Nuo sausio 1-osios – gyventojų pajamų ir socialinių išmokų pokyčiai | Kas vyksta Kaune

Nuo sausio 1-osios – gyventojų pajamų ir socialinių išmokų pokyčiai

delfi.lt 2017/12/29 17:00
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

2018-uosius Lietuvos gyventojai pasitiks didėsiančiomis pajamomis, kintančiomis išmokomis, pensijomis ir visiems Lietuvos vaikams mokamais „vaiko pinigais“, o šeimoms bus patogiau slaugyti sergančias atžalas. Pasikeitimų laukia tikrai nemažai, tik ar jie itin reikšmingi?

Didėja minimalioji mėnesinė alga

Nuo 2018 m. sausio 1-os dienos minimalųjį atlyginimą gaunantys darbuotojai uždirbs daugiau, pranešime spaudai teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Rudenį Vyriausybę, darbdavius ir profesines sąjungas vienijančiai Trišalei tarybai rekomendavus ir Vyriausybei priėmus nutarimą, nuo sausio 1 d. minimalioji mėnesinė alga (MMA) nuo 380 eurų didėja iki 400 eurų (20 eurų arba 5,3 proc.). Minimalusis valandinis atlygis didėja iki 2,45 euro (0,13 eurų arba 5,5 proc.).

Šalyje 400 eurų MMA gaus apie 264 tūkst. darbuotojų. Ministerija taip pat primena, kad naujosios redakcijos Darbo kodeksas nustato, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Išmoka vaikui – visiems Lietuvos vaikams

Naujos redakcijos Išmokų vaikams įstatymu įtvirtintas išmokos vaikui mokėjimas visiems vaikams. Universali 30 eurų išmoka vaikui bus mokama visiems vaikams nevertinant šeimos gaunamų pajamų. Vaiko pinigus gaus ne tik šeimoje auginami ar globojami vaikai, bet ir šeimynose bei vaikų globos institucijose augantys vaikai.

Papildomai išmoka vaikui (nuo gimimo dienos iki 2 metų – 28,5 eurai, nuo 2 iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau, iki jiems sukaks 21 metai – 15,2 eurai) bus skiriama šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms 1 ar 2 vaikus, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 1,5 VRP (t. y. 183 eurai). Taip pat – šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms 3 ar daugiau vaikų, nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Prašymus dėl išmokos vaikui skyrimo bus galima teikti nuo 2018 m. sausio mėnesio. Svarbu tai, kad išmoka vaikui, kaip ir kitos socialinės išmokos, mokama nuo teisės atsiradimo dienos už praėjusį mėnesį ir grąžinama ne daugiau kaip už 12 praėjusių mėnesių. Tai reiškia, kad net jeigu tėvai kreiptųsi ir 2018 m. lapkričio mėn., išmoka bus išmokėta nuo 2018 m. sausio 1 d. Vadinasi, nėra būtinybės kreiptis jau 2018 metų pradžioje.

Kreipimosi dėl išmokos vaikui tvarka nesikeičia. Pateikti prašymą išmokai vaikui gauti bus galima elektroniniu būdu per socialinės paramos informacinę sistemą www.spis.lt – prisijungimas galimas trimis būdais, gyventojai galės pasirinkti jam patogiausią, elektroninis parašas nėra būtinas. Taip pat prašymą bus galima pateikti raštu savivaldybės administracijai pagal savo deklaruotą gyvenamąją vietą arba savivaldybės administracijai, kurioje asmuo faktiškai gyvena (įprastai prašymai priimami seniūnijoje). Kreipiantis dėl universalios 30 eurų išmokos vaikui papildomų dokumentų teikti nereikia.

Palankesnės sąlygos gauti piniginę socialinę paramą nepasiturintiems gyventojams

Atsižvelgiant į tai, kad išmoka vaikui bus mokama visiems vaikams, pakeistas ir Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymas, kuriame nustatyta, kad skiriant socialinę pašalpą ir (ar) būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijas į šeimų, auginančių vaikus, pajamas išmoka vaikui nebus įskaitoma.

Minėto įstatymo pakeitimais papildomai bus skatinami dirbantys asmenys. Skiriant piniginę socialinę paramą nepasiturintiems gyventojams, į šeimos (asmens) gaunamas pajamas nebus įskaitoma dalis darbinių pajamų: 15 proc. darbo užmokesčio – bendrai gyvenantiems asmenims, neauginantiems vaikų (įvaikių), arba vienam gyvenančiam asmeniui; 20 proc. – bendrai gyvenantiems asmenims, auginantiems vieną ar du vaikus (įvaikius); 25 proc. – bendrai gyvenantiems asmenims, auginantiems tris ar daugiau vaikų (įvaikių); 30 proc. – asmenims, vieniems auginantiems vieną ar du vaikus (įvaikius); 35 proc. – asmenims, vieniems auginantiems tris ar daugiau vaikų (įvaikių).

Taip pat į nenuolatinio (vienkartinio) pobūdžio gaunamas pajams bus įskaitoma tik ta lėšų dalis, kuri viršys 1 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydį. Ministerija primena, kad nuo 2018 m. VRP dydis padidėja nuo 102 iki 122 eurų.

Minėti pasikeitimai ypač palies dirbančias ir vaikus auginančias šeimas – padidės piniginės socialinės paramos dydis bei išaugs realios nepasiturinčių šeimų pajamos.

Keičiamas vaikų išlaikymo išmokų administratorius, didėja išmoka

Nuo 2018 m. sausio 1 d. vaikų išlaikymo išmokų skyrimo, mokėjimo ir išieškojimo funkcijas, kurias vykdė Vaikų išlaikymo fondo administracija, pradės vykdyti „Sodra“.

Prašymus ir visus būtinus dokumentus vaiko išlaikymo išmokų skyrimui ir mokėjimui, pažymų išdavimui bus galima pateikti savo asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui (EGAS), atvykus į bet kurį „Sodros“ skyrių arba paštu.Dėl vaikų, kuriems bus tęsiamas išmokų mokėjimas, prašymų „Sodrai“ rašyti nereiks. Juos reikės teikti tiems pareiškėjams, kurie kreipsis po 2018-ųjų sausio 1-osios dėl naujai skiriamų išmokų. Visa asmeninė informacija, susijusi su vaikų išlaikymo išmokomis (dėl dokumentų, reikalingų išmokų skyrimui ar mokėjimui trūkumo, sprendimai dėl išmokų skyrimo (neskyrimo), nutraukimo ar išieškojimo ir pan.) bus teikiama asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui (EGAS).

Šiek tiek didėja šios išmokos suma. Vienam vaikui per mėnesį išmoka negalės būti didesnė negu 1,8 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio, galiojusio mėnesį, už kurį išmoka mokama, ir tai sudarys 68,4 eurai (dabar išmoka yra 1,5 BSI dydžio ir tai sudaro 57 eurai).

Sergančius vaikus slaugyti bei išmokas gauti galės ir seneliai, ilgėja slaugos laikotarpis

Slaugyti susirgusius anūkus ir už tai gauti atitinkamą ligos išmoką nuo 2018 metų galės ir teisę į šią išmoką turintys seneliai. Kad gautų išmoką, jie turi mokėti ligos socialinio draudimo įmokas, kitaip tariant – būti dirbantys ir draudžiami ligos socialiniu draudimu bei turėti reikalingą ligos draudimo stažą. Vienu metu išmoką sergančio vaiko slaugai galės gauti vienas iš jį slaugančių ir teisę į išmoką turinčių šeimos narių.

Taip pat ilgėja sunkiomis ligomis sergančių vaikų slaugos laikotarpis.Ypač sunkių ligų atveju išmoka už vaiko iki 18 metų slaugą jį slaugančiam tėčiui, mamai, seneliui, senelei, globėjui ar rūpintojui galės būti mokama iki 364 kalendorinių dienų, skaičiuojant nuo pirmosios slaugymo dienos, o už sunkiomis ligomis sergančio vaiko iki 18 metų slaugą – iki 180 kalendorinių dienų.

Didėja minimali motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka

Nuo 2018 m. minimali motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka negalės būti mažesnė nei 6 bazinės socialinės išmokos. Bazinę socialinę išmoką tvirtina Vyriausybė ir jos dydis šiuo metu – 38 eurai. Vadinasi, minimali mėnesinė motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka negalės būti mažesnė nei 228 eurai. (2017 m. gruodį minimali motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka buvo 166 eurai).

Dar didesnės socialinio draudimo pensijos

Nuo 2018 m. sausio 1 d. socialinio draudimo pensijos bus perskaičiuojamos pagal naujas pensijų apskaičiavimo taisykles ir indeksuojamos, atsižvelgiant į darbo užmokesčio fondo pokyčius. Numatoma, kad jos bus indeksuojamos apie 7 proc. Dėl indeksavimo ir dėl perskaičiavimo, kuris bus atliekamas iki rugsėjo mėn., vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu, skaičiuojama, turėtų didėti apie 29 eurus. Be to, nuo 2018 m. bus pradėtas indeksuoti ir našlių pensijų bazinis dydis, todėl bazinio dydžio našlių pensijos taip pat didės jau nuo 2018 m. sausio 1 d.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad visais atvejais pensijos didės individualiai: daugiau socialinio draudimo stažo įgijusiems asmenims didėjimas bus ryškesnis, mažiau – mažesnis.

Apie 7 proc. bus indeksuojamos ir netekto darbingumo (invalidumo), našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko pensijos, kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas.

Naujovės valstybinių pensijų srityje

Nuo sausio 1 d. 7 procentais didėja visos nukentėjusiųjų asmenų valstybinės pensijos. Šios pensijos mokamos už praėjusį mėnesį, todėl padidėjusios pensijos gavėjus pasieks vasario mėn.

Nauja ir tai, kad nuo sausio 1 d. teisę gauti antrojo laipsnio valstybinę pensiją įgis daugiavaikiai tėčiai (įtėviai), išauginę 5 ir daugiau vaikų, kai nėra daugiavaikės motinos (įmotės) arba kai daugiavaikė motina (įmotė) neatitinka Lietuvos Respublikos valstybinių pensijų įstatyme nustatytų antrojo laipsnio valstybinės pensijos skyrimo sąlygų. Taip pat nustatyta sąlyga, kad antrojo laipsnio valstybinė pensija daugiavaikiam tėvui gali būti skiriama tik tuo atveju, jeigu daugiavaikei motinai nebuvo paskirta antrojo laipsnio valstybinė pensija.

Didesnės šalpos išmokos

Nuo 2018 metų sausio 1 dienos įsigalioja naujas – 130 eurų– bazinis šalpos pensijos dydis. Dėl to šalpos išmokos (priklausomai nuo išmokos rūšies ir gavėjų kategorijos) padidės nuo 9 eurų (šalpos našlaičių pensija) iki 40,5 eurų (šalpos neįgalumo pensija netekusiems 100 proc. darbingumo iki 24 metų). Šalpos senatvės pensija padidės nuo 100,8 eurų iki 117 eurų.

Šalpos išmokas gauna daugiau nei 60 tūkst. asmenų. Tai – našlaičiai, neįgalūs vaikai, nuo vaikystės neįgalūs suaugę asmenys, kiti neįgalieji ir senatvės pensijos amžių sukakę asmenys, kurie neįgijo stažo socialinio draudimo pensijai gauti.

Didesni biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai

2018-iems metams nustatytas naujas pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis – ji didinama 2 eurais arba 1,5 proc. iki 132,5 euro.

Šis dydis taikomas 180 tūkst. darbuotojų, kurių didžiausią dalį sudaro biudžetinių įstaigų darbuotojai (pavyzdžiui, mokytojai, kultūros darbuotojai, socialiniai darbuotojai), dirbantys pagal darbo sutartis, dėl to šių žmonių atlyginimai didės.

Atsižvelgiant į MMA ir pareiginės algos (atlyginimo) bazinio dydžio didėjimą, patikslinti minimalieji pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai, taikomi biudžetinių įstaigų darbuotojams, kad minimalieji dydžiai nebūtų mažesni už MMA dydžius ir atitiktų Darbo kodekso nuostatas, kad minimalusis darbo užmokestis – mažiausias leidžiamas atlygis už nekvalifikuotą darbą.

Dėl šių pareiginės algos (atlyginimo) bazinio dydžio ir minimaliųjų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientų, taikomų biudžetinių įstaigų darbuotojams, pakeitimų mažiausiai uždirbančiųjų atlyginimai turėtų didėti apie 20 eurų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA