Dėl Kalėdų užjaučia net sinoptikai | Kas vyksta Kaune

Dėl Kalėdų užjaučia net sinoptikai

delfi.lt 2017/12/18 20:39
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant Kalėdoms lietuviai džiaugiasi vėstančiais orais – daugiau mažiau šią savaitę išsilaikys minusinė temperatūra. Tačiau per Kalėdas, užjaučia sinoptikai, malonu nebus – pūs žvarbus vėjas, bus šilta ir šlapia. Taigi, panašu, kad žiemos pasaka per šventes vėl aplenks Lietuvą.

Remiantis portalo „Gismeteo.lt“ duomenimis, šią savaitę bene kasdien turėtų truputį pasnigti, be to, išsilaikys šaltukas, kuris apie savaitės vidurį netgi sustiprės. Naktimis kai kur atšals iki – 7 laipsnių, o dienomis taip pat laikysis neigiama temperatūra.

„Remiantis dabartiniu prognozių modeliu, ketvirtadienį ir, vietomis, penktadienį šalį pasieks gausesni krituliai, daugiausiai tai bus sniegas. Atrodytų viskas gerai ir belieka laukti bent jau lengvu sniego apklotu pasipuošusių Kalėdų. Tačiau savaitei baigiantis orai keisis.

Šeštadienį daug kur dar galimas sniegas, šlapdriba, tačiau per Kūčias temperatūra šoktels aukštyn, numatomas lietus, šlapdriba. Taip pat ir per Kalėdas, kiek rodo duomenys, vyraus labiau rudeniui būdingi orai: dienomis vyraus 3–6 laipsnių šiluma, pajūryje termometrų stulpeliai gali pakilti iki 8 laipsnių.

Taigi, jei vietomis ir iškris sniegas, tikėtina, kad jo labai greitai neliks. Taip pat įsismarkaus ir vakarinių krypčių vėjas – malonu tikrai nebus. Po Kalėdų šį šilumos pliūpsnį iš šalies išstums jau šaltesnių orų banga“, – pasakoja „Gismeteo.lt“ direktorius Kęstutis Petkevičius.

Anot jo, šiais metais turbūt vėl teks nusivilti, nes sniego tikimybė per Kalėdas labai maža: „Jau daug metų gruodį vyrauja labai permainingi orai, labiau būdingi vėlyvam rudeniui, o ta tikroji žiema mus dažniausiai aplanko tik po didžiųjų metų švenčių, tad, panašu, kad taip bus ir šiais metais“.

Plikos Kalėdos tapo įprastu reiškiniu

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologijos (LHMT) skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas pastebi, kad pastaruoju metu formuojasi kalėdiniui laikotarpiui būdingas bruožas – šventinę naktį spaudžia minusas, o dieną šaltį ir sniegą išbaido pliusinė temperatūra.

„Atskiri metai gali būti pakankamai šalti, bet bendra tendencija išlieka, kad dėl klimato kaitos žiemos laikotarpis šiltėja labiausiai ir dabar žiema prasideda vėliau – jau po Kalėdų. Šiandien Kalėdos vis šiltesnės ir vis rečiau su sniegu, dėl to sniego tikimybė per 50 metų tikrai sumažėjo. Tas sniegas niekur neišnyko, tik sumažėjo sniego storis. Ateityje tikrai bus Kalėdų su sniegu, tačiau jo bus labai labai mažai“, – pasakoja D. Valiukas.

Anot jo, praėjusiais metais Kalėdos buvo itin šiltos, o ypatingai antra Kalėdų diena – tuo metu Vilniuje buvo 8,1 laipsnis šilumos. Per pačias Kalėdas buvo 2,1 laipsnis, o Nidoje 6,1 laipsnis šilumos.

2015 metais Kalėdos taip pat buvo „pliusinės“. 2014 metais pirmą Kalėdų dieną buvo 4,6 laipsniai šilumos, tačiau vėliau temperatūra krito iki -11 laipsnių šalčio.

2013 metais sniego senio taip pat negalėjome pastatyti, nes per Kalėdas temperatūra siekė 7,1 laipsnius šilumos.

Įdomesni metai, pasak D. Valiuko, buvo 2012-tieji, nes per Kūčias temperatūra buvo nukritusi iki -15,5 laipsnių šalčio, Kalėdų naktį buvo -11 laipsnių šalčio, o Kalėdų diena, kaip tyčia, vėl išaušo šilta, buvo 2,5 laipsniai šilumos.

Šalčiausia temperatūra per Kalėdas nuo 1990 metų užfiksuota 2002 metais, kai Kybartuose buvo -22 laipsniai šalčio.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA