A. Verygos alkoholio vartojimo testas: pasitikrinkite ar neturite šios priklausomybės | Kas vyksta Kaune

A. Verygos alkoholio vartojimo testas: pasitikrinkite ar neturite šios priklausomybės

delfi.lt 2017/12/18 17:42
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, leidžiantį gydymo įstaigose pacientams atlikti alkoholio vartojimo testus, kurie leistų anksčiau identifikuoti žalingai alkoholį vartojantį ir/ar priklausomybės rizikoje esantį žmogų ir jam padėti.

[galerija kiek=”4″]

Nors tokie testai nebus privalomi, jau atsirado jo skeptikų. Štai Lietuvos bendrosios praktikos šeimos gydytojų asociacijos vadovas profesorius Julius Kalibatas dienraščiui „Lietuvos žinios“ abejojo naujovės efektyvumu ir nauda. Anot jo, šeimos gydytojams dėl naujos tvarkos didės darbo krūvis, jis abejojo ir žmonių atvirumu atsakant į testo rezultatus.

Lietuva – ne išskirtinė

Kaip DELFI aiškino sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė – Šriubėnė, šis ministro žingsnis – jokia ne naujiena.

„SAM įgyvendindama PSO rekomendacijas pradeda Lietuvoje taikyti trumpąsias alkoholio prevencijos intervencijas, kurios jau yra taikomos kitose ES šalyse, tokiose kaip Suomija, Švedija, Italija, Ispanija, Airija, Jungtinė Karalystė. Tai reiškia, kad europėjame, perimdami gerąsias užsienio šalių patirtis“, – sakė ji.

Pagal sveikatos apsaugos ministro parsirašytą įsakymą, bus leidžiama gydymo įstaigose pacientams atlikti alkoholio vartojimo testus, kas leistų anksčiau identifikuoti žalingai alkoholį vartojantį ir/ar priklausomybės rizikoje esantį žmogų ir jam padėti. Savaime suprantama, tokie testai nebus privalomi, juos pildytų tik pageidaujantieji, o tai atliekančioms gydymo įstaigoms bus apmokėta papildomai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

„Nuo kitų metų liepos tokią paslaugą galės teikti šeimos gydytojas, gydytojas psichiatras, bendrosios praktikos, bendruomenės, išplėstinės praktikos, psichikos sveikatos slaugytojas ar medicinos psichologas.

Šiuo metu šeimos gydytojai yra linkę daugiausia dėmesio skirti rimčiausiems ir matomiausiems alkoholio sukeliamiems negalavimams, o dauguma profilaktinių priemonių, kurios turėtų būti nuolat taikomos, alkoholį rizikingai vartojantiems žmonėms, dažnai tiesiog pamirštamos. Tuo tarpu priėmus šį įsakymą atsiras galimybė pradėti žmonėms teikti pagalbą anksčiau“, – ministro poziciją perdavė jo patarėja.

Alkoholio rizikos vertinimas bus vykdomas žmogui apsilankius pas gydytoją, tačiau, dar kartą atkreipiamas dėmesys, kad tai tikrai nebus privaloma.

„Gydytojas ar slaugytojas pasiūlys žmonėms, o jiems sutikus, atliks šį testą. Už šias suteiktas paslaugas gydymo įstaigai bus mokama papildomai. Nustačius mažai rizikingą alkoholio vartojimą žmogui bus pasiūloma informacinė medžiaga apie alkoholio vartojimo keliamą žalą, praėjus tam tikram terminui testas bus atliekamas pakartotinai. Tuo atveju, jei žmogui bus nustatomas rizikingas ar žalingas alkoholio vartojimas, medikas taikydamas motyvacinio interviu metodą atliks konsultaciją, kurio metu bus aptariamos galimybės keisit alkoholio vartojimą, suteikiama būtina informacija, kaip atsisakyti alkoholio. Tuo atveju, jei žmogui bus įtariama priklausomybė nuo alkoholio, jis bus siunčiamas gydytojo psichiatro konsultacijai, kuris, atlikęs detalesnį sveikatos patikrinimą, skirs gydymą“, – plano detales aiškino L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Atlikite testą: kokia jūsų priklausomybės rizika

Testą galite padaryti ir jūs.

O čia ilgoji testo versija:

Prieš pradedant vertinti alkoholio vartojimo riziką, pirmiausia asmens reikėtų paklausti, ar jis vartoja alkoholį.

 

Šiuo klausimu siekiama atmesti visai alkoholio nevartojančius apklausiamuosius. Jei asmuo atsako teigiamai, jo paprašoma atsakyti į kelis klausimus arba užpildyti pateiktą klausimyną. Priklausomai nuo gautų testo rezultatų, parenkama intervencija: • jei alkoholio vartojimo rizika yra maža (AUDIT-C moterų <3, AUDIT-C vyrų <4, FAST <3; AUDIT <8), asmenį reikėtų pagirti ir patarti nedidinti suvartojamo alkoholio kiekio.

Galima pasakyti, kad sveikatos atžvilgiu saugiausia visai atsisakyti alkoholio; • jei nustatomas rizikingas alkoholio vartojimo lygis: 1) naudojant trumpus klausimynus (AUDIT-C moterų ≥3; AUDIT-C vyrų ≥4; FAST ≥3) – rekomenduojama tęsti vertinimą pagal likusius AUDIT klausimus; 2) naudojant ilgą klausimyną (AUDIT ≥8) – suteikti trumpąją konsultaciją; • jei įtariama priklausomybė nuo alkoholio, rekomenduojama asmeniui pasiūlyti atlikti išsamesnį tyrimą ir siųsti jį į gydytojo psichiatro konsultaciją dėl galimos priklausomybės nustatymo.

Svarbu, kad specialistas turėtų savivaldybėje specializuotą pagalbą teikiančių įstaigų, pvz., psichikos sveikatos ir priklausomybės ligų centrų, sąrašą su šių įstaigų kontaktiniais duomenimis. Siekiant stebėti asmens elgsenos pokyčius, alkoholio vartojimo rizikos vertinimas turėtų būti atliekamas reguliariai. Asmenys, kurie išlaikė mažai rizikingo alkoholio vartojimo įpročius, sumažino vartojamo alkoholio kiekį ar visiškai atsisakė alkoholio, turėtų būti motyvuojami ir toliau išlaikyti teigiamus pokyčius.

Sveikatos priežiūros specialistai kartu su nesėkmingai bandžiusiais nutraukti alkoholio vartojimą arba toliau rizikingai ir žalingai alkoholį vartojančiais asmenimis turėtų nustatyti atkryčio priežastis ir aptarti, kaip būtų galima to išvengti ateityje.

Jei AUDIT / AUDIT-C testą atlieka asmuo savarankiškai, gydytojas, slaugytojas ar medicinos psichologas paaiškina, kad standartinis alkoholio vienetas (toliau – SAV) prilyginamas 10 g grynojo (100 proc.) alkoholio:

1 SAV yra 200 ml 5 proc. stiprumo alaus arba 100 ml 11–13 proc. stiprumo vyno, arba 60 ml 14–18 proc. stiprumo vyno, arba 25 ml 38–40 proc. stiprumo alkoholinio gėrimo.

Higienos instituto parengtose rekomendacijose pabrėžiama, kad tam tikroms asmenų grupėms bet koks alkoholio vartojimas yra laikomas rizikingu, nepriklausomai nuo taikytų testų rezultatų. Tai nėščiosios, ketinančios pastoti moterys, vartojantys medikamentus, kurių žalinga sąveika su alkoholiu, ir visi kiti asmenys, dėl sveikatos sutrikimų negalintys vartoti alkoholio.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA