Balsavimas internetu per kitus Seimo rinkimus – reali siekiamybė | Kas vyksta Kaune

Balsavimas internetu per kitus Seimo rinkimus – reali siekiamybė

BNS 2018/01/06 13:29
R. Tenio nuotr.

Teisingumo ministerija parengė ir svarstyti Vyriausybei teiks projektą, kuris duotų pradžią balsavimo internetu sistemos sukūrimui. Elektroninį balsavimą tikimasi išbandyti jau per kitus parlamento rinkimus.

„Elektroninio balsavimo sistemos sukūrimas numatytas Vyriausybės programoje, todėl tikiuosi, kad Seimas pritars balsavimo internetu įteisinimui“, – Teisingumo ministerijos pranešime cituojama teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Projektu siūloma nustatyti pagrindinius balsavimo internetu principus, rinkėjo balso prioriteto, balso patikrinimo ir anuliavimo taisykles, balsavimo paslapties užtikrinimo principus, rinkėjo tapatybės nustatymo aspektus, taip pat balsavimo internetu informacinės sistemos steigimo pagrindus.

Pasak ministerijos, įstatymas sudarytų teisines, organizacines ir finansines galimybes balsavimo internetu informacinei sistemai steigti bei jai testuoti prieš įteisinant balsavimą internetu įvairaus lygio rinkimuose, referendumuose.

Jeigu šiam įstatymo projektui pritars Seimas, ministerija parengs atskirų – Seimo, savivaldybių, prezidento rinkimų – įstatymų pataisas, kuriose būtų įteisintas elektroninis balsavimas.

Balsavimo internetu informacinę sistemą norima įdiegti iki 2019 metų liepos, tad planuojama, kad balsuoti internetu piliečiai galėtų jau 2020 metų spalio mėnesį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

2015 metų pavasarį atlikta gyventojų apklausa rodo, kad 56 proc. Lietuvos gyventojų pritaria internetiniam balsavimui.

Seime jau anksčiau keliskart teikti projektai dėl balsavimo internetu įteisinimo, bet nesėkmingai. Internetinio balsavimo šalininkai taip tikisi padidinti rinkėjų aktyvimą, o kritikai nuogąstauja, kad dėl prastos kibernetinio saugumo situacijos balsavimo internetu sistema gali tapti lengvu atakų taikiniu, jomis gali būti siekiama pakeisti rinkimų rezultatus, keliami klausimai dėl anonimiškumo užtikrinimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA