A. Veryga turi naujų planų: atėjus pas gydytoją – alkoholio testas | Kas vyksta Kaune

A. Veryga turi naujų planų: atėjus pas gydytoją – alkoholio testas

delfi.lt 2017/12/15 08:30
Asociatyvi / archyvo nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga parengė naują tvarką, pagal kurią nuo kitų metų liepos sveikatos priežiūros įstaigose gyventojai pildys testus, iš kurių paaiškės – saikingai ar ne žmogus vartoja alkoholį, rašo portalas 15min.lt.

Prieš keletą dienų paskelbtame A.Verygos įsakyme rašoma, jog nuo kitų metų liepos apsilankiusiam pas mediką 18–65 metų žmogui šeimos gydytojas, psichiatras, slaugytojas ar medicinos psichologas turės pasiūlyti atlikti testą apie alkoholio vartojimo rizikas. Jei pacientas sutiks, bus pildomas testas, o pagal jo atsakymus paaiškės, koks alkoholio vartojimo lygis yra pasiektas: mažai rizikingas, rizikingas, žalingas arba įtariama priklausomybė nuo alkoholio.

Jei ligoniui bus nustatytas rizikingas, žalingas lygis ar net įtariama priklausomybė, jis pakartotinai testą turės atlikti kasmet, o tie, kuriems bus nustatytas mažai rizikingas alkoholio vartojimas, testą atliks kas dvejus metus.

Nors prievarta šis testas nebus brukamas – jo pildymas bus savanoriškas, kai kurie medikų atstovai jau dabar baiminasi, ar gera idėja atgrasyti žmones nuo per didelio alkoholio vartojimo nepaskęs biurokratijoje.

„Aš turiu Ligonių kasoms užpildyti krūvą lentelių, „Sodrai“ krūvą lentelių, kodėl aš išduodu nedarbingumą, o čia – dar viena lentelė. Idėja yra gera, blogai yra tai, kad visos lentelės ir dokumentų pildymai yra nereikalinga biurokratija. Aš bijau, kad nereikalingoje biurokratijoje gali paskęsti gera idėja“, – teigė vienas Lietuvos medikų sąjūdžio iniciatorių, šeimos gydytojas Valerijus Morozovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA