Universitetų sujungimo proceso tvirtinimą Seime pristabdė parlamento teisininkų pastabos | Kas vyksta Kaune

Universitetų sujungimo proceso tvirtinimą Seime pristabdė parlamento teisininkų pastabos

BNS 2017/12/20 18:32
vdu.lt nuotr.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė, kad Vytauto Didžiojo, Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetai būtų sujungiami į plačios aprėpties Vytauto Didžiojo universitetą (VDU), bet teisininkai pasiūlė, kad du mažesnieji universitetai būtų prijungiami prie Vytauto Didžiojo universiteto ir nereikėtų kurti naujo juridinio asmens.

Komitetas trečiadienį balsavimu pritarė, kad reorganizacija vyktų prijungimo būdu, nors A. Stulginskio universiteto rektorius Antanas Maziliauskas sakė neturintis įgaliojimų pritarti tokiam sprendimui. Anot jo, universiteto senatas ir taryba ura pritarę reorganizacijai susijungimo būdu.

Išvadą projektui dėl trijų universitetų sujungimo į VDU pateikę teisininkai pažymėjo, kad tokiu atveju turėtų būti steigiamas naujas juridinis asmuo, ir jis negalėtų perimti pirmtako pavadinimo.

Anot Seimo kanceliarijos Teisės departamento išvados, reorganizuojant sujungimo būdu „naujas įsteigtas juridinis asmuo negalėtų vadintis Vytauto Didžiojo universitetu, nes visuomenė būtų klaidinama, siekiant sudaryti įspūdį, kad veiklą tęsia tas pats juridinis asmuo“.

Seimo teisininkai pasiūlė Lietuvos edukologijos ir A. Stulginskio universitetus prijungti prie Vytauto Didžiojo universiteto, tokiai pozicijai pritarė ir švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ministrė teigė, kad pritarus susijungimui ir perregistruojant VDU kaip naują juridinį asmenį sustos pats reorganizavimo procesas ir Lietuvos edukologijos universiteto perkėlimas į Kauną.

„Jei mes kalbame apie sujungimą, iš principo demontuojame universitetą, iš naujo viską pradedame ir pedagogų rengimo pertvarka pakimba iš esmės, nes mes neturėtumėm teisinės galimybės perkelti studentus ir toliau nuosekliai stiprinti pedagogų rengimo bazę. Prijungimo būdas su tuo susijęs tiesiogiai“, – sakė J. Petrauskienė komiteto posėdyje.

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) rektorius Algirdas Gaižutis sakė nematantis skirtumo, koks juridiškai jungimosi būdas bus patvirtintas.

„Aš nematau jokio ypatingo skirtumo, prijungimo būdu ar susijungimo būdu. Čia galbūt daugiau institucijų savigarbos dalykas. Aš manau, kad pasiūlytas prijungimo kelias nieko nepažeidžia, mes žinome, kad nereikia sustabdyt reformų proceso ir daryti tai, kas veda į greitesnį rezultatą, nei tempiant šitą gumą ir diskutuojant per ilgai“, – sakė rektorius.

Tačiau A.Maziliauskas prašė daryti pertrauką, kad universiteto valdymo organai galėtų apsvarstyti klausimą.

„Sujungimas yra sudėtingas procesas ir bendruomenės yra perėjusi derybų etapą ir šiandien mes esame susitarę sujungimo būdu organizuotis į vieną universitetą. Tiek tarybos, tiek senato sprendimai yra dėl sujungimo būdo. Jei šiandien jūs siūlytumėt pakeisti sujungimo būdą, aš turėčiau prašyti pertraukos, nes mūsų valdymo organai turėtų grįžti ir aptarti, aš šiandien neturiu įgaliojimų sutikti kitokiam siūlymui“, – sakė A. Maziliauskas.

Dėl šių trijų universitetų sujungimo Seimas planavo galutinai balsuoti jau ketvirtadienį, tačiau komitetas nusprendė klausimą perkeltį į pratęstą sesiją, sausio 12 dieną.

„Kitas klausimas, kuris lieka, ar suteikti poros savaičių terminą priimti universitetams sprendimą savo lygiu. Tai nėra principo dalykas, jis nekeičia esmės, bet tai tam tikra mandagumo duoklė universitetui“, – sakė konservatorius Mantas Adomėnas.

Seimo komitetas taip pat pritarė Lietuvos sporto universiteto prijungimui prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU), nors tam prieštarauja universiteto bendruomenė.

Švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė pažymi, kad Seimas gali nuspęsti aukštąsias mokyklas jungti ir be jų sutikimo, tokią poziciją komiteto posėdyje išsakė ir jo pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

„Universiteto yra neigiama pozicija, bet Mokslo ir studijų įstatymas leidžia daryti prijungimą ir neturint teigiamos nuomonės, turint tik tarybos nuomonę apskritai, tarybos nuomonę mes turime – nepritarti prijungimui“, – sakė E. Jovaiša.

Lietuvos sporto universiteto (LSU) laikinoji rektorė Diana Rėklaitienė teigė, kad universitetas pozicijos nekeičia – norėtų išlaikyti autonomišką statusą, argumentavo gerais universiteto rodikliais. Laikinoji rektorė taip pat sakė, kad LSU galėtų svarstyti tokį reorganizacijos variantą – tapti atskira akademija, kaip Dailės ar Muzikos ir teatro.

LSU Senato pirmininkas Albertas Skurvydas anksčiau yra sakęs, kad Lietuvos sporto mokslas gali būti vystomas tik autonomiškame universitete, šį siekį esą palaiko LSU darbuotojai, Senatas ir Taryba, daugiau kaip 30 miestų ir rajonų savivaldybių, sporto šakų federacijų, Europos sporto universitetų bei įvairių sporto organizacijų vadovai bei kiti socialiniai partneriai.

Vyriausybėje lapkritį patvirtintas visų universitetų pertvarkos planas. Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų persitvarkytų į devynis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA