Nuteistas nelegaliai dantis protezavęs kaunietis – gręždavo buitiniu prietaisu | Kas vyksta Kaune

Nuteistas nelegaliai dantis protezavęs kaunietis – gręždavo buitiniu prietaisu

Asociatyvi / Stopkadras

Kauno apylinkės teismas vienuolikos mėnesių laisvės atėmimo bausme nuteisė 58 m. kaunietį, kuris neteisėtai ir antisanitarinėmis sąlygomis teikė dantų techniko paslaugas. Tai – jau ne pirmas toks jo pažeidimas

Kaip teigiama Kauno apylinkės teismo sprendime, ši bausmė subendrinta su anksčiau už analogišką nusikaltimą paskirta ir neatlikta bausme ir paskirta galutinė vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą trejiems metams. Nuteistajam bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu uždrausta turėti, naudoti, įgyti, saugoti pačiam ar perduoti saugoti kitiems asmenims daiktus ir įrankius, susijusius su dantų gydymu ir protezavimu.

Teismas primena, kad staliaus išsilavinimą turintis A. G. neteisėtai dantų techniko paslaugas teikė apie penkerius metus. Ilgą laiką pacientus priimdavo motinos namuose, pastaruosius metus – dukters bute. Nustatyta, kad skelbimus į laikraščius apie gana pigiai teikiamas dantų protezavimo paslaugas dėdavo jo dukra.

Teisme A. G. pasakojo, kad dantų protezavimo amato išmoko iš savo tėvo. Šiam susirgus jis perėmė jo darbus. Dantų protezams gaminti jis naudojo tėvo paliktus įrankius.

Odontologų rūmų Odontologų licenzijavimo komisija patvirtino, kad A. G. nėra išduota nei odontologo praktikos, nei burnos specialisto praktikos licencija. Teismo nuosprendyje pažymima, kad nukentėjusiesiems A. G. suteiktos paslaugos buvo teikiamos nekokybiškai, antisanitarinėmis sąlygomis, o pretenzijas už nekokybišką dantų protezavimą pareiškusiems žmonėms jis pinigų negrąžino.

„Kaltinamasis dantų protezavimo paslaugas teikė net ir tada, kai už tai buvo nuteistas ir jam buvo uždrausta protezuoti ar gydyti dantis. Todėl toks kaltinamojo elgesys leidžia daryti išvadą, kad A. G. suprato, jog pakartotinai nusikalsta, tačiau darė tai tyčia“, – rašoma teismo nuosprendyje.

Teismas, skirdamas kauniečiui bausmę, atsižvelgė į kaltinamojo asmenybę, sveikatos būklę, į tai, kad kaltu dėl padaryto nusikaltimo prisipažino, nukentėjusiųjų atsiprašė. Šiuo metu kaltinamasis prižiūri sergančią motiną, turi pastovią gyvenamąją vietą, todėl teismas mano, kad bausmės tikslai gali būti pasiekti atidėjus laisvės atėmimo bausmės vykdymą. Bausmės atidėjimo laikotarpiu A. G. bus prižiūrimas ir kontroliuojamas probacijos tarnybos, privalės vykdyti individualiame probacijos plane numatytas priemones, dalyvauti įvairiose asmeninės ir socialinės pagalbos priemonėse. Jeigu jis nesilaikys šių pareigų ir draudimų, jam grės realus laisvės atėmimas.

Teismas pažymi, kad probacijos taikomomis priemonėmis siekiama užtikrinti veiksmingą nuteistojo resocializaciją. Teismo nuomone, įkalinimas gali turėti ilgalaikį stigmatizuojantį poveikį, kuris per labai trumpą laiką nusikaltusį asmenį stumtelėtų dar toliau už visuomenės ribų. Teismas, svarstydamas civilinių ieškinių klausimą, padarė išvadą, kad nukentėjusieji dėl nekokybiškai atliktų protezavimo darbų patyrė skausmą, nepatogumų, todėl A. G. jiems turės atlyginti beveik 19 tūkst. eurų neturtinę ir 8,4 tūkst. eurų turtinę žalą, kurią jis turės atlyginti per dvejus metus.

Nuosprendžiui įsiteisėjus bus sunaikinti per kratą A. G. darbo vietoje rasti ir paimti daiktai: buitinis elektrinis gręžimo prietaisas, įvairūs įrankiai, vaistai, burnos gomurio ir dantų atliejos, dantų plokštelės ir pan.

Šį nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Kauno apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA