Smurto prieš kūdikius temą išviešinęs gydytojas palieka Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Smurto prieš kūdikius temą išviešinęs gydytojas palieka Lietuvą

delfi.lt 2018/01/26 13:00
DELFI nuotr.

Apie smurto prieš vaikus problemą garsiai kalbėjęs Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas prof. dr. Rimantas Kėvalas pasirinko emigraciją. Jau rudenį jis ketina krautis lagaminus į Jungtinius Arabų Emyratus, pranešė LNK žinios.

„Jeigu bus geras kontraktas, kodėl gi ne? Aš turiu tam ir moralinę teisę. Esu atidirbęs Lietuvai 30 metų, tačiau tai tikrai būtų labai laikinas dalykas, ne ilgiau metams – kol kas. Man patinka iššūkiai, mes kartais per daug užsisėdime vienoje vietoje, suaugame su savo vieta, postu. Labai sveika yra pakeisti aplinką, padirbėti kitoje šalyje“, – kalbėjo R. Kėvalas.

Kaip skelbia LNK žinios, kita šalis profesorių labai atkakliai kvietė – aukštos kvalifikacijos medikui pasiūlytos tokios sąlygos, apie kokias Lietuvoje net nesvajojama.

Traukia vaikus iš mirties gniaužtų

Vaikus kartais net iš mirties gniaužtų gelbstintis Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius R. Kėvalas – vienas pirmųjų, drįsusių prabilti smurto prieš vaikus tema.

Nors medikas dažnai jaučiasi kovojantis su vėjo malūnais, tačiau viliasi, kad ateityje pavyks išauginti kartas, suprasiančias, kad bet koks smurtas, net ir daugumai įprasta beržinė košė, yra blogis, neretai pasibaigiantis tikromis tragedijomis.

Anot jo, smurtas prieš mažamečius, deja, nėra retenybė visame pasaulyje, bet mūsų šalyje buvo ir iš dalies tebėra sistema, kai, mediko žodžiais, niekur toliau nenueinama – smurtautojai nenubaudžiami, vaiko teisės teisina tėvus, o mažas vaikas neturi, kaip apsiginti.

„Jis neturi advokato, kas stos į jo pusę? Todėl mes, vaikų gydytojai, – tie žmonės, kurie teikia jiems pagalbą, turime atstovauti jiems. Mes privalome, tai yra mūsų pareiga juos ginti. Taip ir gimė noras parodyti – žmonės, karalius nuogas. Ką mes darome?“, – yra sakęs R. Kėvalas.

Gydytojas pripažįsta, kad stereotipas yra toks: galvojame, kad tokias drastiškas auklėjimo priemones naudoja tik socialinės rizikos šeimų tėvai. Deja, ir išsilavinę, universitetus baigę žmonės, anot mediko, kelia ranką prieš savo vaikus.

2017 m. prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo R. Kėvalą ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA