Nepriekaištinga šypsena: pataria Kauno specialistai | Kas vyksta Kaune

Nepriekaištinga šypsena: pataria Kauno specialistai

Organizatorių nuotr.

Dantų protezavimas yra danties audinių atkūrimas. Jis atliekamas, kai dantys yra pažeisti ar praradę estetinį vaizdą. Dėl šiuolaikinių odontologijos technologijų protezai beveik nesiskiria nuo natūralių dantų, o dantų protezavimas yra sklandus ir neskausmingas. Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ gyd. odontologė Asta Domanskienė ir dantų technikos laboratorijos vadovas Povilas Kušlis atsako į dažniausiai pacientų užduodamus klausimus.

[galerija kiek=”4″]

Kokią dantų protezų konstrukciją rinktis? Metalo ar bemetalę keramiką?

Savo pacientams visada rekomenduojame rinktis bemetalės keramikos vainikėlius, cirkonio oksido, ličio disilikato (Emax) keramikos vainikėlius. Jie yra pralaidūs šviesai, todėl atrodo labai natūraliai, neturi mėlyno kraštelio ties dantenomis, geresnė jungtis su dantenomis, estetinis vaizdas yra puikus.

Metalo keramikos protezai turi trūkumų – metalinis protezo karkasas nelaidus šviesai, todėl danties protezas atrodo ne toks natūralus, kaip bemetalės keramikos vainikėlis. Be to, aplink metalo keramikos vainikėlį ilgainiui atsiranda „tamsi linija”, kuri atrodo labai neestetiškai, gali pradėti trauktis dantenos. Dėl šių priežasčių metalo keramikos protezai yra ekonominis pasirinkimas.

Bemetalė keramika – tai pati naujausia ir estetiškiausia medžiaga, skirta dantų vainikėliams gaminti. Ji laidi šviesai, spalva ir skaidrumu artima danties savybėms. Taip pat panašios šios medžiagos fizikocheminės ypatybės – stiprumas, temperatūriniai pokyčiai, atsparumas dėvėjimuisi, ilgaamžiškumas.

Bemetalė keramika dažniausiai gaminama cirkonio oksido, ličio disilikato, kitų stiklo keramikų pagrindu. Šias medžiagas galima naudoti monolitiškai (vientisai) ir gali būti užkepami estetiniai keramikos sluoksniai. Darant tokius vainikėlius dantenos atrodo natūraliai, neturi melsvo atspalvio, kuris paprastai būna turint metalo keramikos protezus. Visais atvejais rekomenduojame gaminti monolitišką keramiką.

Kokie dantų protezai geriau – išimami ar neišimami?

Neišimami. Protezavimas ant implantų atkuria 98–99proc kramtymo efektyvumo, o išimami protezai tik 30–40proc.
Išimami protezai yra kelių milimetrų storio, jie gali spausti, sutrikdyti kalbą, skonio jutimus, valgant gali judėti, po jais palenda maisto likučiai. Kadangi išimami protezai yra plastmasiniu pagrindu, jie gali lūžti.
Kadangi protezavimas labai tobulėja, išimamus protezus žmonės renkasi vis rečiau keisdami juos protezavimu ant implantų.

Kuomet pacientui nėra galimybės atlikti pilnos implantacijos ir susiprotezuoti neišimamų protezų užtenka įsukti pora implantų ir pagaminti išimamą protezą, kuris gerai stabilizuojasi burnoje. Žmogus gali patogiau jaustis, kramtyti ir šypsotis.

Jei reikia keleto dantų, ar geriau daryti tiltą, ar sukti implantą?

Implantai yra geresnis variantas, nes yra išsaugomi nuosavi dantys, jų nereikia šlifuoti. Natūrali kramtymo apkrova apsaugo kaulą nuo tirpimo, geriau atsistato kramtymo funkcija.

Kokius protezus rekomenduotumėte rinktis priekinei dantų zonai?

Patariame rinktis bemetalės keramikos protezus, nes su jais galima išgauti labai gerą estetinį rezultatą. Protezai atrodo labai natūraliai, yra pralaidūs šviesai, dantenų jungtis su protezu yra labai gerai išsaugoma daugiau natūralių audinių, nes bemetalei keramikai reikia nušlifuoti mažiau danties.

Kada po implantacijos galima pradėti protezavimą?

Įsukus implantus galutinis protezavimas būna po 3–6 mėnesių, nes per tą laiką turi pilnai prigyti implantai, vyksta ostiointegracija. Iki to laiko pacientas vaikšto su laikinais protezais.

Kiek užtrunka dantų protezavimas?

Tai priklauso nuo situacijos ir yra labai individualu. Trukmė gali būti nuo savaitės iki kelių mėnesių. Protezavimas ant implantų užtrunka ilgiau, nes turi prigyti implantai.

Kaip reikia prižiūrėti dantų protezus?

Po dantų protezavimo procedūros labai svarbu rūpintis dantų protezais taip pat, kaip ir natūraliais dantimis. Jie turi būti palaikomi kaip tik galima švaresni. Tai apsaugo nuo tolimesnio dantų netekimo , dantenų uždegimo, nemalonaus kvapo. Rekomenduojama protezus valyti du kartus per dieną, naudoti skalavimo skystį, tarpdančių siūlą, tarpdančių šepetuką. Būtina apsilankyti pas burnos higienistą dukart per metus ir atlikti profesionalią burnos higieną.

Ar po dantų protezavimo vis tiek reikia lankytis pas odontologą?

Lankytis pas gyd. odontologą būtina kas pusę metų. Profilaktinės apžiūros metu yra įvertinama dantų ir protezų būklė, burnos gleivinė, patikrinama, ar neprisikaupė apnašų ir dantų akmenų, kuriuos reikia pašalinti. Tokios apžiūros yra reikalingos, nes specialistas gali pamatyti bet kokius infekcijos ženklus, patikrinti burnos būklę ir pastebėti netgi ankstyvąją burnos vėžio stadiją.

Profilaktinė apžiūra yra įprasta, saugi, neskausminga procedūra, kurios metu įvertinama burnos būklė ir aptariami pacientams kylantys klausimai.

Kas yra dantų laminatės?

Tai bemetalės keramikos plokštelės, kurios klijuojamos ant priekinio danties paviršiaus. Jos būna labai plonos, danties paruošimas vyksta tik emalio ribose. Taip yra išsaugojamas danties tvirtumas. Dantys protezuojami laminatėmis, kai norima pakeisti jų spalvą, formą ir padėtį.

Ką reiškia šiuo metu populiarėjanti „All-on-4“ metodika?

Tai visame pasaulyje pripažinta metodika, kuomet ant keturių implantų yra padaromas neišimamas protezas, taip pilnai atstatant dantų lanką ir kramtymo funkciją. Šis protezavimo būdas yra taikomas netekus visų dantų.

Kauno „Denticijos“ dantų technikos laboratorijos vadovo Povilo Kušlio komentaras: „Visais atvejais protezuojant rekomenduoju rinktis bemetales medžiagas, cirkonio oksido ar presuojamas ličiodisilikato („Emax“). Ypač protezuojant ant implantų rekomenduoju gaminti frezuotas individualias atramas ir ant viršaus jų „Emax“ vainikėlius arba bent jau cirkonio keramikos protezus.“

Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?

Registruokitės čia arba kreipkitės į mus: Vytauto pr. 14, Kaunas, mob. tel. +370 671 96979
El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA