Kauno rajono savivaldybė patvirtino naują biudžetą | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono savivaldybė patvirtino naują biudžetą

Kauno r. sav. inf. 2018/01/31 18:13
Kauno r. sav. vizualizacija

Trečiadienį Kauno rajono savivaldybės taryba patvirtino 2018 m. biudžetą, kuris, kartu su ES lėšomis, sieks šiek tiek daugiau kaip 76 mln. eurų. Didžiulė dalis bus skirta švietimo sričiai, tačiau neapleista ir kultūra, lėšų taip pat bus skirta maldos namams atstatyti.

Liūto dalis – švietimui

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas sakė, kad palyginus su 2017 m. rajono biudžetas padidėjo beveik 16,2 mln. eurų arba 27,1 proc. „Šių metų biudžetas yra subalansuotas, nedeficitinis ir socialiai orientuotas“, – tvirtino meras.

Net 52,6 proc. išlaidų bus skirta švietimui. Pakaunės kraštas sparčiai auga, todėl reikia vaikų darželių, pradinių mokyklų. „Pernai už 5,3 mln. eurų rekonstravome Domeikavos gimnaziją, šalia jos pastatėme naują laisvalaikio salę. Dabar vienas svarbiausių uždavinių – atnaujinti likusias Kauno rajono ugdymo įstaigas, sukurti šiuolaikinį jų tinklą“, – kalbėjo V. Makūnas.

Šiemet planuojama pertvarkyti Raudondvario ugdymo įstaigas: bus suremontuota Anelės ir Augustino Kriauzų mokykla-darželis, o pradinukai persikels į pradinę mokyklą, kuri bus įkurdinta buvusiame Žemės ūkio inžinerijos instituto pastate.

Pradinė mokykla atsiras ir Akademijoje, lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ kaimynystėje. Tokia pertvarka leis laisviau jaustis Ugnės Karvelis gimnazijos bendruomenei, kuriai gyvybiškai trūksta patalpų.

Permainos ateina ir į labiau nutolusias vietoves. Ežerėlyje ir Vilkijoje rekonstruojami stadionai. Čekiškėje, Zapyškyje ir Kačerginėje taip pat bus plečiamos mokyklų erdvės.

Pernai Kauno rajono savivaldybė iš Kauno kolegijos perėmė Mastaičių baseiną. Norint jį paversti šiuolaikiniu, reikės daug investuoti. Šalia esančiame sklype savivaldybė planuoja pastatyti pradinę mokyklą ir vaikų darželį.

Kultūra žengia į provinciją

Kauno rajonas kartu su Kauno miestu iškovojo Europos kultūros sostinės 2022 vardą ir įsipareigojo per keletą metų projektui skirti 4 mln. eurų. Šių metų rajono savivaldybės biudžete numatyta 310 tūkst. eurų įvairioms kultūros programoms įgyvendinti.

Kartu su Ramučių bendruomene ir verslu planuojama sutvarkyti kultūros centrą, įrengti vaikų darželį, biblioteką. Garliavoje bus baigtas kurti parkas su amfiteatru, atsiras daugiau laisvalaikio zonų, šaligatvių.

Kauno rajono savivaldybė yra įsteigusi Bažnyčių paramos fondą, kuriam šiemet skirs 140 tūkst. eurų. Didelė dalis šios sumos atiteks sudegusiai Kulautuvos bažnyčiai atstatyti.

Kulautuvos bažnyčios projektas / Kauno r. sav. vizualizacija

„Bažnyčia atlieka svarbų vaidmenį ugdydama dvasingumą. Kulautuvos tikintieji jau daug metų gyvena be maldos namų, todėl turime būti solidarūs su šiais žmonėmis“, – sprendimo tikslingumu suabejojusiems opozicijos nariams aiškino meras.

Nepalanki finansavimo tvarka

Administracijos direktorius Antanas Nesteckis pabrėžė, kad lėšos socialinei apsaugai ir seniūnijoms didės 24,7 proc. Visos seniūnijos bus aprūpintos vaizdo kameromis. 23 proc. didės seniūnijų darbuotojų atlyginimai. Direktorius teigė, kad daugiau lėšų bus skiriama kelių infrastruktūrai, vandentvarkos projektams.

V. Makūnas apgailestavo dėl pasikeitusios savivaldybių biudžetų formavimo tvarkos, kai dalis surinkto gyventojų pajamų mokesčio paskirstoma sunkiau besiverčiančioms savivaldybėms. Vien pernai dėl šios priežasties Kauno rajono savivaldybė negavo 6,1 mln. eurų.

Rajono vadovas pastebėjo, kad tokia tvarka neskatina kurti naujų darbo vietų, pritraukti investicijų. Kartu jis pabrėžė, kad suplanuoti darbai bus vykdomi ieškant įvairių finansavimo šaltinių. „Stengsimės, kad permainas pajustų kiekviena iš 25 seniūnijų“, – pabrėžė meras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA