miesto veidą.

Kita tema – tiesiog apšiurę, metų metais nedažyti pastatų fasadai. Jei tie pastatai – miesto centre ar senamiestyje – ar tai tik jų savininkų problema, ar visgi ir miesto valdžios galvos skausmas?

Apie tai portalo „Kas vyksta Kaune“ rengiamoje radijo laidoje, kuri transliuojama penktadieniais 14 val. 35 min. per „Žinių radiją“, kalbėjo Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas ir projekto „Lapėno namas“ koordinatorius Dainius Vaitiekūnas.

Visą diskusiją kviečiame klausytis laidos įraše.


Programos pradžią sutiko skeptiškai

Paveldotvarkos programa, pagal kurią miesto centre ir senamiestyje esančių pastatų išorės tvarkymui galima gauti iki 50 proc. miesto paramos, buvo pradėta 2015 metais. Pirmaisiais metais šiai temai spręsti numatytas 29 000 eurų biudžetas, kitais metais, 2016-aisiais, programai skirta jau 400 000 eurų, pernai – visas milijonas.

Laidoję dalyvavęs paveldosaugininkas S. Rimas prisiminė, kad pačioje iniciatyvos pradžioje jų komandos iškelta iniciatyva buvo sutikta skeptiškai ar netgi kritiškai. „Iš visuomenės girdėjome tikinimus, kad „niekas šia programa nesinaudos“, „su tiek pinigų viso Kauno nesutvarkysite“ ir panašius, tačiau mes nuo pat pradžių tikėjome, kad Paveldotvarkos programa sukels sniego gniūžtės efektą – gražiai restauruotų pastatų kaimynai, matydami pavyzdį, net neprašomi patys imasi tvarkytis savo namus nenorėdami atrodyti apsileidę“, – džiaugėsi S. Rimas.

Nors 2017 metais planuota, kad bus sutvarkyta 50 pastatų – tiek pasirašyta sutarčių – tačiau ne visi darbai įvyko ir dėl problemų, su kuriomis susidūrė vykdytojai. Nepavyko rasti tinkamų tiekėjų, susitarti su kaimynais. 2017 metais buvo restauruoti 37 pastatų fasadai ir parengti dveji tvarkybos darbų projektai fasadų restauravimui. Valdytojams 2015-2017 m. išmokėta 1 125 980 eurų, paramą gavo 59 pastatų valdytojai.

Planuoja supaprastinti sąlygas senamiesčio pastatų tvarkymui

„Esame tikri, kad Paveldotvarkos programa Kaune visiškai pasiteisino ir netgi tapo savotiška sėkmės istorija – tai rodo, kad Kauno pavyzdžiu jau seka Klaipėdos, Panevėžio, Alytaus, Vilniaus savivaldybės“, – komentavo Kultūros paveldo skyriaus vedėjas.

Šių metų prašymų priėmimą planuojama pradėti nuo vasario 12 d. ir baigti kovo 9 d. Taip pat planuojama šiek tiek pakeisti programos sąlygas, sudarant galimybę paramą skirti ir kultūros paveldo statinių pritaikymui neįgaliųjų poreikiams. Jei miesto taryba pritars, paramą bus galima gauti ir Senamiestyje esančių pastatų fasadų remontui, pagal paprastojo remonto statybos leidimą“, – po laidos portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė S. Rimas.

Kita diskusijų laida „Kas vyksta Kaune?“ per „Žinių radiją“ bus transliuojama ateinantį penktadienį, vasario 9 d., 14 val. 35 min.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA