Savivaldybės sprendimu nutraukta Kaune veikusio kultūros portalo veikla | Kas vyksta Kaune

Savivaldybės sprendimu nutraukta Kaune veikusio kultūros portalo veikla

KMM „Facebook“ / G. Žemaitytės nuotr.

Kaune nebeliko dar vieno žiniasklaidos kanalo – kultūros naujienų portalo „Kamanė“. Tiesa, projektas buvo skirtas nišine kultūros informacija besidominčiai auditorijai, tačiau veikė gana ilgai – nuo 2005 metų. Portalą iš dalies finansavo Kauno savivaldybė, nes jo kūrėjai buvo Kauno menininkų namų darbuotojai.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo laikinai Kauno menininkų namų (KMN) direktorės pareigas einanti Rūta Stepanovaitė, portalas „kamane.lt“ įkurtas 2005 m. tuometinės KMN darbuotojos ir pirmosios portalo redaktorės a. a. Vidos Savičiūnaitės iniciatyva.

Per 12 veiklos metų redaktoriai keitėsi, paskutinioji vyriausiosios redaktorės pareigas ėjo Aušra Blinstrubaitė-Vasiliauskienė. Iš viso portalą koordinavo 2 Kauno menininkų namų darbuotojai.

Prie žinios apie aktyvios portalo veiklos nutraukimą „Kamanėje“ galima rasti vieną skaitytojos komentarą. „Kamanės portalo uždarymas tai kultūros nužudymas Kaune!“ – sausio 20 d. rašė Asta.

Tik dalis medžiagos – iš Kauno

„Portale „kamane.lt“ publikuoti autoriniai tekstai – recenzijos, kritinės refleksijos, apžvalgos – tai sudarė apie 15-20 proc. portalo turinio. Dabar ši medžiaga yra archyvuojama ir prieinama visiems skaitytojams įprastu adresu. Likusią portalo turinio dalį sudarė redaktorių atrinkti ir perpublikuoti straipsniai bei naujienos“, – teigė R. Stepanovaitė.

„kamane.lt“ / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Autorinius tekstus, pažymėjo KMN direktorė, nuo pat „kamane.lt“ įkūrimo inicijavo, rašė ir viešino darbuotojai, einantys vyriausiojo redaktoriaus ir redaktoriaus pareigas. Iš metinio KMN biudžeto buvo išlaikomi du pilni šių pareigybių etatai.

Portalas dalinai buvo finansuojamas iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto. „Pastaruosius trejetą metų portalui savivaldybės skiriama parama siekė 10 tūkst. eurų per metus. Kitą dalį reikalingų lėšų „kamane.lt“ gaudavo iš projektinės veiklos, vykdant Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuojamus projektus. 2016-2017 metais dalinis Lietuvos kultūros tarybos skirtas finansavimas siekė 12 500-15 800 eurų“, – teigė laikinoji KMN vadovė.

Pasak R. Stepanovaitės, portalo „kamane.lt“ auditorijos kiekis pastaruosius penkerius metus kito nedaug, unikalių lankytojų per šį laikotarpį nedaugėjo ir tai buvo bene pagrindinė priežastis, kodėl nuspręsta nuo sausio nebetęsti projekto.

Savivaldybės darbuotojai nekalbūs

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas nebuvo linkęs leistis į išsamias diskusijas, kodėl nuspręsta nebeskirti finansavimo „kamane.lt“ darbuotojų išlaikymui. „Lėšos nėra perskirstomos, jos planuojamos konkretiems metams, konkrečioms veikloms“, – lakoniškai į portalo „Kas vyksta Kaune“ klausimus raštu atsakė A. Vilčinskas.

Jo teigimu, šiemet iš savivaldybės biudžeto nuspręsta skirti lėšų projektui „Kaunas pilnas kultūros“, kultūros ir meno žurnalui „Nemunas“. „Savivaldybė finansuoja tuos projektus ir veiklas, kurie svarbūs įgyvendinant strateginius kultūros tikslus. Be savivaldybės dalinio finansavimo yra daug privačių informacijos kanalų, portalų. Svetainėse informaciją skelbia ir visos mieste veikiančios kultūros įstaigos“, – argumentavo A. Vilčinskas.

Oficialaus miesto savivaldybės tinklalapio tituliniame puslapyje šiuo metu galima rasti skiltį „Kaunas pilnas kultūros“, kurioje skelbiama, kad informacija yra ruošiama. Oficialiame projekto tinklalapyje skelbiama, kad jis vykdomas nuo 2015-ųjų metų, projekto partneriais nurodyti Kauno menininkų namai ir Kauno miesto savivaldybė, leidėjas – „Talent Garden Kaunas“.

Pasigedo žinių apie kultūrą Kaune

Kauno kultūros ir meno aplinkos žmonės žinią apie sprendimą nutraukti „kamane.lt“ veiklą vertino skeptiškiau. Pasak Kauno meno kūrėjų asociacijos vadovo rašytojo Petro Palilionio, šiam internetiniam projektui reikėjo permainų, bet drastiškas veiklos nutraukimas – ne išeitis. „Gal pirma turėjo sukurti kažką naujo, o tada daryti tokias permainas?“ – retoriškai klausė P. Palilionis.

Jo vertinimu, portalas buvo reikalingas, jame buvo daug informacijos ne tik apie Kaune, bet ir Lietuvoje vykstančius kultūros, meno renginius, premjeras, parodas, pristatymus. „Aišku, kadangi pagrindiniai autoriai dirbo Kaune, tai mūsų miestui ir dėmesys buvo didesnis. Gaila, kad mieste nebeliko kultūrai skirtos internetinės erdvės“, – sakė kaunietis.

Apgailestavimo dėl dar vienos Kaune išnykusios žiniasklaidos priemonės neslėpė ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus vadovas Vidas Mačiulis. „Turėjo portalas ir savo auditoriją, ištikimus autorius, skaitytojus. Mus informavo, kad vietoje jo bus leidžiamas žurnalas, bet man neteko jo matyti, negaliu vertinti“, – sakė V. Mačiulis.

Kauną valdančiai daugumai dažnai oponuojantis kompozitorius Giedrius Kuprevičius sakė Kaune esąs „niekas“, todėl vertinti šio įvykio nepanoro. „Gal parašysiu Facebook’e, ką manau. Vis tiek nesu šiam miestui reikalingas – nei mano kūryba, nei nuomonė“, – nusivylimo neslėpė G. Kuprevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA