Prasideda „Mokslo salos“ projekto derybos | Kas vyksta Kaune

Prasideda „Mokslo salos“ projekto derybos

BNS 2018/01/16 09:38
Kaunas.lt nuotr.

Antradienį Kaune prasideda derybos dėl teisės parengti Nemuno saloje statomo mokslo populiarinimo centro „Mokslo sala“ projektą. Savivaldybės atstovai susitiks su trimis užsienio architektų studijomis – bus siekiama išrinkti geriausiai šiai vietai tinkantį variantą.

Kaip sakė Kauno miesto mero atstovas spaudai Tomas Grigalevičius, į derybų procesą atvyksta trijų pirmųjų architektūrinio konkurso vietų nugalėtojai.

Derybose dėl to, kas įgyvendins „Mokslo salos“ projektą Nemuno saloje, dalyvauja Ispanijos ir Australijos architektų studija „SMAR Architecture studio“, Jungtinės Karalystės kompanija „SimpsonHaugh and Partners“ ir „Donghua Chen Studio“ iš Kinijos.

Su jais bus deramasi vienu metu, siekiant išrinkti projektą, kuris geriausiai atitinka reikalavimus. Renkant laimėtoją, bus atsižvelgiama į projekto kainą, įgyvendinamumą, ekonomiškumą.

Po antradienio derybų kiekvienas dalyvis gaus iki 10 dienų terminą pateikti galutiniam pasiūlymui. Juos vertins iš savivaldybės atstovų ir architektų sudaryta komisija, ji išrinks nugalėtoją. Pasak savivaldybės, jei viskas vyks sklandžiai, laimėtojas, su kuriuo bus pasirašoma projektavimo sutartis, paaiškės iki vasario vidurio.

Terminas, kada paaiškės galutinis laimėtojas ir projekto vertė, buvo ne kartą nukeliamas. Nors tikėtasi derybas pradėti dar pernai, užtruko dokumentų derinimas su laimėtojais.

Mokslo populiarinimo centro statybos galėtų būti baigtos anksčiausiai 2020 metais, bet ne vėliau kaip iki 2023 metų spalio, kai būtina atsiskaityti už Europos Sąjungos fondų lėšas.

Savivaldybė anksčiau yra suskaičiavusi, kad toks objektas kainuotų apie 23 mln. eurų. 5 mln. eurų tikimasi gauti iš Vyriausybės, 10 mln. eurų – iš Švietimo ir mokslo ministerijos valdomų Europos Sąjungos fondų lėšų, dar 2,5 mln. eurų planuojama gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, kuriuos skirsto Vidaus reikalų ministerija. Likusius 5,5 mln. eurų skirtų savivaldybė bei partneriai.

Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galės susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis, jame būtų pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA