Didžiausio paslaugų centro Kaune vadovai neslepia: didėja konkurencija dėl darbuotojų | Kas vyksta Kaune

Didžiausio paslaugų centro Kaune vadovai neslepia: didėja konkurencija dėl darbuotojų

Organizatorių nuotr.

Kai kalbama apie Kaune įsikūrusius užsienio įmonių paslaugų centrus, pirmuoju pavyzdžiu paprastai minima JAV įmonė „Intermedix“. Viena pagrindinių priežasčių, kodėl pasirinko kurtis Kaune, prieš ketverius metus „Intermedix“ nurodė tinkamos kvalifikacijos darbuotojus.

Padalinį Kaune atidariusi tarptautinė organizacija šiuo metu jau yra subūrusi solidų beveik 700 darbuotojų kolektyvą. Nuolat auganti bendrovė, šiemet Kaune ketina papildomai įdarbinti dar apie šimtą darbuotojų.

Tenka pasistengti, kad išlaikytų darbuotojus

„Ketveri „Intermedix“ veiklos metai Lietuvoje parodė, kad prognozės, kuriomis vadovaujantis buvo priimtas sprendimas investuoti ir kurtis Kaune, buvo sėkmingos ir teisingos. Šiandien galime pasidžiaugti, kad įmonė pasamdė daug talentingų, tinkamų kompetencijų turinčių darbuotojų“, – sako įmonės žmogiškųjų išteklių direktorė Simona Vabalė.

Direktorės teigimu, nemažai įmonės darbuotojų nėra kauniečiai, o atvykę į Kauną, kad galėtų dirbti jų įmonėje. „Manau, galiu drąsiai sakyti, kad esame viena pavyzdinių tarptautinių kompanijų Kaune, kuri davė gerą startą ir pavyzdį kitiems konkurentams“, – sako S. Vabalė.

Įmonės vadovų teigimu, didžiausias darbuotojų trūkumas jaučiamas ieškant didesnės patirties technologijų srities profesionalų ar tam tikrų techninių įgūdžių turinčių specialistų. Šioje vietoje darbdavių konkurencija dėl darbuotojų yra stipri ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje. „Ieškodami tokių darbuotojų, žmones pritraukiame jau ne tik iš Kauno regiono, – sako „Intermedix“ paslaugų centro direktorius Lukas Jankauskas. – Turime darbuotojų, važinėjančių pas mus iš Vilniaus, vienas darbuotojas grįžo į Kauną net iš Maltos. Visos šios istorijos įrodo, kad grįžtančių žmonių srautas yra – ir tam didžiausios įtakos turi sudarytos geros darbo sąlygos, įdomios pozicijos bei suteiktos atsakomybės“.

Pastebi didesnę darbuotojų kaitą

Nuo veiklos pradžios 2014 –ais metais įmonės personalas kasmet natūraliai augo maždaug 10-20 proc. Tiesa, lyginant, 2016-sius ir 2017-sius metus, stebimas ir šioks toks darbuotojų kaitos didėjimas. „Manome, kad įtakos tam turi suaktyvėję konkurentai, pretenduojantys į tų pačių kvalifikacijų darbuotojus, kaip ir „Intermedix“, – pastebi žmogiškųjų išteklių verslo partnerė Jolanta Kazakevičienė.

Kolegei pritaria ir S. Vabalė: „Kaune daugėja įmonių, konkuruojančių su mumis darbo rinkoje, tad visiems tenka pasistengti, norint ne tik pritraukti, bet ir išlaikyti darbuotojus“.

L. Jankauskas įsitikinęs, kad darbą būtent jų įmonėje žmonės dažniausiai renkasi dėl vakarietiškai įmonei būdingos kultūros. „Esame užsienio kapitalo įmonė su savo vakarietiška kultūra, kur kiekvienas darbuotojas vertinamas ir kiekvieno nuomonė svarbi. Be to, sprendimų priėmimas korporacijos mastu yra visai kitoks, tad savęs išbandymas didesnėje, labiau struktūruotoje kompanijoje daugeliui mūsų darbuotojų tampa galimybe išmokti kažką naujo“, – įsitikinęs vadovas.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad atsižvelgiama į darbuotojo darbo ir poilsio balansą. „Tarkime, jei žmogui labai svarbu turėti lankstesnį darbo grafiką, visada esame pasirengę tuo klausimu diskutuoti ir ieškoti abiem pusėms priimtiniausio varianto“, – sako L. Jankauskas.

Bendradarbiauja su pagrindiniais Kaune veikiančiais universitetais

L. Jankausko teigimu, daugiausiai darbuotojų įmonei paruošia Kauno universitetai ir jų paruošimo lygis jiems puikiai tinka. „Intermedix“ bendradarbiauja su trimis pagrindiniais Kauno universitetais – Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų ir Vytauto Didžiojo universitetais.

„KTU buvo pirmasis partneris, su kuriuo koncentravomės į pagalbą studentams: kad studijuojantys jauni žmonės galėtų realizuoti savo idėjas, atidarėme Inovacijų laboratoriją – kūrybinę erdvę, kurioje vyksta praktiniai užsiėmimai, dirbama su mūsų parūpinta programine ir kompiuterine įranga“, – sako L. Jankauskas.

Su visais trimis universitetais vykdoma stipendijų programą, pagal kurią kasmet apdovanojami stropiausi ir gabiausi studentai. Kita programa remia studentų projektus – tai tikslinė stipendija žmonėms, pateikiantiems įdomiausius projektus.

Vykdo socialiai atsakingas veiklas

„Bene geriausiai mūsų įmonės požiūrį į darbuotoją atspindi organizacinis komitetas, pavadintas „It’s about you“ („Apie tave“ – liet.). Vertiname ir priimame kiekvieną darbuotoją tokį, koks jis yra – nebandydami keisti, bet stengdamiesi išgryninti žmogaus stiprybes bei pritaikyti jas darbe“, – sako S. Vabalė.

Šio komiteto veikla ne tik plati, bet ir reikšminga – komitetas vykdo nemažai socialiai atsakingų veiklų, organizuoja įtraukiančius šventinius renginius. Aktyvios ir sportinės veiklos: darbuotojų komandos, žaidžia ir universitetinėse, ir Kauno lygose (futbolo, krepšinio, tinklinio).

Didelio darbuotojų entuziazmo susilaukia Savanorystės mėnuo, kai ištiesiama pagalbos ranką tiems, kam jos labiausiai reikia: vienišiems senukams ir neįgaliesiems, vaikų dienos centrams, gyvūnų prieglaudoms. Prisidėta finansiškai ir atlikti remonto darbai Kauno priklausomybės centre.

Ko tikitės ir ką esate suplanavę šiems metams?

„Nuo antrojo pastato atidarymo 2015 metais ūgtelėjome – šiuo metu nuomojamės tris pastatus, įrengėme daugiau nei 900 darbo vietų, taigi ir erdvės augti dar yra.

2017-siais išlaikėme stabilų darbuotojų skaičių ir koncentravomės į vidinių procesų sutvarkymą bei naujų technologijų įsisavinimą. Tokiu būdu padėjome pamatus tolimesnei sėkmingai plėtrai. O šiais, 2018 metais, planuojame įmonę Kaune auginti dar maždaug šimtu naujų darbo vietų“, – ateities planais dalinasi „Intermedix“ paslaugų centro direktorius L. Jankauskas.

APIE ĮMONĘ

„Intermedix“ – 35 metus skaičiuojanti tarptautinė organizacija, teikianti duomenų analizės ir debesijos pagrindu sukurtas technologijų inovacijas bei aukščiausio lygio pajamų, veiklos ir krizinių situacijų valdymo sprendimus klientams daugiau nei 25-iose šalyse.

Teikiamos įvairios paslaugos greitosios medicinos pagalbos sektoriui, pirminės sveikatos priežiūros medikams, anesteziologams, taip pat gaisrinių padaliniams, krizinių situacijų valdymo centrams bei kitiems klientams visame pasaulyje.

„Intermedix“ korporacija turi 32 padalinius Jungtinėse Amerikos Valstijose, Didžiojoje Britanijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Lietuvoje. Kaune įkurtas paslaugų centras yra vienas didžiausių organizacijoje, šiuo metu čia dirba beveik 700 specialistų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA