LSU stabdo derybas su LSMU dėl universitetų jungimosi | Kas vyksta Kaune

LSU stabdo derybas su LSMU dėl universitetų jungimosi

LSU, BNS inf. 2018/01/25 19:13
Asociatyvi / LSU nuotr.

Kaip teigiama Lietuvos sporto universiteto (LSU) pateiktame pranešime, sausio 19 d. prasidėjusios LSU ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) derybos dėl aukštųjų mokyklų jungimo laikinai stabdomos. LSMU rektorius Remigijus Žaliūnas sako, kad šis sprendimas procesui didelės įtakos neturės.

Anot LSU laikinosios rektorės Dianos Rėklaitienės, derybos stabdomos dėl kelių priežasčių. Sausio 16 d. įvykusiame abiejų universitetų rektorių susitikime buvo susitarta, kad bus sudaryta LSMU ir LSU atstovų darbo grupė, kurios susitikimų metu aptariami klausimai nebus teikiami balsavimui, nebus priimami sprendimai bei kad ši grupė reorganizavimo planą ir reorganizavimo sąlygas rengs bendru sutarimu, reguliariai apie tai informuojant LSU Senatą ir Tarybą.

Tačiau, LSU rektorei susipažinus su pirmojo darbo grupės posėdžio protokolo projektu, paaiškėjo, kad pagal išdėstytą atstovavimo deryboms modelį pažeistas derybų lygiateisiškumo principas – LSU turi mažiau atstovų nei LSMU, netenkina ir LSMU balsavimui pateikta darbo grupės reorganizavimo planui ir sąlygoms parengti darbo tvarka, dėstoma LSU išplatintame pranešime.

„Taigi akivaizdu, kad darbo grupės nariai nebuvo supažindinti ir nežinojo apie LSMU ir LSU rektorių susitarimą, todėl priėmė lygias šalių teises rengiant reorganizavimo planą ir reorganizavimo sąlygas pažeidžiantį sprendimą. Be to, LSMU turint 5 atstovus, vienas iš kurių – darbo grupės pirmininkas su privilegijuotu balsu, o LSU turint tik 4 atstovus, LSU dalyvavimas darbo grupės veikloje tampa tik simbolinis arba iš esmės net beprasmis, nes visus sprendimus turinio balsų dauguma priims vien tik LSMU atstovai“, – tvirtino D. Rėklaitienė.

Dėl to LSU, siekdamas užtikrinti aukštojo mokslo reformoje dalyvaujančių LSU ir LSMU lygiateisiškumą, sąžiningumo, protingumo ir teisingumo principų laikymąsi rengiant reorganizavimo plano ir reorganizavimo sąlygų projektą, laikinai stabdo derybas.

„Laikinai sustabdau LSU darbo grupės narių įgaliojimus ir derybų eigą bei informacijos siuntimą, kol LSU Senatas ir Taryba apsvarstys reorganizavimo plano ir reorganizavimo sąlygų projekto rengimo klausimą ir suteiks atitinkamos apimties įgaliojimus. Artimiausiu metu bus surengtas bendras LSU Senato ir Tarybos posėdis, kuriame šie klausimai ir bus sprendžiami“, – sakė D. Rėklaitienė.

R. Žaliūnas BNS ketvirtadienį teigė, kad bet kokiu atveju bus įgyvendintas Seimo nutarimas, kurį jis priėmė kaip visų universitetų steigėjas. Primename, kad Seimas baigdamas rudens sesiją priėmė nutarimą, kuriuo pritarė LSU prijungimui prie LSMU. Universitetams pasiūlyta iki kovo pateikti Seimui universitetų reorganizavimo planą ir reorganizavimo sąlygas. LSU taryba ir senatas reorganizacijai nepritaria.

„Aš galėčiau pasakyti, kad mes parengsime greičiau, esame numatę vasario 14 dieną iškilmingą Senato ir Tarybos posėdį, o prieš iškilmingą posėdį bus darbinis ir mes priimsime sprendimus, atitinkančius Seimo nutartį“, – garantavo rektorius.

Jis nesureikšmino LSU sprendimo stabdyti derybas, pažymėjęs, kad jis yra laikinas. „Jiems gal dar reikia laiko pasitarti su senatoriais, Tarybos nariais, bendruomene“, – svarstė R. Žaliūnas.

LSU vadovė pažymėjo, kad į derybas privalės grįžti, nes toks yra Seimo sprendimas – kartu rengti reorganizacijos planą. „Tai mes ir rengsime, bet nenorime, kad jis būtų vienpusis, kaip šiuo atveju atrodo“, – sakė D. Rėklaitienė, kritikuodama nelygią universitetų atstovavimo situaciją.

Seime pritarus universitetų pertvarkai, ji būtų baigta, kai Seimas kaip steigėjas patvirtintų naujo universiteto statutą. Šiuo metu universitetai rengia reorganizacijos planą ir sąlygas. Planuojama, kad Sporto universitetas veiktų LSMU sudėtyje kaip Sporto akademija, tačiau LSU siekia išlaikyti autonomišką statusą.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė vertindama situaciją yra sakiusi, kad reorganizacija sutelktų biomedicinos mokslų potencialą, o šios studijų kryptys šiuo metu Kaune dubliuojamos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA