Popiežiui planuoja aprodyti Lietuvą: svarbiausia išvengti esminės klaidos | Kas vyksta Kaune

Popiežiui planuoja aprodyti Lietuvą: svarbiausia išvengti esminės klaidos

delfi.lt 2018/01/05 20:33
World Youth Day nuotr.

Politikai Popiežiui Pranciškui norėtų parodyti ir Kryžių kalną, ir Kauną, tačiau jiems gali tekti nusivilti. Jei Popiežius ir tikrai atvyks į Lietuvą, tai jo vizitas bus toks trumpas, kad greičiausiai be sostinės daugiau jis nelabai spės kur nors kitur apsilankyti.

Politikų siūlymų, ką reikėtų Popiežiui parodyti Lietuvoje yra pačių įvairiausių. Konservatorius Andrius Kubilius paklaustas, visų pirma, pajuokavo, kad siūlytų pamatyti jį.

„O jei rimčiau, tai – tikriausiai tai, kas arčiausiai mūsų tikėjimo: Katedrą, Kryžių kalną, gal dar ką nors. Sunku pasakyti, tačiau niekuo mes greičiausiai Popiežiaus nenustebinsime, tad ir nereikia stengtis to padaryti“, – sakė A. Kubilius.

Parlamentaras nemano, kad šiam Popiežiui reikėtų siekti padaryti įspūdį prabanga.

„Popiežius, kuris pasižymi artumu paprastiems žmonėms ir net drįsčiau pasakyti – varguomenei, tai kažin, ar turėtume jį bandyti nustebinti kokiais nors savo blizgančiais turtais, rūmais ar kitais dalykais. Kaip tik nuoširdumas ir tikėjimo gelmė nėra parodoma kokiais nors didingais paminklais“, – kalbėjo A. Kubilius.

Socdarbietis Andrius Palionis irgi pasisakė už tai, kad Popiežius pamatytų Arkikatedrą, Kryžių kalną.

„Standartiškai – Arkikatedrą, Kryžių kalną, kuriuo mes galime būti išskirtiniai visame pasaulyje. Aš tikiu, kad Popiežius ir mišias laikys Kryžių kalne. Kiek žinau, yra sudaryta komisija, kuri tvirtins planą, kur Popiežius lankysis. Tikiu, kad kaip ir Jonas Paulius II buvo Kryžių kalne, taip ir dabartiniam Popiežiui Kryžių kalną parodysime“, – sakė A. Palionis.

Savivaldos politikai irgi turi idėjų. Kauno meras Visvaldas Matijošaitis norėtų, kad Popiežius apsilankyti ir jo valdomame mieste.

„Išties, jis turės nedaug laiko turės Lietuvoje. Ne nuo manęs priklausys tas parodymas, čia jau premjeras, prezidentė matomai spręs šituos dalykus. Bet labai norėtume, kad apsilankytų toje pačioje vietoje, kur buvo prieš tai Popiežius. Tai yra Santakos parke ir Kauno katedroje“, – sakė V. Matijošaitis.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas turi vilčių, kad Popiežius atvyks į Kryžių kalną.

„Jonas Paulius II buvo Kryžių kalne ir tada įsisteigė vyskupija Šiauliuose. Vatikano valstybės sekretorius kard. Pietro Parolinas buvo atvažiavęs pas mus. Aš manau, kad jis buvo atvažiavęs pasitikrinti, ar šito vizito metu Popiežius galėtų lankytis Kryžių kalne. Jis atskrido lėktuvu iš Vilniaus, galbūt, bandėsi kelią, kaip visa tai galėtų vykti“, – sakė A. Visockas.

Popiežius neturės daug laiko

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas valstietis-žaliasis Ramūnas Karbauskis atkreipė dėmesį, kad Popiežiaus vizitas bus labai trumpas.

„Kiek aš žinau, vizitas bus labai trumpas, ir be Vilniaus, kiek suprantu, pagal laiką neįmanoma bus nieko parodyti“, – sakė R. Karbauskis, kurio nuomone Popiežius čia galėtų pamatyti patį miestą, Katedrą, Valdovų rūmus.

Nei Vilniaus arkivyskupija, nei Lietuvos Vyskupų konferencija kol kas Popiežiaus Pranciškaus vizito planų nekomentuoja, kadangi pats vizitas dar oficialiai nėra patvirtintas. Italijos katalikų žinių agentūra ICA yra pranešusi, kad kitąmet Popiežius Pranciškus lankysis trijose Baltijos šalyse – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Tai būtų ne pirmasis popiežiaus vizitas į Lietuvą. Jonas Paulius II mūsų šalyje lankėsi vos atgavus nepriklausomybę, 1993 metų rugsėjo 4-8 dienomis. Savo vizito metu Jonas Paulius II Vilniaus arkikatedroje meldėsi prie Lietuvos globėjo šv. Kazimiero palaikų, Aušros Vartų šventovėje kalbėjo rožinio maldą, meldėsi Antakalnio kapinėse prie Sausio 13-osios ir Medininkų aukų kapų, Vilniaus Vingio parke aukojo šv. Mišias, Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje susitiko su Lietuvos inteligentija.

Popiežius Šventosios Dvasios bažnyčioje susitiko su lenkų bendruomenės atstovais. Per savo vizitą Jonas Paulius II viešėjo Kaune, Kryžių kalne ir Šiluvoje.

Siūlo nepersistengti su pompastika

Rinkodaros specialistas Rytis Buračas pažymėjo, kad šis vizitas turi ne tik religinį, bet ir politinį atspalvį.

„Viso pasaulio dėmesys bus nukreiptas į Lietuvą, ir per tas kelias valandas vargu, ar mes spėsime labai daug ką iškomunikuoti, ypač religiniame fone. Aš manau, kad mes tik galime pasirodyti, kaip viena iš Europos valstybių su tomis pačiomis vertybėmis, su augančia ekonomika, kad esame vieni iš civilizuotos pasaulio šeimos narių, ir daugiau vargu, ar čia greitai kažką galima padaryti“, – sakė R. Buračas.

Pasak rinkodaros specialisto, svarbiausia šiuo atveju nesugadinti įvaizdžio persistengiant su pompastika.

„Čia didesnis dalykas yra, kad nesugadintume to vizito visomis provincialiomis pompastikomis, kokios sklido iš Seimo pirmininko lūpų“, – sakė R. Buračas.

Pasak rinkodaros specialisto, nebūtų didelės tragedijos, jei per vizitą Popiežius ir nespėtų aplankyti Kryžių kalno.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA