„Pelėdų kalno“ režisierius A. Juzėnas: tokio filmo dar nebūsite matę (pristatytas anonsas) | Kas vyksta Kaune

„Pelėdų kalno“ režisierius A. Juzėnas: tokio filmo dar nebūsite matę (pristatytas anonsas)

L. Juzėno nuotr.

Ketvirtadienį istorinės lietuvių kino juostos „Pelėdų kalnas“ kūrėjai pristatė oficialų filmo anonsą. Audriaus Juzėno režisuotas kūrinys apie ankstyvąjį sovietinės okupacijos laikotarpį ir karštą lietuvių rezistenciją, kurio nemaža dalis nufilmuota Kaune, kino teatrus pasieks ateinančių metų vasario 16 dieną.

[galerija kiek=”4″]

Kaip rašoma anonso informaciniame pranešime, ilgai laukta vaidybinė drama „Pelėdų kalnas“ – tai ne tik „Vilniaus geto“ ir „Ekskursantės“ režisieriaus Audrius Juzėno naujas šedevras, bet ir dovana Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. „Pelėdų kalnas“ – kino filmas, paliesiantis žiūrovą iki širdies gelmių. Tai juosta apie begalinę meilę ir atsidavimą savo šaliai, nenugalimą laisvės troškimą, viltį ir pasipriešinimą bei sudėtingus sprendimus, kovą už būvį ir prisitaikymą, norint išgyventi karo, represijų, cenzūros ir trėmimų kankinamoje okupuotoje šalyje.

Dar 2015 metais pradėtas filmuoti „Pelėdų kalnas“ nukelia į okupuotą Lietuvą po Stalino mirties – filme vaizduojamas 1947–1953 metų laikotarpis ir pasakojama apie nuožmų karą tarp nepasidavusių okupacijai tautiečių ir sovietinio režimo, kuriam neįtikę ar besipriešinantys yra terorizuojami, žudomi ir tremiami į Sibirą.

„Nors Antrasis pasaulinis karas jau buvo pasibaigęs, tačiau mirtis Lietuvoje žvelgė iš už kiekvieno kampo. Tai filmas apie vyresnės kartos skaudžią praeitį, tačiau skiriamas dabartinėms kartoms, mat panašių problemų galima rasti ir dabar. Aš neabejoju, kad tokio filmo dar nebūsite matę“, – sako A. Juzėnas.

Pasak filmo režisieriaus, kūrinyje vaizduojama jaunoji karta, ištvėrusi karo chaosą ir turėjusi rinktis tarp emigracijos, traukimosi į mišką ir prisitaikymo. Vieni pasiaukojo partizaniniam žygiui į Vakarus, kad nuneštų žinią laisvam pasauliui ir JAV Kongresui apie Baltijos kraštų nepriklausomybės siekį bei Kremliaus nusikaltimus, kiti maištavo tyliai, be ginklo, vildamiesi laimės, mylimojo ar mylimosios, oraus gyvenimo, treti sudaužytų likimų fone pasidavė… Filme visapusiškai atsiskleidžia pokario kartos veidas ir kovos bei baimės atmosfera. Baimės, taip ir nenumalšinusios nenumaldomo laisvės šauksmo.

Pagrindiniai vaidmenys atiteko kine debiutuojantiems, tačiau itin talentingiems jaunosios kartos aktoriams: Arnas Danusas atlieka jaunojo partizano Šmelingo, beatodairiškai kovojančio už mylimos šalies laisvę, vaidmenį. Aidas Jurgaitis vaidina Tadą – dvejonėse paskendusį jauną studentą, kuris, siekdamas išgyventi, prisitaiko prie tenykštės Lietuvos, tačiau vis randa būdų, kaip pagelbėti į Sibirą ištremtiems tautiečiams. Paulina Taujanskaitė filme tampa studente Rita – meilės trikampio tarp Šmelingo ir Tado pagrindine dalyve.

„Kartais pamirštame, kokia Lietuva iš tiesų yra. Tai be galo didinga šalis, turinti gilią, turtingą istoriją. Per tiek amžių matę ir didingų, ir kruvinų, rodos, be vilties laikų, šiandien mes didžiuojamės švęsdami Valstybės atkūrimo šimtmetį. Tad ir šis filmas, kaip dovana atkūrimo šimtmečiui, tikiu, visiems primins apie tai, kaip nepasiduoti, tikėti, kovoti, veikti, kai atrodo, kad nėra nė menkiausių šansų pakeisti beviltišką padėtį“, – sako UAB „Kino gamyba“ vadovas ir vienas iš filmo prodiuserių Norbertas Pranckus.

„Pelėdų kalnas“, remiamas Lietuvos kino centro, šalies kino teatrus pasieks jau 2018 m. vasario 16 d. Filmo prodiuseriai – Norbertas Pranckus ir Justina Ragauskaitė, scenarijaus autorius – Pranas Morkus. Filme vaidina: Arnas Danusas, Aidas Jurgaitis, Paulina Taujanskaitė, Aleksas Kazanavičius, Aldona Bendoriūtė, Mantas Zemleckas, Rūta Šmergelytė, Adomas Jasiukėnas, Darius Meškauskas, Aleksandra Melnikova, Dainius Svobonas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA