Kada J. Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai pasieks Kauno darželius? | Kas vyksta Kaune

Kada J. Statkevičiaus kurti tautiniai kostiumai pasieks Kauno darželius?

T. Kaunecko nuotr.

Tikrą diskusijų audrą prieš kurį laiką sukėlusi tautinio kostiumo dovanojimo Lietuvos vaikams idėja – realizuota. O tūkstančiai į lietuvybę apeliuojančių apdarų netrukus turėtų pasiekti ir Kauno bei Kauno rajono darželius lankančius ikimokyklinukus.

Po įvairiausių viražų ir atsisakymų kurti tautinius kostiumus vaikams, geriausiu Lietuvos dizaineriu tituluojamo Juozo Statkevičiaus žodžiai vis dėlto įgavo pavidalą ir virto apčiuopiamais darbais. Apie tai savo socialinio tinklo „Facebook“ profilyje pranešė pats mados guru.

„Super graži dovana Lietuvos šimtmečiui! Grožis, kultūra laimi prieš tamsą ir negatyvą! Labai didžiuojuos šiuo istoriniu dalyku! Dėkingas, didžiuojuosi labai! Buvo labai sunku, – nepaprastai! Dabar vaikai turės šventinius kostiumus! Idėjos autorius gerb. Ramūnas Karbauskis! Tai – jau istorija! Pažadus vykdantis, garbingas žodžio žmogus! Taip reta šiais laikais didžiulė pagarba!“( aut. past. kalba taisyta), – vadinamomis „šveplomis“ raidėmis be lietuviškų rašmenų savo paskyroje padėkas ir džiaugsmą liejo lietuvybės puoselėtoju tapęs J. Statkevičius, anksčiau pagarsėjęs prieštaringu interviu Rusijos žiniasklaidai, kuriame atvirai liejo nepasitenkinimą Lietuvos ekonomine situacija.

Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo jau minėtasis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis bei jo drauge su žinomu dainininku Andriumi Mamontovu įsteigtas labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“.  Iš viso pasiūta 18 tūkstančių vaikiškų tautinių kostiumų. Vieno kostiumo kaina siekia 29, 04 euro.  Iniciatyvai realizuoti iš viso skirta daugiau kaip pusė milijono eurų.

„Pinigus projektui paaukojo Ramūnas Karbauskis. Tai – asmeninės jo lėšos, sukauptos iš asmeninio verslo“, – sakė Labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Vaida Mandrijauskaitė. 2013 m. įsteigtas fondas iki šiol įgyvendino labiau su vaikų literatūra ir jos populiarinimu susijusius projektus.

Pasak V. Mandrijauskaitės, atsižvelgiant į tai, kad Kaunas yra padalintas į du etnografinius regionus, vieni darželiai gaus suvalkietiškus, o kiti – aukštaitiškus kostiumėlius. Iš viso Kaune ir Kauno rajone esančias ikimokyklinio ugdymo įstaigas pasieks 2140 vienetų vaikiškų tautinių kostiumų. Į darželius jie turėtų atkakti per artimiausias dvi savaites.

„Projekto tikslas – dovanoti tautinius kostiumėlius ne kiekvienam vaikui, o visoms valstybinėms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, kuriuose šie drabužiai galės būti naudojami pagal individualius poreikius ir norus puoselėjant etininę lietuvių kultūrą bei papročius. Darželių sąrašai buvo sudaryti pagal duomenis, kuriuos atsiuntė miesto ir rajono savivaldybė“, – teigė V. Mandrijauskaitė.

Primename, jog praėjusių metų balandžio 1-ąją J.Statkevičius pranešė, jog Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko R.Karbauskio idėja – dovanoti Lietuvos vaikams vardinius tautinius kostiumus įgyvendinta nebus. Taip pat buvo ir daugiau Lietuvos žiniasklaidoje aptartų skandalingų istorijų, susijusių su J. Statkevičiaus asmenybe ir jo kūryba. Žurnalistai išsiaiškino, kad prieš sumanant Lietuvos vaikus papuošti tautiniais J. Statkevičiaus kurtais kostiumais, R. Karbauskio bendražygė Seimo narės madato atsisakiusi Greta Kildišienė užsivilko J. Statkevičiaus kurtos lietuvybės temai skirtos kolekcijos paltą, o pats dizaineris davė atvirą interviu Rusijos naujienų portalui „Sputnik“, kuriame iškoneveikė ekonominę situaciją Lietuvoje ir teigė norintis kuo greičiau emigruoti. Po šio demaršo Lietuvos žiniasklaidos atstovai ignoravo naujausios 2017-ųjų metų dizainerio kolekcijos pristatymą – nuotraukos apie šį renginį nepasirodė nei viename pagrindiniame šalies portale ar dienraštyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA