Lietuvių Senelis Kalėda atskleidė, kas yra geriausia dovana | Kas vyksta Kaune

Lietuvių Senelis Kalėda atskleidė, kas yra geriausia dovana

Asmeninio archyvo nuotr.

Pagaliau į visų kiemus ir širdis atėjo didžiausia žiemos šventė – šv. Kalėdos. Būkite pasveikinti! Tie, kurie per metus nuveikė daug gerų darbų – šiandien po eglute rado dovanų, jas lietuviams padėjo ne kas kitas, o lietuvių Senelis Kalėda. Švenčių išvakarėse jis sutiko atsakyti į portalo „Kas vyksta Kaune” klausimus.

Talentingas ir įvertintas

Raudonskruostis Senelis Kalėda atviravo šįmet kaip reikiant nuvargęs: vos per kelias savaites turėjo galybę viešų susibūrimų su vaikais ir dar apskriejo visą šalį, kad įlipęs per kaminą sumestų dovanas visiems, kurie atliko gerus darbus.

Senelis Kalėda (Petras Lisauskas) yra profesionalus aktorius, choreografas bei šokėjas, Seneliu Kalėda dirba jau 7 metus, tiek pat laiko augina ir savo apyilgę barzdą, kurią vaikai tampo norėdami įsitikinti ar tikra, prieš Kalėdas ją pasidažo baltai, apsirengia šventiškus apdarus, pasiima maišą dovanų ir keliauja pas visus vaikus ir ne vaikus. Jis turi daug gabumų: anksčiau dirbo Trakų pilies juokdariu viduramžių šventėse, buvo „Raudonų nosių” socialinės iniciatyvos klounas ir lankydavo sergančius vaikus. Turi jis ir apdovanojimus už aktorystę – Lietuvos kino apdovanojimą „Sidabrinė gervė“ ir Kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premiją. Sukūręs šeimą jau ir pats augina du vaikus.

Tad, ką šis Senelis nori pasakyti visiems portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojams?

Smagi misija

„Lietuviškas Senelis Kalėda yra tradicinis ir pakankamai kosmopolitiškas, tad neverta sekti užsienio madomis ir pataikauti „coca colos” sukurtam linksmo, ilgabarzdžio, raudonai vilkinčio Kalėdų Senelio įvaizdžiui. Kalėdos ne tik krikščioniška šventė, bet ir šviesos atėjimo, juk šiuo metu dienos pradeda ilgėti. Yra kuo pasidžiaugti! Tautosakoje yra personažas, kuris grąžindavo šviesą ir atnešdavo dovanas. Dabar šią misiją atlieku aš”, – kalbėjo Senelis Kalėda.

Jis neslėpė – nuostabu atnešti džiaugsmą vaikams. „Kalėdų Senelis ne kurjeris, atnešantis dovanas, o žmogus, kurio dėka susiburia tėvai, vaikai. Didžioji dovana – pabūti kartu, pabūti šventėje, susiburti visai šeimai bei atsiprašyti vienas kito, susitaikyti, pasidžiaugti buvimu kartu „, – sakė pašnekovas.

Senelis Kalėda sveikina sulaukus šv. Kalėdų./R. Tenio nuotr.

Lietuviška tradicija

Etnologo doc. dr Arūno Vaicekausko teigimu, lietuviškas Senelis Kalėda yra gan naujoviškas, tačiau labiau savas, esą jis apsirengęs vilkų kailiais ir išlipęs iš Čepkelių raisto.

Senelis Kalėda sakė nežinantis, kiek iš viso šalyje gyvena lietuviškų Kalėdų Senelių, bet jam teko sutikti girininką, vykdantį šią misiją. „Jis turi ilgą barzdą, „visas apaugęs”, kaip tikras senelis, veide – spindi gerumas, šypsena, o kaip kitaip, juk jis arti gamtos!”

Savo kostiumą Senelis Kalėda siuvo remdamasis skandinavų kostiumu, pažiūrėjo į „coca colos” 1931 m. sukurtą ir padarė tarpinį variantą. „Iki tol turėjau natūralesnių spalvos drabužius: žalios, mėlynos, rudos, chaki spalvos, tačiau kažkuriais metais nuėjau pas vaikus ne raudonu kostiumu, įžiebiau miesto eglę ir po to vaikai komentavo: buvo ar ne tas Kalėdų senis?”, – šypsodamasis kalbėjo Kalėdų personažas.

Daugiausiai per kelias savaites (nuo gruodžio 11 d. iki Naujųjų) jis turėjo 73 pasirodymus, tuomet šventiniuose susitikimuose aplankė apie 1,5 tūkst. vaikų, atviravo, jog tuomet spėjo ir pavargti. Darbuojasi jis Klaipėdoje, Vilniuje, Alytuje, buvo ir į Kauną užsukęs.

Senelis Kalėda./Asmeninio archyvo nuotr.

Kokios dovanos geriausios?

Senelis Kalėda susirūpinęs, kad vaikai rašydami laiškus prašo pakankamai materialių dovanų. Dovanų prašo įvairiausių, tačiau, anot Senelio, už per metus nuveiktus darbus ir dovana gaunama atitinkama.

„Akcentuoju, kad didžiausia dovana – laikas, kurį gali skirti savo vaikui, artimui. Atsakingiau derėtų žiūrėti į dovanas: brangus lego instruktorius nekompensuos laiko, praleisto kartu. Tiesa, visada labai svarbu dovanoti knygas ar žaidimus, skatinančius kūrybiškumą. Yra tekę darželyje dovanoti tokią didelę dovaną, kurią būdamas stiprus vyras nepakėliau, tėvai turėjo padėti įnešti. Labiausiai visiems linkiu nebijoti atidėti darbus ir skirti laiko savo artimiesiems. Ar žinote, ką dažniausiai mato Kalėdų senis atsisukęs į tėvelius darželio grupėje? Objektyvų jūrą! O kur plojimai vaikui? Jei tėvai sugebėjo skirti laiką ateiti pažiūrėti kaip vaikas linksminasi, juokiasi, džiaugiasi, tai gal galėtų suorganizuoti, kad kažkuris vienas pafilmuotų, pafotografuotų? Būna, kad vaikas pasako eilėraštį ar grupė dainelę padainuoja ir nėra kam ploti, nes visi tėvai filmuoja telefonais…”, – susimąstyti ragino Senelis Kalėda.

Senelis klampoja per pusnis./Asmeninio archyvo nuotr.

Gyvūnai – ne pati geriausia dovana

Beje, dėl dovanos augintinio – jis ragino rimtai pagalvoti ir jei ne visi šeimos nariai sutinka, verčiau nereikia, mat tai didelė atsakomybė. „Gyvūnų globos namų statistika rodo, kad prieš šventes iškeliauja daugiau augintinių, tačiau po švenčių staiga atkeliauja žymiai daugiau, jie ne tik atvežami, bet ir tiesiog paleidžiami į gatvę. Atsakomybę prisiimti reikia pilna širdimi”, – teigė Senelis Kalėda ir tęsė: „Brangiausia dovana – skirtas laikas, susitikime vieni su kitais, rašykime tikrus laiškus, o ne feisbuke bendraukime!”, – ragino Kalėdų personažas.

Kalėdinis papuošimas Senamiestyje./R. Tenio nuotr.

Kalėdų naktį vyksta stebuklai

Pašnekovas neabejoja, kad Kalėdų naktis – stebuklų, tad visus vaikus suspėja per ją aplankyti.

Pabaigoje paklausiame, kiekgi dar gyvuos Kalėdų Senelis? „Kol vaikai juo tikės, o visi esame kažkieno vaikai – tol ir gyvuos Kalėdų Senelis!”, – pasakė jis ir pasikinkęs elnių roges išskriejo po darbymečio ilsėtis į Šiaurę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA