Prezidentė mano, kad neklausydama jos patarimų Vyriausybė „šaudo sau į kojas“ | Kas vyksta Kaune

Prezidentė mano, kad neklausydama jos patarimų Vyriausybė „šaudo sau į kojas“

BNS 2017/12/24 16:54
Archyvas / R. Tenio nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Vyriausybė ne visada klausosi patarimų, o taip elgdamasi „šaudo sau į kojas“. Šalies vadovė komentavo pirmaisiais darbo metais ministrų kabineto darytas klaidas ir iš jų kylantį visuomenės suskaldymą.

Sekmadienį paskelbtame interviu naujienų portalui 15min.lt šalies vadovė sakė didelių dalykinių klaidų pirmaisiais Vyriausybės darbo metais nematanti, tačiau sukritikavo valdančiuosius dėl prastos komunikacijos ir, jos teigimu, „jėga priimamų sprendimų“, kurie supriešina visuomenę.

„Negalima sudaryti iliuzijos, kad viena grupė, teisėsauga, yra svarbesnė, o, pavyzdžiui, mokslas, yra mažiau svarbu. Aš manau, kad tai yra politinės, komunikacinės klaidos. Tai nėra esminės dalykinės klaidos, bet tai tos klaidos, kurios sukelia negatyvią emociją, uždeda šešėlį ant viso biudžeto, ant visos finansinės politikos, kaip galbūt labiau skaldančios, supriešinančios, nei atvirkščiai“, – teigė D. Grybauskaitė.

„Mėginu patarti Vyriausybei, atskiriems ministras – mes tikrai mėginame dirbti tiek, kiek įmanoma, tiek, kiek Vyriausybė prisileidžia, nori klausyti patarimų. Deja, ne visada tie patarimai yra išgirsti ir girdimi – tada išeina va tokios didelės klaidos, kurios sukelia daug negatyvo visuomenėje ir praktiškai Vyriausybė šaudo sau į kojas“, – pridūrė šalies vadovė.

Ji pažymi, jog esant ekonominiam augimui perskirstant biudžeto pajamas supriešinamos kai kurios socialinės grupės. Pasak D. Grybauskaitės, 600 mln. eurų socialinei sričiai kitų metų biudžete yra „išties nemaži pinigai“, bet ji pasigenda tolygesnio lėšų skirstymo švietimo, sveikatos sritims, kritikuoja ir valdančiųjų blaškymąsi dėl šildymo lengvatos, sprendimą neskirti papildomų lėšų rezidentams.

„Vidurinioji klasė palikta „už borto“, mokslas, švietimas, ir daug kas investicijų, ypač algų srityje gauna daug mažiau, nei galėjo. Galbūt tas paskirstymas galėjo būti šiek tiek racionalesnis. Kalbėti apie kokią nors pensijų reformą, keliant algas teisėsaugai, supriešinamos tam tikros socialinės grupės, politiškai tai yra neprotinga“, – sakė ji.

Prezidentė sako, jog su Seimu jai „nebuvo labai sunku dirbti“ bei pasidžiaugė, jog parlamentas priėmė 33 jos pateiktus įstatymus. Ji sako, kad „diskusijų metu“ pavyko atšaukti kai kurias neigiamas Seimo iniciatyvas, tarp jų – Civilinio kodekso pataisas, ribojančias žiniasklaidos laisves.

„Išties, gal kokie pora įstatymų, kurie aš norėjau, kad būtų priimti, kurie turėjo antikorupcinio pobūdžio, nebuvo priimti. Tai truputį nuvylė, bet iš principo, aš ir mano komanda rasdavome bendrą kalbą su Seimu“, – sakė ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA