Specialistai: sergantis gripu gali užkrėsti keturis ar net daugiau aplinkinių | Kas vyksta Kaune

Specialistai: sergantis gripu gali užkrėsti keturis ar net daugiau aplinkinių

Archyvo / Užsienio spaudos nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras informuoja, kad susirgimų peršalimo ligomis ir gripu pastarosiomis savaitėmis daugėja. Didėjant tikimybei susirgti, gydytojai ir vaistininkai primena, kaip pasiruošti peršalimo ir gripo sezonui bei pasirūpinti ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikata.

Farmacininkė Laura Vanagaitė teigia, kad, norint išvengti arba sumažinti peršalimo ar gripo simptomus, būtina iš anksto rūpintis savo imunitetu. „Šiuo laikotarpiu, stiprinant imuninę sistemą, patarčiau vartoti penkių rūšių vitaminus: A, B, C, D, E. Taip pat svarbu gerai maitintis, išsimiegoti, palaikyti normalią nervų sistemą“, – pataria „Eurovaistinės“ farmacininkė.

Pasak jos, pajutus pirmuosius peršalimo simptomus nerekomenduojama iš karto griebtis stiprių medikamentų. „Gana dažnai žmonės tik pasijutę prastai pradeda gerti vaistus su dideliu kiekiu paracetamolio. Tai nėra gerai. Jei temperatūra nėra didelė, nereikia jos slopinti vaistais, leiskite organizmui šiek tiek pakovoti su virusu“, – sako L. Vanagaitė.

Šeimos gydytoja Daiva Makaravičienė taip pat pažymi, kad temperatūrą paracetamoliu ir kitais antipiretikais mažinti reikėtų tada, kai ši siekia 38 laipsnius ir daugiau. „Taip pat vartokite pakankamai skysčių ir vitaminų, gerai maitinkitės ir, svarbiausia, išsimiegokite“, – pirmuosius veiksmus pajutus ligą vardija gydytoja.

Grėsmė ir aplinkiniams

Gydytoja D. Makaravičienė pabrėžia, kad vienas sergantysis gali užkrėsti keturis ar net daugiau nesergančių aplinkinių, todėl, pajutus gripo simptomus, verta pagalvoti ne tik apie savo, bet ir apie aplinkinių sveikatą. „Jei toje pačioje aplinkoje nesilaikysite tam tikrų higienos taisyklių, užkrėsite visus aplink save, todėl sergantis žmogus neturėtų eiti į darbą ar kitas viešas vietas. Jis turėtų gulėti lovoje“, – teigia šeimos gydytoja.

Pasak jos, nedirbdamas pacientas pasveikta per penkias dienas, o eidamas į darbą ne tik priilgina ligos trukmę, bet ir neretai iššaukia ligos komplikacijas.

Sergantis asmuo ir eidamas pas gydytoją turėtų pasirūpinti medicinine kauke, kad eilėje neužkrėstų aplinkinių. Ši priemonė gali padėti apsisaugoti ir neperšalusiems žmonėms, kurie, prasidėjus gripo sezonui, dėl kitų priežasčių lankosi pas gydytojus.

Besigydantiems namuose, gydytoja rekomenduoja gerai vėdinti patalpas. „Virusai plinta oro lašeliniu būdu ir yra itin imlūs kitam žmogui. Jeigu namuose esančio artimojo imunitetas yra silpnas, tikimybė jam užsikrėsti gripu yra labai didelė. Taip pat reikėtų nepamiršti kosėjant ir čiaudėjant prisidengti servetėle ar bent drabužiu“, – teigia gydytoja D. Makaravičienė.

Gripas ar peršalimas?

Farmacijos specialistė L. Vanagaitė atkreipia dėmesį, kad į vaistinę atėję žmonės neretai neskiria gripo nuo peršalimo. „Mes stengiamės užduotį jiems kuo daugiau klausimų, kad išsiaiškintumėme ligos simptomus. Dažnas galvoja, kad serga gripu, tačiau paaiškėja, kad tai paprasčiausias peršalimas“, – teigia „Eurovaistinės“ atstovė.

Skirti simptomus yra svarbu, nes skiriasi šių abiejų ligų gydymas. „Gripas yra gydomas tam tikrais antivirusiniais vaistais, kuriuos išgėrus per pirmą parą, juntame rezultatą, tačiau peršalimo ar virusinės ligos neturi specifinio gydymo. Gydymas yra simptominis, kuomet organizme atstatomas pakankamas skysčių ir elektrolitų kiekis“, – detalizuoja gydytoja.

Skiepams dar ne vėlu

Gydytojai pacientams siūlo skiepytis kuo ankščiau, pavyzdžiui, rudenį, kad jau atėjus šaltajam sezonui, turėtumėme gerą imunitetą.

„Tinkamiausi mėnesiai – spalis, lapkritis ir gruodis. Nors pasiskiepijus nuo gripo vakcina sureaguoja per dvi savaites, tačiau stipresnis imunitetas atsiranda per mėnesį. Bet jei jau pavėlavote, vis tik patarčiau pasiskiepyti, nes galbūt gripo banga ateis tik vasarį, todėl imunitetui įgyti turime dar beveik visą mėnesį“, – sako gydytoja D. Makaravičienė.

„Eurovaistinės“ farmacininkė primena, kad dalis žmonių turi didesnę tikimybę užsigrėsti ir susirgti gripu, todėl jiems skiepas yra labai svarbus. Nuo gripo skiepytis rekomenduojama vyresnio amžiaus (60 m. ir vyresniems) žmonėms, nėščiosioms, sergantiems lėtinėmis kraujagyslių, širdies ir kvėpavimo takų ligomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA