Naujųjų nakties orai: kur geriausia stebėti fejerverkus, o kur dėl plikledžio nė nevykti | Kas vyksta Kaune

Naujųjų nakties orai: kur geriausia stebėti fejerverkus, o kur dėl plikledžio nė nevykti

delfi.lt 2017/12/30 00:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Paskutinė senųjų metų diena bus permaininga – sniegą keis šlapdriba, o šią – lietus. Tiesa, net ir naktį didžiojoje šalies dalyje turėtų laikytis teigiama temperatūra, tik šiaurės rytiniuose rajonuose kiek spustelės šaltukas.

„Visa puokštė tokių permainingų orų bus“, – prognozes apibendrino Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė.

Įspėjo keliaujančius į Aukštaitiją

Anot jos, naktį iš gruodžio 31-osios į sausio 1-ąją oro temperatūra sieks maždaug 2-4 laipsnius šilumos, tačiau ryte Aukštaitijoje vairuotojus gali sutrikdyti plikledis.

„Kai šiluma keis šaltį, gali būti ir lijundra. Oras bus pakankamai suktas“, – sutiko I. Marcinonienė.

Savo ruožtu vakariniuose šalies rajonuose bus ganėtinai šilta, plikledžio tikimybė mažesnė, tačiau čia turėtų būti kiek daugiau kritulių.

Nurodė, kur fejerverkai matysis ryškiausiai

„Pajūryje Naujųjų metų sutiktuvės bus su lietumi – šlapdriba pereinanti į lietų, kai rytinėje dalyje – sniegas, pereinantis į šlapdribą ir tik paskui – į lietų. Galima pasakyti, kad pajūryje tikrai bus ir vėjuota – pietvakarių, vakarų vėjas, paskui pietų atsisuks. Jis nebus šaltas, bet gali siekti 15–17 metrų per sekundę“, – aiškino pašnekovė.

Pasak I. Marcinonienės, fejerverkus stebėti geriausia šiaurės rytų Lietuvos dalyje.

„Pajūryje Naujųjų metų naktį debesuotumas bus, ta naktis bus debesuota, nebent tik šiaurės rytų Lietuvos dalyje kiek giedriau“, – sakė ji.

Kokios bus pirmosios naujųjų metų dienos

Be to, teigiama temperatūra iš šalies nesitrauks ir naujaisiais metais, informavo sinoptikė.

„Naktys šiek tiek pragiedrės – ne dėl to, kad kažkoks šaltis įsiveržia ar kažkas, bet antradienio, trečiadienio naktimis gali pašalti iki 3–4 laipsnių žemiau nulio. Tiesa, pernaša nėra iš Šiaurės, Skandinavijos, tad ir oras nebus šiaurinių platumų. Pas mus gūsiai atkeliaus arba iš Pietvakarių, arba iš Vakarų, nuo Atlanto, tvoros nepokšės nuo šalčio, lašai greičiau krapnos“, – dėstė I. Marcinonienė.

Anot jos, pajūryje, prognozuojama, pirmąją naujųjų metų savaitę vis pasirodys lietus, o rytinėje šalies dalyje dažnesnė bus šlapdriba.

„Dažniausiai turbūt matysime apniūkusį dangų, orai bus drungni, tikrai ne žiemiški. Jei pasnigs, tai tik šeštadienį ar sekmadienį, o vėliau viską greičiausiai nuplaus“, – įžvalgomis dalijosi sinoptikė.

Sausis bus šiltesnis, tačiau gausesnis kritulių

Lyginant su daugiametėmis normomis, pirmoji sausio savaitė 2018-aisiais bus šiltesnė, tačiau gausesnė kritulių.

Vidutinė daugiametė temperatūra nuo sausio 1 iki 7 dienos yra maždaug -3,6 laipsnio, o šiemet ji, prognozuojama, bus -1,4 laipsnio. Tuo metu kritulių įprastai būdavo apie 10,5 mm, o šiemet, žadama, jų iškris 13 mm.

Sausio mėnesio vidutinė oro temperatūra numatoma, kad bus iki 2,0 laipsnių aukštesnė nei daugiametė (1981–2010 m. vidurkis), kuri Lietuvoje siekia -3,2 laipsnių. Prognozuojamas kritulių kiekis šiek tiek viršys standartinę klimato normą (pagal 1981–2010 metų vidurkį – 51 mm), tačiau šis skirtumas nebus ryškus (iki 10 proc.).

Tiesa, tikėtinos trumpalaikės šalčio bangos, ypač – sausio pabaigoje, vasario pradžioje. Šiuo laikotarpiu dažniau nei įprastai stebimas arktinio oro įsiveržimas į vidutines platumas.

Rodo klimato šiltėjimą

I. Marcinonienės teigimu, bendra daugiametė tendencija rodo klimato šiltėjimą, bet, žvelgiant trumpais laikotarpiais, gali būti ir šiltų, ir šaltų dienų.

„Šio dešimtmečio žiemos kone visos buvo šiltesnės, tik kelios – šaltesnės už normas, nors buvo ir tokių, kai visai nesilaikė sniego danga“, – priminė sinoptikė.

Tarkime 2010 m. gruodžio pabaiga, aiškino ji, buvo labai snieginga, o be pastovios sniego dangos buvo 2007-ieji, 2008-ieji.

„Taigi orų fronte nieko naujo“, – užtikrino I. Marcinonienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA