Iš ledo gniaužtų Lampėdyje gelbėjimo tarnybos traukė skenduolius | Kas vyksta Kaune

Iš ledo gniaužtų Lampėdyje gelbėjimo tarnybos traukė skenduolius

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį popiet Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) pajėgos Lampėdžio ežere simuliavo įlūžusio skenduolio gelbėjimą. Pratybose panaudota speciali įranga, skirta operacijoms ledo sukaustytuose telkiniuose, patikrintas ugniagesių pasiruošimas tokio tipo nelaimėms.

[galerija kiek=”20″]

Pratybos Lampėdžio ežere vyko 14 val. Neperšlampamą ir šalčiui nepralaidų kostiumą vilkintis priešgaisrinės gelbėtojas lipo ant netvirto Lapmėdžio ledo, kur sąmoningai ieškojo properšų, lūžo ir pasinėrė į stingdantį vandenį.

Tuomet gelbėtojai plūdriomis ryškiai raudonomis rogėmis prisiartino prie „skenduolio“, užkėlė ant rogių ir padedant krante likusiems kolegoms nelaimėlį partempė. Ši operacija buvo pakartota tris kartus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja, jog ledas pakankamai tvirtu laikomas, kai jo storis siekia 7 cm, tačiau ant tokio ledo saugu lipti tik pavieniams žmonėms. Einant su grupe, minimalus ledo storis turėtų būti bent 12 cm, o lipdami ant ledo su didesne grupe žmonių laikykitės saugaus atstumo, nes vaikščiojimas greta vienas kito padidina įlūžimo riziką.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena prieš lipant ant ledo būtinai įvertinti užšalusio vandens telkinio vaizdą. Šiuo metu Kauno marių ledo storis, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, yra 5 cm, tad marių ir daugelio kitų vandens telkinių paviršiumi vaikščioti dar nėra pakankamai saugu.

Ledą taip pat dengia iki 5 cm sniego sluoksnis. Būtent apsnigtas, pripustytas ar suaižėjęs, nelygus, drėkstantis ledas pavojingiausias. Svarbu atkreipti dėmesį į ledo spalvą: žalsvo ir žydro atspalvio ledas tvirčiausias, o balsvą, geltoną atspalvį turintis ledas nėra saugus.

Ką daryti įlūžus ledui?

Patariama nepanikuoti, suvaldyti kvėpavimą, desperatiškai nesikabinti už ledo krašto, nes jis lūžinės ir taip prarasite jėgas. Bandykite įsikabinti į tą pusę, iš kurios atėjote, nes ten ledas yra patikrintas ir saugesnis. Iš lėto ropškitės ant ledo plačiai ištiestomis rankomis ir krūtine, po to kojomis viena po kitos.

Nenusivilkite drabužių – jie apsaugos kūną nuo šalto vandens ir ledo. Užlipę ant ledo paskirstykite savo kūno svorį. Neikite ant kojų, geriausia šliaužti ar ropoti keturiomis į tą pusę, iš kurios ir atėjote.

Patarimai pamačius skęstantį žmogų

Nebėkite aklai gelbėti įlūžusiojo, nes taip sukelsite didesnį pavojų ne tik sau, bet ir skęstančiajam. Sušukite, jog iškviesite pagalbą, taip nuraminsite jį. Jeigu aplink nėra žmonių, skubiai skambinkite 112 ir tiksliai nupasakokite, kas ir kur įvyko.

Nesiartinkite prie skęstančiojo bent 10 m atstumu, netieskite jam rankos, nes savo svoriu įlaušite ledą. Daug efektyviau atsigulus ant ledo paduoti tvirtą šaką, slidę, lazdą ar numesti virvę su kilpa, tvirtai surištus šalikus ar kitus drabužius. Jeigu negalite pasiekti įlūžusio asmens, nerizikuokite savo gyvybe ir laukite gelbėtojų.

Pirmoji pagalba ištraukus skenduolį į krantą

• Patikrinkite kvėpavimą ir pulsą, jei reikia, pradėkite gaivinimą.
• Nugabenkite nukentėjusįjį į šiltą patalpą.
• Nuvilkite sušlapusius drabužius ir pakeiskite juos sausais, apklokite nukentėjusįjį apklotais, antklode, drabužiais.
• Sąmoningam nukentėjusiajam duokite gerti šiltų saldžių gėrimų. Netrinkite nukentėjusiojo odos, neduokite gerti alkoholio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA