Kauno mieste skelbiama gripo epidemija | Kas vyksta Kaune

Kauno mieste skelbiama gripo epidemija

BNS, Kas vyksta Kaune inf. 2018/01/29 19:17

Išaugus sergamumui peršalimo ligomis, Lietuvos savivaldybės imasi skelbti gripo epidemijas. Kol kas jos paskelbtos Kauno miesto, Jonavos, Prienų ir Ukmergės savivaldybėse.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, praėjusią savaitę visose Lietuvos apskrityse peržengtas epideminis bendras sergamumo peršalimo ligomis skaičius, nors sergamumo gripu rodiklis šios ribos neperžengė niekur.

Sausio 22–28 dienomis bendras sergamumo rodiklis šalyje buvo 146,0 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitę šis skaičius siekė 98,4
susirgimo. Gripas sausio 22-28 diagnozuotas 3391 ligoniui, o ankstesnę savaitę gripu sirgo 962 asmenys.

Kauno apskrityje sausio 15-21 dienomis fiksuoti 157 susirgimo gripu atvejai, o 10 tūkst. gyventojų teko 103,5 susirgimo bendromis peršalimo ligomis. Sausio 22-28 dienomis rodikliai smarkiai išaugo – gripu šiuo laikotarpiu susirgo 555 gyventojai, 10 tūkst. gyventojų teko 146,8 peršalusiųjų, o ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir gripo susirgimo atvejų iš viso registruota net 8300.

Epidemijų metu siūloma riboti masinius renginius, neišduoti leidimų naujiems renginiams rengti, Visuomenės sveikatos biuras įpareigojamas informuoti gyventojus apie gripo ir ūminių virusinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktiką bei būtiną elgesį gripo epidemijos metu.

Išaugus sergamumui mokyklose, savivaldybės gali laikinai nutraukti jose vykstantį mokymą, tačiau tam nebūtinai savivaldybės mastu turi būti paskelbta epidemija. Kaip „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Balaišytė, sprendimą dėl mokymo stabdymo priima pačios įstaigos, įvertinusios moksleivių sergamumą. Pateikti daugiau informacijos apie tolimesnius žingsnius Kaune paskelbus epidemiją pirmadienio vakarą ji dar negalėjo.

Gripas yra užkrečiamoji virusinė liga. Tai – viena rimčiausių ir labiausiai paplitusių užkrečiamųjų ligų, žiemos mėnesiais dažniausiai tampanti epidemija. Gripui būdingi simptomai: staigi ligos pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), šaltkrėtis, bendras silpnumas ir nuovargis, stiprus raumenų ir galvos skausmas, kosulys, gerklės skausmas, kartais pasireiškia sloga ir čiaudulys. Gripas dažniausiai trunka 6–7 dienas, šiai ligai būdingos dažnos ir sunkios komplikacijos.

Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad viena svarbiausių gripo profilaktikos priemonių – tinkama rankų higiena, nes per nešvarias rankas plinta 80 proc. užkrečiamųjų ligų, tarp kurių – ir gripas.

Kaip apsaugoti save ir kitus nuo gripo?

– Kosėdami ir čiaudėdami prisidenkite burną vienkartine nosine. Virusai su iščiaudėtais ar iškosėtais lašeliais sklando nedideliu atstumu, todėl užsikrėsti galima būnant šalia sergančio žmogaus, kuris čiaudėja ar kosėja neužsidengęs nosies ir burnos.

– Panaudotą vienkartinę nosinę iškart išmeskite į šiukšlių dėžę, kadangi virusas gali kurį laiką išgyventi ant rankų ar aplinkos daiktų, tokių kaip panaudotos nosinės.

– Jei po ranka neturite nosinės, užsidenkite nosį ir burną rankove (geriausia alkūnės linkyje).

– Reguliariai ir dažnai plaukite rankas su muilu, ypač prieš valgį. Rankų plovimas apsaugo nuo tiesioginio (paduodant ranką sergančiam žmogui) ir netiesioginio (liečiant daiktus, kuriuos prieš tai lietė sergantis žmogus) kontakto su gripo virusu.

– Sveikindamiesi venkite apsikabinimų, bučinių, rankų paspaudimų.

– Neplautomis rankomis nelieskite akių, nosies, burnos.

– Venkite lankytis masiniuose renginiuose, žmonių susibūrimo vietose.

– Jei pajutote gripo simptomus, pasilikite namie, neikite į darbą, ugdymo įstaigas, nesilankykite viešose vietose. Sergantis žmogus išskiria gripo virusą 5–7 dienas nuo ligos simptomų atsiradimo. Likdami namie apsaugosite aplinkinius nuo viruso išplitimo.

– Jei pajutote gripo simptomus, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

– Jei pajutote gripo simptomus, laikykitės maždaug 1 metro atstumu nuo kitų žmonių.

– Verta prisiminti, jog antibiotikai gydo tik bakterijų sukeltas infekcijas, taigi jie nepadės sergant gripu.

– Vakcinacija (skiepai) – efektyviausia specifinė gripo profilaktikos priemonė, sauganti nuo ligos ir jos komplikacijų. Verta skiepytis ir prasidėjus epidemijai, nes, apsikrėtus gripu, skiepai sumažina komplikacijų tikimybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA