Nuo vasario keičiasi alimentų sumos | Kas vyksta Kaune

Nuo vasario keičiasi alimentų sumos

delfi.lt 2018/02/03 22:19
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo vasario Lietuvoje didėja mokama alimentų suma. Svarbu atminti, kad ją turi apskaičiuoti pats mokėtojas, kitaip gresia teismai.

Apie indeksavimą, dėl kurio nuo šių metų vasario padidėja alimentai, primena advokatė Eglė Mauricė. Jos aiškinimu, kiekvienais metais, vasario 1 d., reikia indeksuoti teismo priteistas sumas, kurios mokamos kaip išlaikymas vaikams ar kitiems asmenims, ar kaip žalos atlyginimas, jei Statistikos departamentas praėjusiais metais fiksuoja didesnę nei 1 proc. dydžio infliaciją. Naują periodinės išmokos dydį turi apskaičiuoti pats mokėtojas.

Lietuvos statistikos departamentas paskelbė, kad 2017 m. gruodžio mėn. infliacija, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, šalyje sudarė 3,9 proc. 2017 m. Vartotojų kainų indeksas atitinkamai yra 103,9.

„Šis skaičius yra svarbus tiems, kurie turi pareigą kas mėnesį mokėti alimentus vaikams ar kitas periodines išmokas. Periodinė išmoka dauginama iš Vartotojų kainų indekso ir dalijama iš 100, gautas dydis apvalinamas vieno euro tikslumu: 49 ir mažiau centų atmetama, o 50 ir daugiau centų apvalinama iki euro

Todėl jeigu tenka mokėti, pavyzdžiui, po 200 eurų kas mėnesį, tai nuo 2018 m. vasario 1 d. šis dydis tampa 208 eurai. Indeksuoti nereikia tik tų sumų, kurios priteistos ne seniau nei prieš šešis mėnesius“, – dėstė ji.

Pasak E. Mauricės, jeigu išlaikymas mokamas keliems vaikams ir jei alimentai neindeksuoti ilgesnį laiką, susidaro nemažas skirtumas tarp to, kas sumokėta, ir ko galima reikalauti. Jei buvę sutuoktiniai tarpusavyje nesutaria, linkę „suvedinėti sąskaitas“, neretai vaikus auginantis ir išmokas gaunantis vienas iš tėvų kreipiasi į antstolį.

„Išlaikymą tvarkingai mokantis ir apie indeksavimą nežinantis kitas iš tėvų būna nustebęs gavęs antstolio raginimą, ar aptikęs areštuotą savo banko sąskaitą. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra išaiškinęs, kad ir tais atvejais, kai teismo sprendime nėra nurodyta apie indeksavimą, esant infliacijai, alimentai turi būti kasmet perskaičiuojami“, – priminė advokatė.

Svarbu atminti, kad teismai prie išlaikymo nepriskiria vaikui duodamų kišenpinigių, perkamų dovanų, daiktų. Atitinkamos praktikos laikosi ir antstoliai. Tinkamiausia išlaikymo sumas pervesti bankiniu pavedimu suaugusiajam, t. y., tam iš tėvų, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta.

„Jei yra pagrįsta priežastis, kodėl pinigus tiktų pervesti į vaiko, o ne į suaugusiojo sąskaitą (pvz., alimentus turinčio gauti tėvo / motinos sąskaita yra areštuota), galima rinktis tokį variantą. Tik šiuo atveju patartina pasirašyti atitinkamą tėvų tarpusavio susitarimą, kad vėliau nekiltų ginčų. Jei tėvai geba sutarti, galima rinktis ir kitus išlaikymo užskaitymo variantus“, – komentavo E. Mauricė.

2014–2016 m. laikotarpiu teismo priteistos sumos nebuvo indeksuojamos, nes Lietuvoje trejus metus buvo fiksuota defliacija ar infliacija nesiekė 1 proc.

Praėjusiais metais perskaičiavimą atlikti jau reikėjo, nes 2016 metais infliacija siekė 1,7 proc. Taigi, jei 200 eurų per mėnesį išlaikymas nustatytas anksčiau nei 2016 m. liepos 1 d. – nuo 2018 m. vasario 1 d. turi būti mokama 211 eurų per mėnesį (200 dauginama iš 1,017 ir iš 1,039).

2017 metais infliacijos lygis (3,9 proc.) iš esmės atitiko 2010 m. fiksuotą infliacijos lygį (3,8 proc.).

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA