Neformaliam ugdymui biudžete lėšų neatsirado – gelbėja ES | Kas vyksta Kaune

Neformaliam ugdymui biudžete lėšų neatsirado – gelbėja ES

BNS 2018/01/10 14:00
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pernai neformaliojo vaikų švietimo krepšelis finansuotas biudžeto lėšomis – tam buvo skirta 8,2 mln. eurų, tačiau, kaip nurodė Švietimo ir mokslo ministerija, šiemet biudžetinių lėšų tam neskirta. Neformalaus ugdymo krepšeliams finansuoti pasitelkta 11 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) fondų lėšų.

Pasak ministerijos pranešimo, skyrus didesnę sumą, daugiau vaikų bus galima priimti į įvairius būrelius. Neformaliojo švietimo krepšeliu iki šiol naudojosi 25 proc. mokinių. Tikimasi, kad skyrus daugiau pinigų, šis skaičius ūgtelės iki 35 proc., teigia ministerija.

Vienam vaikui skiriama lėšų suma nesikeičia – turi būti skiriama nuo 10 iki 20 eurų, o konkrečią sumą nustato savivaldybė. Rekomenduojama, kad vienam vaikui būtų skiriama 15 eurų. Valstybės lėšomis gali būti finansuojama tik viena vaiko pasirinkta programa, kuriai per savaitę skiriama ne mažiau kaip 2 val. arba ne mažiau kaip 8 val. per mėnesį.

Skyrus daugiau pinigų taip pat tikimasi, kad atsiras daugiau organizacijų ir laisvųjų mokytojų, kurie parengs ir vaikams pasiūlys įdomių ir trūkstamų programų. Nors informacinių technologijų, gamtos, ekologijos, kraštotyros, techninės kūrybos, turizmo, teatro, pilietinio ugdymo programų daugėja, bet palyginti su dominuojančiomis sporto, muzikos programomis, jų vis dar stinga.

Savivaldybės taip pat turėtų užtikrinti, kad programų pasiūla tiek pradinių klasių, tiek vyresniems mokiniams būtų pakankama ir atitinkanti jų poreikius. Neformaliojo vaikų švietimo krepšelis – valstybės skiriamos tikslinės lėšos – įvestas 2015 metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA