Perspėja muitininkai: suvenyrai Lietuvos gali ir nepasiekti | Kas vyksta Kaune

Perspėja muitininkai: suvenyrai Lietuvos gali ir nepasiekti

BNS 2017/12/29 20:48
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vis daugiau lietuvių šventes praleidžia šiltuose kraštuose. Muitininkai primena, kad keliautojai, norėdami iš užsienio šalių parsivežti suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, turi pasidomėti, ar jiems nėra reikalingi specialūs leidimai.

Prieš pat Kalėdas į Vilnių iš Jungtinių Arabų Emyratų parskridęs lietuvis kaip suvenyrus ar dovanas artimiesiems vežėsi 7 koralų nuolaužas ir 10 kriauklių. Manoma, kad vyriškis nežinojo, kad tokius daiktus įvežti leidžiama tik turint vienkartinį CITES leidimą gabenti tarptautinės konvencijos saugomos nykstančios floros dalis ar gaminius iš jų.

Muitinės departamentas primena, kad Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje galima rasti CITES konvencijos nuostatas bei Prekybos laukiniais gyvūnais bei augalais taisykles. Šios taisyklės reglamentuoja nykstančių laukinių gyvūnų, augalų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų bei augalų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką.

Taisyklėse taip pat išvardinti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai įsivežant CITES konvencijos saugomus laukinės faunos ir floros egzempliorius ar gaminius iš jų.

Keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę tokių leidimų turėtų kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą, skelbia muitinė.

Pilnateise CITES konvencijos šalimi nare Lietuva tapo 2002 m. Šiuo metu konvenciją yra ratifikavusios daugiau kaip 170 valstybių. Konvencijos globojamų gyvūnų ir augalų sąraše įrašyta daugiau kaip 30 tūkst. pasaulyje nykstančių ir CITES konvencijos saugomų rūšių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA