Seime užregistruotas nutarimas, kad LSU taptų LSMU akademija | Kas vyksta Kaune

Seime užregistruotas nutarimas, kad LSU taptų LSMU akademija

BNS 2017/12/14 19:16
LSU nuotr.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša registravo Seimo nutarimo projektą, kad Lietuvos sporto universitetas (LSU) akademijos statusu būtų prijungtas prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU). Šioms jungtuvėms LSU prieštarauja.

Kaip ketvirtadienį paskelbė LSU Senato pirmininkas, buvęs universiteto rektorius Albertas Skurvydas, Lietuvos sporto mokslas gali būti vystomas tik autonomiškame universitete, šį siekį esą palaiko LSU darbuotojai, Senatas ir Taryba, daugiau kaip 30 miestų ir rajonų savivaldybių, sporto šakų federacijų, Europos sporto universitetų bei įvairių sporto organizacijų vadovai bei kiti socialiniai partneriai, be to, peticiją prieš LSU naikinimą pasirašė apie 3 tūkst. žmonių. Trečiadienį šio universiteto taryba dėl netinkamo įpareigojimų vykdytomo pareiškė nepasitikėjimą rektoriumi Aivaru Ratkevičiumi, jis iš rektoriaus pareigų atsistatydino.

Komentuodama situaciją, kai LSU bendruomenė priešinasi planui jungti šią aukštąją mokyklą su LSMU, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ketvirtadienį sakė, kad Seimas gali nuspęsti aukštąsias mokyklas jungti ir be jų sutikimo.

„Seimo komitete buvo aptartas Vyriausybės planas, ir Seimas, kaip steigėjas, turi galimybę priimti sprendimą (…). Universitetai yra valstybės steigtos institucijos, ir valstybė, matydama, kad yra tam tikrų problemų arba tam tikrų iššūkių siekiant užtikrinti kokybišką mokslo ir studijų veiklą, siekiant užtikrinti reikalingų specialistų rengimą, turi priimti sprendimus, kaip valstybinė aukštojo mokslo sistema veikia, nes universitetas nėra pats savęs savininkas, tai nėra privati institucija“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė J. Petrauskienė.

„Kaip galima sukurti geriausias sąlygas tiek dėstytojams, tiek būsimiems studentams, kaip galima pasiūlyti pačią geriausią studijų aplinką, aplinką moksliniams tyrimams, turi priimti sprendimą steigėjas“, – aiškino ji.

Vyriausybė planuoja, kad visi universitetai naujus statutus turi parengti per 2018 metus. Visgi principinius sprendimus jungtis universitetų tarybos ir senatai turi priimti iki šio penktadienio, sakė švietimo ir mokslo ministrė.

Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų persitvarkytų į 9.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA