Draudikai ruošiasi Naujųjų nakties žaloms: skatina būti atidiems ir apdairiems | Kas vyksta Kaune

Draudikai ruošiasi Naujųjų nakties žaloms: skatina būti atidiems ir apdairiems

"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Draudikų statistika negailestinga – netikėti gaisrai, neapdairiai naudojamos pirotechnikos sukelta žala sveikatai bei brangiai kainuojančios technikos sugadinimas yra neatsiejami Naujųjų metų sutikimo palydovai. Vienos draudimo bendrovės ekspertų teigimu, nepavyksta išvengti vagysčių ar užliejimų, tačiau dominuoja dėl neapdairumo ir išsiblaškymo patiriami nuostoliai, kurių žala siekia ir keturženkles sumas.

„Liūdna, tačiau būtent nuo pirotechnikos paprastai vis dar nukenčiama skaudžiausiai: rankų, pirštų, veido nudegimai, rankų plėštinės žaizdos yra bene dažniausi šventinės nakties sveikatos sutrikdymai. Tačiau daug nuostolių padaro ir be priežiūros paliktos žvakės, iš rankų iškritę ar paslydus sudaužomi brangūs mobilieji įrenginiai bei fotoaparatai. Skaičiuojame, kad vidutiniškai šventiniai nuostoliai siekia 300-400 eurų“, – sako BTA Žalų reguliavimo departamento direktoriaus pavaduotojas Marekas Ernestas Goliančikas.

Pasak jo, dalis nelaimių nutinka namuose, tačiau viena pagrindinių rizikos zonų Naujųjų naktį tampa miestų ir miestelių aikštės, kitos masinio susibūrimo vietos, kur susirenka minios žmonių. Neatsakingi, apsvaigę ir atsargumo taisyklių nesilaikantys žmonės tampa tikru pavojaus šaltiniu.

„Neatsargiai laidomi fejerverkai yra blogis. Jie pavojingiausi didelių susibūrimų vietose, pavyzdžiui, miestų aikštėse, kur niekada nežinai, kas ir kokį fejerverką išsitrauks iš kišenės. Taip pat neretai fejerverkai apgadina būstus ar automobilius. Ypatingą nerimą kelia pranešimai apie šiemet nelegaliai pardavinėjamą pirotechniką, kuri tiesiog sprogsta rankose. Būkite labai atsargūs: nepirkite tokių gaminių patys, laikykitės atokiau nuo tų, kurie pirotechniką sprogdina. Masinio susibūrimo vietose pasitaiko ir atvejų, kai metami į viršų ir daužomi alkoholio buteliai, taurės, kurie gali pataikyti į aplinkinius bei rimtai sužeisti“, – teigia M. E. Goliančikas.

Kita lietuviška nelaimingų atsitikimų statistika atitinka pasaulines tendencijas: Naujųjų metų naktį pastebimai padaugėja gaisrų nuo be priežiūros paliktų žvakių ar šventinių dekoracijų.

„Pasaulinė statistika byloja, kad būtent be priežiūros paliktos žvakės 2 iš 5 kartų tampa šventinių gaisrų priežastimi. Ne išimtis ir Lietuva: praktikoje pasitaikė, kad, švenčiant Naujuosius metus, nuo be priežiūros paliktų žvakių užsidegė ant stalo esantys papuošimai, aprūko kambario lubos, apdegė baldai. Kitas ekstremalus atvejis – užmigus be priežiūros palikta žvakė uždegė butą, ugnis išplito ir į gretimus butus, sudegė stogas“, – šventinius rizikos šaltinius vardija M. E. Goliančikas.

Dar viena gana dažna naujametės nakties nuostolių rūšis – sugadinta brangi technika, išmanieji įrenginiai.

„Po Naujųjų itin padaugėja žmonių besikreipiančių dėl sudaužytų ar suskaldytų mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių, foto technikos. Tiesiog žmonės, tikėdamiesi užfiksuoti šventės akimirkas, nešasi juos į lauką, paslysta, parkrenta su įrenginiais ar juos išmeta iš rankų“, – teigia M. E. Goliančikas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA