AKU kalėdinėmis vaišėmis pradžiugino kukliau gyvenančias Vilijampolės šeimas | Kas vyksta Kaune

AKU kalėdinėmis vaišėmis pradžiugino kukliau gyvenančias Vilijampolės šeimas

R. Tenio nuotr.

Prieš pat šv. Kalėdas Akademinė kredito unija (AKU) aplankė dešimt kiek kukliau gyvenančių Vilijampolės šeimų, kuriose auga maži vaikai. Jiems įteikti šventiniai lauknešėliai, kurių viduje – vaišės šv. Kūčių ar Kalėdų stalui: kūčiukai, šakotis, mandarinai, saldainiai, taip pat arbata, kava. Tai jau 20-tas, paskutinis šįmet AKU nuveiktas geras darbas Kaunui ir kauniečiams. Būtent tiek jų 2017-aisiais atlikta unijai minint veiklos dvidešimtmetį.

Aplankė šeimas

„Šiemet nusikaltome – vietoj 1 proc. nuo uždirbto pelno AKU skyrė 4 proc. savo bendruomenės nariams“, – šypsodamasis atskleidė AKU Pardavimo ir rinkodaros vadovas Minvydas Genys. Prieš pat šv. Kalėdas jis su kolege Kreditų vadybininke Roberta Keizikiene vienai dienai tapo Kalėdų Seneliais – su dovanomis aplankė šeimas, dalis jų patenka socialinės rizikos grupėn, remiami valstybės.

Dešimt šeimų, auginančių nepilnamečius vaikus, atrinko Vilijampolės seniūnija. Ant seniūnijos socialinės darbuotojos, atrinktos tos šeimos, kurios stengiasi iš paskutiniųjų, kad jų gyvenimas keistųsi, gerėtų materialinė padėtis, gyvenimo kokybė, socialinis gyvenimas.

AKU atstovai: R. Keizikienė ir M. Genys./R. Tenio nuotr.

„Tai šeimos, kurioms šiuo metu reikia mūsų paramos, supratingumo, paskatinimo ir svarbiausia – tikėjimo. Istorijų yra įvairių: vieni turi skolų, kitiems nenusisekė šeiminis gyvenimas ir augina vaikus vienas iš tėvų, stokojama pinigų, yra ir turinčių žalingų įpročių. Tačiau mes tikime, kad žmonės gali pasikeisti, kalėdinės dovanos kaip paskata ir ženklas, kad yra žmonių, kuriems jie rūpi, dabar tereikia žengti atsakomąjį žingsnį patiems – pasistengti dėl savo gyvenimo konkrečiais darbais“, – sakė socialinė darbuotoja.

Ji pasakojo, kad minėtų šeimų tarpe yra įkvepiančių pavyzdžių: viena vaikus auginanti moteris, kuriai dėl šeimos negandų teko kurį laiką gyventi Kartų namuose, šiandien stojasi ant kojų, grąžina paimtas skolas, vaikai visad prižiūrėti, namuose – tvarkingai ir jauku, tačiau sunku vienai užtikrinti materialinę šeimos gerovę.

Pagal statistiką, Vilijampolės seniūnija yra viena iš tų, kur gyvena daugiausia socialinės rizikos šeimų Kaune.

Dovanos šeimoms./R. Tenio nuotr.

Bendruomenė gali palaikyti

Kaip bendruomenė galėtų padėti šioms šeimoms? Socialinė darbuotoja įsitikinusi – besistengiančioms reikėtų suteikti sąlygas persikelti kitur, tarp žmonių, kurie motyvuoja, rodo gerą pavyzdį, tuomet ir patys nejučia imtų keistis, keltų aukštus gyvenimo tikslus, keistųsi.

„Štai viena šeima gyvena probleminiame bendrabutyje, tačiau ji stengiasi, kabinasi į gyvenimą, jai reikėtų tarp kitų normalių šeimų gyventi, kad matytų gerųjų pavyzdžių“, – įsitikinusi Vilijampolės seniūnijos soc. darbuotoja.

Ji pastebėjo, kad supratimo stinga ne tik iš aplinkinių, bet valstybinių institucijų: štai viena šeima turėjo 600 eurų skolą, pradėjo ją mokėti, beliko 23 eurai išmokėti ir ją iškvietė į teismą, priteisė teismo išlaidas, elektros tinklų advokato paslaugas. „Kurie stengiasi, būtų galima palaikyti ir šiek tiek palaukti“, – svarstė seniūnijos darbuotoja.

Šventinės vaišės Vilijampolės šeimoms, auginančioms vaikus./R. Tenio nuotr.

Linki motyvacijos ir noro keistis

Po apsilankymo pas šeimas, AKU atstovų veiduose buvo ne tik romi šypsena, bet ir susirūpinimas. „Šv. Kūčių stalas jau kaip ir paruoštas, vaikai per šventes turės kuo pasidžiaugti, žino, kad yra Kalėdos. Šioms šeimoms reikia atsispirti nuo kažkokio taško, suprantama, galbūt sunku pakeisti gyvenamą vietą ir pan. Yra šeimų, kur trūksta motyvacijos, tačiau yra ir šviesulių. Pavyzdingas šeimas reiktų iš čia iškelti, reiktų sudaryti sąlygas joms apsigyventi tarp kitų šeimų. Kad būtų pavyzdys, kaip turi atrodyti darni šeima, kad būtų siekiamybė. Labai linkiu, kad kitąmet šios šeimos sugalvotų tikslą, atsispirtų nuo skurdo, susirastų darbą, specialybę įgytų. Reikia noro siekti geresnio gyvenimo, tikėjimo. Aš su AKU kolegomis tikime, kad gyvenime gali viską pasiekti, reikia tik noro ir veiksmo“, – įsitikinęs M. Genys.

Jo kolegė Roberta Keizikienė irgi nusiteikusi viltingai: „Jaučiuosi puikiai darydama gerą darbą, smagu prisidėti prie artėjančių švenčių ir suteikti džiaugsmo. Išties, išėjęs iš sau įprastos bendruomenės zonos – pamatai visai kitą gyvenimą, o jis čia pat, Kaune. Mažus vaikus auginančios šeimos gyvena sudėtingomis sąlygomis, dabar jiems reikia pagalbos. Ir nebūtinai materialios: galima padėti patarimu, apsilankymu, rekomendacija darbui, patarimu, kur mokytis, ugdytis ir pan. Kauno šeimoms linkiu daugiau gerų akimirkų, kabintis į gyvenimą ir tikėtis geriausio. Jums būtinai pasiseks!“, – tiki R. Keizikienė.

Dovanų skirstymas./R. Tenio nuotr.

„20 metų – 20 gerų darbų“

Akademinė kredito unija 2017 m. mini 20 metų veiklos sukaktį. Ta proga vykdė akciją „20 metų – 20 gerų darbų“.

AKU darbuotojai šioms reikmėms skyrė 4 proc. metinio pelno. Atlikti darbai: tapo neatlygintinais kraujo donorais; Kauno klinikų, Traumų ir skubios pagalbos centro bibliotekai padovanojo dėžę knygų;  zoologijos sodui padovanojo išdalinti vaikams knygas su šios vietos gyvūnais; gyvūnų prieglaudai „Penkta koja“ parūpino ėdalo; pasodino medelius ir gėles Petrašiūnų progimnazijos kieme; įteikė profesionalią bėgimo avalynę Lietuvos parolimpinės lengvosios atletikos rinktinės sportininkams; miestiečius pradžiugino kuponais nemokamai nusiplauti automobilius; senjorams padovanojo savaitraščio pusmečio prenumeratą; 20 socialiai remtinų šeimų įteikė kvietimus pačiužinėti ant ledo; labdaros organizacijai „Caritas“ padovanojo žaislų ir buitinės technikos; drauge su Maltiečių ordinu lankė vienišus Kauno senolius, surengė jiems šventinį vakarą, taip pat tvarkė apleistus kapus; miestiečiams dovanojo kvietimus stebėti „Žalgirio“ varžybas bei apsilankyti „Girstučio“ baseine; taip pat AKU parėmė vienos Kauno mokyklos moksleivių konkursą.

Daugiau apie AKU skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA