K. Pūkas pasitraukė pats – lieka galimybė kandidatuoti vėl | Kas vyksta Kaune

K. Pūkas pasitraukė pats – lieka galimybė kandidatuoti vėl

DELFI, BNS 2018/01/12 15:40
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimo narys Kęstutis Pūkas pateikė Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui atsistatydinimo pareiškimą. Parlamentarai tą pačią dieną jį patenkino. Galutinį sprendimą dėl K. Pūko atsistatydinimo prašymo priims Vyriausioji rinkimų komisija. Jos posėdis planuojamas sausio 22 dieną.

[galerija kiek=”20″]

Seimas penktadienį turėjo balsuoti dėl seksualiniu priekabiavimu apkaltinto parlamentaro Kęstučio Pūko mandato panaikinimo, tačiau šio klausimo nagrinėjimas pakibo ant plauko išvykus Seimo nario advokatei Aušrai Ručienei.

Advokatė yra nuo sausio 11 iki 28 dienos išvykusi į užsienį, Argentiną, tačiau Seimo nariai nusprendė, kad tai nėra svarbi priežastis atidėti klausimo svarstymą. Posėdyje pažymėta, kad apie svarstymo datą Seimo nariui ir jo advokatei buvo žinoma iš anksto.

Konservatorių, liberalų, socialdemokratų, valstiečių-žaliųjų frakcijų atstovai advokatės išvykimo siūlė nelaikyti svarbia priežastimi. Balsuojant, kad klausimas būtų svarstomas toliau, už balsavo 1, prieš – 102, susilaikė 6 parlamentarai.

Pats traukiasi

Nusprendus klausimą svarstyti toliau, K. Pūkas pats pranešė norįs trauktis iš Seimo. „Matydamas susidariusią situaciją, kokie sukelti ažiotažai, noriu pateikti LR Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui atsistatydinimo pareiškimą. (…) Teikiu atsistatydinimo pareiškimą, kuriuo atsisakau Seimo nario mandato, kadangi apkaltos procese buvo pažeistos mano teisės į gynybą, kurios garantuotos Seimo statuto 241 straipsnyje”, – sakė K. Pūkas.

Pasak jo, neužtikrinus galimybės jo mandato panaikinimo klausime dalyvauti advokatei buvo pažeistas Seimo statutas, Konstitucijos ir Europos žmogaus teisių ir laisvių apsaugos konvencijoje numatytos normos. „Atsižvelgiant į nurodytas aplinkybes ir vadovaujantis Seimo statuto 243 strps. II dalimi prašau šį mano pareiškimą nedelsiant patenkinti“, – sakė K. Pūkas.

Parlamentaras žurnalistams vėliau sakė nematąs prasmės toliau kovoti. „Matydamas, kokie tankai važiuoja, ne visą laiką reikia krūtine uždengti patraukus vamzdį į savo krūtinę. Matau, kad nėra prasmės“, – sakė K. Pūkas.

Jis neatmeta galimybės, kad ir ateityje bandys kandidatuoti į Seimą. „Pareisim atgal, jei norėsim. Kodėl – ne? Visos galimybės yra“, – svarstė K. Pūkas.

Išėjęs iš Seimo, jis ketina grįžti į verslą. „Aš turiu įmonę“, – pridūrė parlamentaras.

Iš Seimo išeinantis vyras nenorėjo atsiprašyti merginų. „Ar aš nors vienai merginai esu padaręs ką nors blogo? Ar jos man padarė blogo? Čia yra didelis klausimas. Aš nei vienai merginai nepadariau nieko blogo, nei įžeidžiau, nei pasiūliau, nei liečiau, nei čiupinėjau“, – kalbėjo K. Pūkas.

Reakcijos dvejopos

Kaip sakė Seimo narė Dovilė Šakalienė, po to, kai K. Pūkas paskelbė atsistatydinantis, jausmai yra dvejopi. „Viena vertus, tikrai džiugu, kad žmogus pagaliau priėmė sprendimą, kurį tikrai seniai turėjo priimti, nes jis netinkamas eiti Seimo nario pareigas. Bet jis kažkodėl turėjo sulaukti Konstitucinio Teismo sprendimo, nors ir pats puikiai žinojo, kad šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką“, – kalbėjo politikė.

Pasak D. Šakalienės, K. Pūkas pasitraukė paskutinę akimirką, pamatęs, kad nepavyks užvilkinti apkaltos proceso, nepavyks dar kartą pažeminti Seimo. „Taip jis išvengė pašalinimo apkaltos būdu. Taigi, paskutinę minutę pabandė iš balos išlipti sausas. Bet vis dėlto jis tai padarė per vėlai. Tačiau dar viena svarbi šios dienos žinia – kad mes visi Seime šiandien sugebėjome susivienyti. Pozicija ir opozicija vieningai stojo kartu ir priėmė sprendimą, kad neleisime vilkinti proceso“, – aiškino ji.

Politikė patvirtino, kad atsistatydindamas K. Pūkas tokiu būdu išvengė apkaltos, taigi, pasiliko sau galimybę iš naujo siekti Seimo nario mandato. „Jeigu kalbėtumėme apie žmogų, kuris turi sąžinę, sakyčiau, jog tikiuosi, kad jis to nedarys. Šiuo atveju klausimas lieka atviras. Bet aš tikiuosi, kad Lietuvos visuomenė aiškiai jam pasakys, ką iš tiesų apie save galvoja. Kad jis pats apie save savo radijuje skelbia laikantis save „šviesuliu“ ir „Kristumi“, yra viena, bet tikiuosi, visuomenė jam pasakys kitaip“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Pasak Liberalų sąjūdžio pirmininko Eugenijaus Gentvilo, gerai, kad K. Pūkas priėmė tokį sprendimą. „Reikia suprasti jo motyvus. Jis be apkaltos bet kada gali bet kur (rinkimuose – DELFI) dalyvauti. Tokie jo motyvai. O toliau gerai. Nebuvo jis man mielas kolega“, – sakė liberalas.

Jis svarstė, kad K. Pūkas sprendimą priėmė pamatęs, kad apkaltai pradėti 85 parlamentarų balsai būtų surinkti. Klausiamas, ar žmonės balsuotų už K. Pūką, jeigu jis sugalvotų vėl siekti Seimo nario mandato, E. Gentvilas aiškino, kad „visko būna“. „Pagal partinį sąrašą šioje Seimo kadencijoje jis to nebegalėtų daryti. Nebent kur nors vienmandatė atsilaisvintų. Bet manau, kad nebus nei partijos, kuri jį palaikytų su tokia reputacija, ir manau, kad jis nebebus daugiau Seimo narys. Nors ką gali žinoti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Pripažintas sulaužęs priesaiką

Konstitucinis Teismas jį pripažino sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją, kai, įtariama, seksualiai priekabiavo prie jo padėjėjomis norėjusių įsidarbinti ar šias pareigas ėjusių merginų. Seimo nario mandatas panaikinamas, jei už tai balsuoja ne mažiau kaip 85 parlamentarai.

Seimo statutas numato, kad dėl kaltinimo formuluočių apkaltos proceso metu balsuojama tik slaptai. Dauguma parlamento frakcijų vadovų yra pasisakę, kad frakcijų nariai palaikys Konstitucinio Teismo išvadą ir balsuos už K. Pūko mandato panaikinimą.

Seimo specialioji komisija yra konstatavusi, kad K. Pūkas neetišku elgesiu diskreditavo valstybės ir Seimo autoritetą, nes bendraudamas su jo padėjėja dirbusia bei Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus darbo vietos siekiančiomis merginomis veiksmais, žodžiais, neverbaline kūno kalba pažemino kandidačių orumą, diskriminavo jas dėl socialinės padėties.

Prokuratūra K. Pūkui yra pateikusi įtarimus dėl seksualinio priekabiavimo ir netinkamo ginklo laikymo. Dėl seksualinio priekabiavimo nukentėjusiaisiais pripažinti keturi asmenys.

K. Pūkas į parlamentą išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą. Jei Seimas panaikins jo mandatą, į parlamentą patekti pretenduoja buvusi parlamentarė Ona Valiukevičiūtė. Seime ji dirbo tris kadencijas nuo 2004 iki 2016 metų.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje yra įvykusios trys apkaltos: Seimas už pilietybės suteikimą finansiniam rėmėjui iš prezidento pareigų yra pašalinęs Rolandą Paksą, taip pat panaikinęs Seimo nario mandatus posėdžių nelankiusiems Linui Karaliui ir Neringai Venckienei.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA