Kraupi realybė: šventiniu laikotarpiu vaikų globos namuose neliko vietų | Kas vyksta Kaune

Kraupi realybė: šventiniu laikotarpiu vaikų globos namuose neliko vietų

delfi.lt 2018/01/07 18:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nors švenčių metu raginama būti geresniais, ne visi randa savyje gerumo rezervų. Tai parodė situacija Raseinių vaikų globos namuose – per šventes juose padaugėjo neprižiūrimų, smurtą galbūt patyrusių vaikų.

Užpuolė brolis

Kokie nešventiški gali būti artimiausių žmonių santykiai, matė ir, matyt, visam gyvenimui įsiminė Sargelių kaime (Pagojukų sen.) vienišos motinos S.B. auginami nepilnamečiai.

Iš kalėjimo grįžęs mamos brolis girtas ėmė mušti savo seserį. Kai ją kalbinome, prašydami paaiškinti, kas įvyko, aukos paakyje dar matėsi didelė mėlynė.

„Vaikai labai išsigando, nes buvo muštynės. Mane užpuolė brolis ir stipriai mušė. Dėl ko susipykome? Nežinau, gal kažką ne taip pasakiau. Kai iš manęs paėmė vaikus, buvau blaivi“, – aiškino jauna moteris.

Bijojo atsimerkti

Namelis, kuriame kalbėjomės su sumušta mama – suvargęs, skurdus, kaip ir visa buitis. Kiemo baloje niekam nereikalingas stovėjo rožinis triratukas, kuriuo, matyt, dar ilgai niekas nevažinės, nes iš mamos paimti vaikai į šeimos lizdą sugrįš, ko gero, dar negreitai, jei apskritai kada nors čia sugrįš.

Į Sargelių kaimą atskubėjusiems vaikų teisių apsaugos specialistams mažamečiai sakė buvę taip išsigandę, kad net bijojo atsimerkti.

Žurnalistų kalbinti Sargelių kaime ir jo apylinkėse gyvenantys žmonės S.B. apibūdino tik neigiamai ir džiaugėsi, kad mažamečiai pagaliau atsidūrė saugesnėje vietoje – Vaikų globos namuose.

„Ta mama neseniai atsikėlė iš Vosiliškio į Sargeliuose esantį socialinį būstą. Niekas čia nesistebi, kad iš jos atėmė vaikus. Seniai taip reikėjo padaryti. Ir gyvendama Vosiliškyje ji nuolat įsipainiodavo į negražias istorijas“, – sakė vietos bendruomenės atstovė.

Keletą dienų girtavo

Gailestį keliantys mažamečiai į Raseinių vaikų globos namus neseniai buvo atvežti ir iš Žaiginio gyvenvietės.

Žaiginyje gyvenančios J. T. trejų ir ketverių metų vaikai buvo su smurto žymėmis, utėlėti, sukandžioti blusų, nešvarūs. Žaiginiškė po vaikų paėmimo dar keletą dienų girtavo ir savo atžalų pasigedo tik po 4 dienų. Apie tai informavo Raseinių rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Regina Klevinskienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Sargeliuose ir Žaiginyje gyvenančios šeimos, iš kurių buvo paimti vaikai, įtrauktos į socialinės rizikos šeimų apskaitą.

„Labai svarbu, kad šeima gautų visas įmanomas paslaugas, sulauktų socialinių darbuotojų dėmesio ir XXI amžiuje netektų kalbėti apie blusas ir utėles“, – apibendrindama nerimą keliančią situaciją, sakė R. Klevinskienė.

Neliko vietų

Žaiginyje esantis namas, iš kurio buvo išvežti suvargę vaikai, yra daugiabutis. Kaimynai pasakojo, kad pas J.T. neseniai viešėjo giminaičiai, buvo gausiai vaišinamasi svaigalais ir dėl to vaikai liko be priežiūros.

„Baikit juokauti, vaikų niekas nemušė. Kas juos muš? Žaisdami turbūt susitrenkė“, – svarstė kaimyniniame daugiabutyje gyvenantis ir J.T. neblogai pažįstantis vyriškis. Jis net nebandė slėpti, kad girtuoklystės dienomis vaikais niekas nesirūpino ir jie elgėsi kaip išmanė.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba pranešė, jog Raseinių vaikų globos namuose nebėra vietų. Tai gana retas atvejis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA