Paaiškėjo, kurioje vietoje vyks „Kaunas Jazz 2018“ atviri koncertai | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kurioje vietoje vyks „Kaunas Jazz 2018“ atviri koncertai

Asociatyvi / J.Danielevičiaus nuotr.

28-ajame džiazo festivalyje „Kaunas Jazz“ šį pavasarį kauniečių laukia pasikeitimai – lauko koncertai dėl Vienybės aikštės Kaune rekonstrukcijos persikels į kitą erdvę miesto centre.

[galerija kiek=”12″]

Džiazo garsais ir gera nuotaika festivalis šįmet užlies šešis Lietuvos miestus – jo koncertai vyks Kaune, Vilniuje, Panevėžyje, Jurbarke, Elektrėnuose ir Palangoje.

Koncertai po atviru dangumi naujoje vietoje

Festivalio lankytojų laukia ir daugiau naujienų – tradicija jau tapę koncertai po atviru dangumi dėl Vienybės aikštės rekonstrukcijos šįmet kraustysis dar arčiau miesto širdies, į erdvę greta Laisvės alėjos centre esančio fontano. Čia ir kitose festivalio erdvėse vyksiančių koncertų programa bus paskelbta artimiausiu metu.

Koncertuos žymus britų pianistas su grupe

Koncertai prasidės dar balandžio 20-ąją – tą dieną Panevėžio muzikiniame teatre koncertuos žymus britų pianistas Oli Silkas su savo grupe.

Šiuo pasirodymu jis pradės trijų dienų „Kaunas Jazz“ turą – balandžio 21-ąją gros Palangos klube „Vandenis“, o balandžio 22-ąją – šalia Kauno, Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje.

Praėjusio amžiaus pabaigoje Oli Silkas pradėjo kurti muziką kaip džiazo ir fanko dueto „Sugar and Silk“ narys. Grupės muzikai pasiekus daugybę ausų Europoje, 2006-aisiais Oli pradėjo solinę karjerą ir nuo to laiko nebesidairo atgal. Jo diskografijoje – jau penki soliniai albumai ir kone dešimt melodijų, patekusių į populiariausių Jungtinėse Valstijose „smooth“ džiazo kūrinių dešimtuką.

Melodingą, įsimenantį džiazą kuriantis muzikantas yra pasižymėjęs kaip prodiuseris, kuravęs ne vieno tarptautinio džiazo festivalio programą, sukūręs muzikos populiariems TV šou (tarp jų – JAV eterio karalienės Oprah Winfrey laidai). Nuo Mozambiko iki Australijos gastroliavęs, su Dave’u Kozu, Geraldu Albrightu ir kitomis garsenybėmis grojęs muzikantas į Lietuvą atvyksta su grupe, kurioje groja žinomi scenos profesionalai. Tarp jų – ir garsios grupės „Simply Red“ bei „Kaunas Jazz“ žiūrovus pakerėjusio kolektyvo „Incognito“ nariai. Tokio kalibro muzikantai Palangos kurortą ir Panevėžį aplanko išties nedažnai.

Oli Silko grupė – „Burning Up The Carnival“:

Scenoje – svečiai iš Izraelio

Balandžio 29-osios popietę Jurbarko parodų ir koncertų salėje, o vakare – Elektrėnų kultūros centre koncertuos svečiai iš Izraelio – perkusininko Zoharo Fresco trio.

Senovinio instrumento, daugiau nei prieš tris tūkstantmečius Artimuosiuose Rytuose sukurto „tof miriam“ virtuozas keliauja po visą pasaulį, koncertuodamas ir bendradarbiaudamas su garsiais džiazo muzikantais – tarp jų ir lenku Leszeku Mozdzeriu ir švedu Larsu Danielssonu. Unikalią muzikinę kalbą išgirsti kviečiantis menininkas su savo bendražygiais pakvies pasinerti į muzikos, kurią Lietuvoje tikrai išgirsi ne kasdien, garsus.

Didžiojoje VDU salėje – džiazo veteranas iš JAV

Balandžio 27-ąją ir 28-ąją festivalio koncertai, kaip įprasta, vyks Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje. Balandžio 27-ąją į sceną kils „Kaunas Jazz“ publikos jau pasiilgtas mūsų šalies džiazo gigantas Petras Vyšniauskas – žymiausias šalies saksofonininkas scenoje šįkart pasirodys su festivalyje jau savo polėkį ir energiją įrodžiusia prancūzų grupe „Mezcal Jazz Unit“. Antroje koncerto dalyje pasirodys Bobas Jamesas – JAV džiazo veteranas, dviejų „Grammy“ apdovanojimų laimėtojas, grupės „Fourplay“ įkūrėjas, kurio muzika padarė didelę įtaką ir hiphopo žanrui.

Jo karjera trunka daugiau nei penkis dešimtmečius – dar 1965-aisiais jis muzikavo su legendiniu Chetu Bakeriu, vėliau pasižymėjo projektais su Davidu Sanbornu, Ronu Carteriu, Keiko Matsui, Earlu Klughu ir kitais skirtingų kartų džiazo talentais. Reikšminga jo karjeros dalis susijusi su „Fourplay“ – 1991-aisiais suburta, iki šiol gyvuojančia grupe, vadinama vienu populiariausių visų laikų „smooth“ džiazo kolektyvų. Pats Bobas Jamesas vadinamas vienu šio žanro pradininkų.

Bobo Jameso kvarteto pasirodymas:

Stebins naujovėmis ir premjeromis

Balandžio 28-ąją Lietuvos džiazo frontą laikys bosistas Leonidas Šinkarenko su grupe „Jazz 4 N”. Antrojoje vakaro dalyje estafetę perims Jacobas Karlzonas. Daugiau nei dešimt solinių albumų įrašęs, kelių dešimčių kitų artistų plokštelių įrašuose dalyvavęs pianistas Švedijos radijo yra paskelbtas šios šalies metų džiazo muzikantu.

Talentingas improvizuotojas ir kompozitorius taip pat žinomas kaip ilgametis „Kaunas Jazz“ viešėjusios dainininkės Viktorios Tolstoy muzikinis partneris. Jo kūryboje drąsiai flirtuoja džiazas, elektronika, rokas, o 2016-aisiais pasirodžiusį albumą „Now“ pats Jacobas vadina melancholiška šokių muzika.

Naktimis „Kaunas Jazz“ garsai persikels į klubinę erdvę – šįmet šie iki paryčių vykstantys koncertai bus rengiami klube „Renginių Oazė“.

Balandžio 27-ąją čia pasirodys „Helsinki–Cotonou Ensemble“ – Benino ir Suomijos muzikantų grupė, debiutavusi 2012-aisiais ir jau išleidusi tris kritikų puikiai įvertintus albumus. Anot jų, grupės muzika skamba kaip kažkas per vidurį tarp legendinio Afrikos muzikanto Felos Kuti ir žinomos JAV grupės „Snarky Puppy“.

Fanką, džiazą, soulą ir afrikietiškus ritualinių apeigų ritmus savo kūryboje derinanti grupė garsėja ugningais pasirodymais – o kauniečiai gali tikėtis ir premjerų, nes į festivalį grupė atvyks su šviežutėliu, balandį išleidžiamu ketvirtuoju albumu.

Klubo scenoje – kvartetas iš Norvegijos

Balandžio 28-ąją klubo sceną drebins „Rohey“ – pastarųjų poros metų Norvegijos scenos atradimas, kvartetas, kuriam vadovauja charizmatiška vokalistė Rohey Taalah. Tai XXI amžiaus šviežumo kupina muzika, supinta iš fanko, džiazo ir soulo siūlų. Debiutinį grupės albumą „A Million Things“ pernai išleido leidykla „Jazzland“ – Bugge Wesseltofto, Beady Belle ir kitų žinomų, savitai mąstančių norvegų muzikantų namai. Tikriems melomanams geresnės rekomendacijos ir nereikia – nuoširdumo, sielos ir energijos kupina muzika tikrai sužavės kiekvieną, kas šią šeštadienio naktį pasirinks linksmintis Kaune.

„Rohey“ daina „I Found Me“:

 

Kaip jau pranešta anksčiau, balandžio 30-ąją „Kaunas Jazz“ koncertuos garsi britų dainininkė Laura Mvula – šis koncertas bus skirtas Tarptautinei džiazo dienai.

Be to, jau dabar paskelbta, kad vasarą „Kaunas Jazz“ surengs išskirtinį koncertą sostinėje – liepos 8-ąją LDK Valdovų rūmuose koncertuos populiariausias pasaulyje džiazo vokalistas, JAV žvaigždė Gregory Porteris.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA