„Mokslo salos“ konkurso finišo tiesioji – nugalėtojas paaiškės kitą mėnesį | Kas vyksta Kaune

„Mokslo salos“ konkurso finišo tiesioji – nugalėtojas paaiškės kitą mėnesį

BNS 2018/01/16 18:52
Organizatorių nuotr.

Antradienį Kaune savivaldybės atstovai susitiko su pirmųjų trijų architektūrinio „Mokslo salos“ konkurso vietų laimėtojais, su jais derintos sąlygos, savivaldybei sprendžiant, kuris projektas bus įgyvendintas Nemuno saloje.

„Trys komandos pristatė, derėjosi dėl punktų, kuriuos jie norėtų keisti sutartyje. Jie dar kartą prisistatė su savo sprendiniais ir mes vėl turėjome galimybę pasižiūrėti, ar teisingai supratome vertindami juos architektūrinio konkurso metu“, – BNS sakė susitikime dalyvavęs architektas, „Vieningam Kaunui“ atstovaujantis tarybos narys Jonas Audėjaitis.

Derybose dėl to, kas įgyvendins „Mokslo salos“ projektą Nemuno saloje, dalyvauja Ispanijos ir Australijos architektų studija „SMAR Architecture studio“, Jungtinės Karalystės kompanija „SimpsonHaugh and Partners“ ir „Donghua Chen Studio“ iš Kinijos.

Pasak J. Audėjaičio, nors architektūrinio konkurso metu jiems skirtos atitinkamai pirmoji, antroji ir trečioji vietos, derybos dėl Lietuvos viešųjų pirkimų specifikos vykdomos su visais trimis dalyviais ir visų jų pasiūlymai bus vertinami, sprendžiant, kuris geriausiai atitinka reikalavimus. Renkant laimėtoją, bus atsižvelgiama į projekto kainą, įgyvendinamumą, ekonomiškumą.

„Staiga ta eilė gali pasikeisti nuo labai elementarių matematinių skaičiavimų, – kalbėjo architektas. – Dėl vieno parametro apsiverčia visa eilė. Nemanau, kad tai pats geriausias būdas išsirinkti. Jeigu idėja mes patikėjome, norisi tą idėją ir realizuoti“.

Po antradienio derybų kiekvienas dalyvis gaus iki 10 dienų terminą pateikti galutiniam pasiūlymui. Juos vertins iš savivaldybės atstovų ir architektų sudaryta komisija. Su nugalėtoju bus pasirašyta sutartis, atitinkanti antradienį sutartas sąlygas, todėl kiekvieno dalyvio atveju šiek tiek skiriasi darbų atlikimo, atsiskaitymo terminai.

Savivaldybė anksčiau yra suskaičiavusi, kad toks objektas kainuotų apie 25 mln. eurų. Dabar J. Audėjaitis teigė, kad tai per maža suma tokio masto statiniui, nors visos komandos šios sąlygos, pristatydamos patobulintus savo projektus ir kalbėdamos apie jų įgyvendinimą, laikėsi.

„Kol nėra techninio projekto, niekas neskaičiavo, skaičiai yra bendriniai. Kai bus suprojektuota iki galo, atsiras ta tikroji kaina“, – sakė jis.

Planuojama, kad 5 mln. eurų bus gauti iš Vyriausybės, 10 mln. eurų – iš Švietimo ir mokslo ministerijos valdomų Europos Sąjungos fondų lėšų, dar 2,5 mln. eurų planuojama gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, kuriuos skirsto Vidaus reikalų ministerija. Likusius 5,5 mln. eurų skirtų savivaldybė bei partneriai.

Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galės susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis, jame būtų pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės.

Savivaldybė planuoja, kad laimėtojas, su kuriuo bus pasirašoma projektavimo sutartis, paaiškės iki vasario vidurio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA