Bus svarstomos pataisos dėl alkoholio reklamos | Kas vyksta Kaune

Bus svarstomos pataisos dėl alkoholio reklamos

BNS 2018/01/13 11:09
DELFI nuotr.

Seimas šeštadienį paskutiniame rudens sesijos posėdyje pritarė dešimties konservatorių pateiktoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms dėl alkoholio reklamos užsienio leidiniuose. Tolimesnis pataisų svarstymas vyks pavasarį – tuo tarpu, parlamentarai įvardijo pavojus, kuriuos gali kelti padaryta išimtis.

Konservatoriai siūlo numatyti alkoholio reklamos draudimo išimtį importuotiems leidiniams užsienio kalba, leidžiamiems užsienyje registruoto juridinio asmens. Už tai, kad pataisos būtų svarstomos, balsavo 83 Seimo nariai, prieš – vienintelis „valstietis“ Audrys Šimas, o susilaikė penki parlamentarai. Toliau pataisos bus svarstomos pavasarį. Taip pat paprašyta Vyriausybės išvados.

„Yra vartotojų lūkesčių gauti tinkamą produktą pažeidimas,“ – teigė pataisas pristačiusi konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Biudžeto ir finansų komiteto narys Mykolas Majauskas atkreipė dėmesį, kad dėl alkoholio reklamos draudimo Lietuvoje gali padaugėti rusiškų leidinių, nes Rusijoje taikomas toks pat svaigiųjų gėrimų reklamos draudimas.

Tuo metu Edmundas Pupinis įtarė, kad pataisa paskatins kai kurių leidinių registraciją užsienyje, kad būtų jiems pritaikyta išimtis dėl alkoholio reklamos.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojus visiškam alkoholio reklamos draudimui, prekybos vietose pasirodė užsienyje išleisti žurnalai su išplėšytomis, užtušuotomis arba lipdukais apklijuotomis alkoholio reklamomis. Platintojai taip elgėsi baimindamiesi baudų už alkoholio platinimą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį teigė, kad įsigaliojus visiškam alkoholio reklamos draudimui Lietuvai gėdą daro faktas, jog užsienietiškų leidinių platintojai yra priversti iš jų plėšti lapus su tokia reklama ar kitaip ją slėpti. Premjeras Saulius Skvernelis yra pasiūlęs užsienietiškų žurnalų Lietuvoje platintojams neplėšyti juose publikuojamas alkoholio reklamos.

Daugelį užsienietiškų žurnalų Lietuvoje platinančios įmonės „Press Express“ vadovas Vigintas Bartaševičius yra teigęs, kad šiuo metu visi bendrovės parduotuvėms ir prenumeratoriams tiekiamuose leidiniuose puslapiai su alkoholio reklama yra išplėšti, ji užtušuota arba užklijuota lipdukais.

Verslininkas tvirtino besitikintis, kad Seimas pakeis įstatymus ir numatys išimtį leisti alkoholio reklamą užsienio leidiniuose lygiai taip pat, kaip leidžiama visur kitur uždrausta tabako reklama. Jis teigė neketinantis naudotis Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento paskelbtu pereinamuoju laikotarpiu ir žada toliau slėpti reklamą žurnaluose arba apskritai kuriam laikui atsisakyti jų platinimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA